Educació

Els docents amenacen amb protestes fins que se solucioni el retard en l'assignació de places

La conselleria atribueix l'endarreriment a "un problema tècnic" i els sindicats a falta de planificació i al decret de plantilles

Una pancarta en contra de la política del departament, a la concentració d'aquest dilluns.
Martina Castells
08/07/2024
3 min

BarcelonaEls sindicats han respost amb indignació aquest dilluns a l'endarreriment de les adjudicacions de places docents per al curs que ve amb una concentració a les portes del departament d'Educació. Unes 300 persones han tallat la Via Augusta i han assegurat que mantindran les protestes fins que es reverteixi la situació, mentre una comitiva es reunia telemàticament amb la conselleria. Tot i que Educació havia de resoldre les assignacions per al curs 2024-2025 la primera setmana de juliol, enguany no ho farà fins a finals de mes. Segons van justificar fonts governamentals, la causa és l'augment de funcionaris i interins docents a causa dels últims processos d'estabilització de més de 31.000 professionals. Per als representants de mestres i professors, però, aquest argument és insuficient. De fet, atribueixen l'ajornament a una manca de planificació del Govern i tornen a carregar contra el decret de plantilles, que atorga als directors el poder de decidir el perfil de fins al 50% dels docents que treballen al seu centre.

"Tot el que fan malament des del departament recau sobre els treballadors", ha denunciat la portaveu nacional de la USTEC, Iolanda Segura. "El departament ha mostrat una manca de previsió i planificació que tindrà conseqüències en la qualitat de l'educació pública", ha criticat també la secretaria general de la federació d'educació de CCOO Catalunya, Teresa Esperabé. Els docents han denunciat que tant ells mateixos com els centres tindran poc marge de temps per organitzar-se de cara al curs que ve; un retard que critiquen que també pot provocar que els professors en pràctiques acabin treballant amb especialitats diferents de les pròpies. "Hi haurà persones que han fet oposicions per a una especialitat en concret i que no podran fer les pràctiques de la mateixa especialitat, ni tampoc triar el centre educatiu on treballaran el curs escolar vinent, cosa que crearà una gran incertesa general sense precedents", ha denunciat Segura.

L'augment de funcionaris i interins ha sigut el motiu que ha donat el departament d'Educació per justificar la nova data d'assignacions. La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha volgut traslladar un missatge de calma i ha assegurat que "s'està treballant per solucionar els problemes tècnics tan aviat com sigui possible". La previsió del Govern és que el procés es completi entre el 22 i 26 de juliol, segons un missatge enviat als docents divendres passat. Tot i això, ella ha evitat concretar terminis quan se li ha preguntat pel calendari.

D'altra banda, Collell ha destacat que "tots els funcionaris tindran una plaça garantida" i que "s'analitzarà cada cas per tal que l'afectació sigui mínima" en cas que se'ls assigni una plaça que no s'ajusti a les seves preferències. Segons Segura, l'única aportació que els han fet des de la conselleria és que intentaran que les persones perjudicades no hagin d'anar a una altra especialitat, però no els garanteixen que no acabin en un altre centre diferent del demanat i que aquest no sigui de complexitat.

Decret de plantilles

Representants de tots els sindicats educatius han reivindicat de manera unitària que, "amb la gestió de les adjudicacions d’estiu, l’únic que fa el departament és protegir les assignacions a dit, és a dir, el decret de plantilles". Aquesta llei, aprovada l'any 2014, permet a les direccions escollir fins a la meitat de la plantilla que treballarà el curs següent als centres escolars, i els sindicalistes denuncien que d'aquesta manera es facilita l'elecció arbitrària de personal i que se segueixi un model de gestió privat dels centres públics.

"El decret de plantilles els ha explotat a la cara", ha afirmat Segura. Ha sigut així, ha argumentat, perquè, "si no es limiten les places que els equips directius poden atorgar lliurement, els funcionaris que, després d'haver fet les oposicions, iniciaran les pràctiques al setembre poden quedar-se sense oferta de la seva especialitat". Els sindicats han denunciat que els prop de 20.000 nous funcionaris que ara haurien de començar el període de pràctiques no poden accedir a les places sol·licitades, ja que han estat adjudicades "a dit" en aplicació dels decrets de plantilles. Segons la conselleria, però, el 50% de les places de cada centre poden ser escollides pels directors i, amb dades del curs passat, només es van perfilar 9.000 del total de places docents.

stats