"Va dir que mataria tots els professors": l'amenaça d'un menor amb unes tisores en un institut de l'Hospitalet de Llobregat
Els fets van tenir lloc fa dues setmanes i l'alumne, que pateix una discapacitat, no té vetlladora al centre
BarcelonaEra el segon dia que aquest alumne de 12 anys acudia al seu institut de l'Hospitalet de Llobregat des que s'havia reincorporat a l'escola ordinària. Aquest curs començava 1r d'ESO, però, com que pateix una discapacitat, durant les primeres setmanes en lloc d'anar a l'institut acudia a una aula integral de suport (AIS) on, amb alumnes de diversos centres amb necessitats educatives especials associades a trastorns mentals greus, rebia el suport d'educadores i psicopedagogues per ajudar-lo a poder anar a classe amb els seus companys.
Després d'unes primeres setmanes anant cada dia a aquesta aula de suport, fa dues setmanes va començar a anar alguns dies a l'institut ordinari sense rebre l'acompanyament de cap professional de suport educatiu. "El primer dia va anar tot bé, però dimecres va tenir un brot i es va posar molt violent", explica a l'ARA un professor que fa més de 15 anys que treballa al centre, però que prefereix no dir el seu nom ni el de l'institut per protegir el menor. "El problema va arribar a l'hora d'educació física. Encara no sabem per què, però en un moment donat va començar a agafar els bancs i a tirar-los", recorda el docent, que explica que l'alumne de 12 anys també va tirar les cistelles de bàsquet mòbils que hi havia al gimnàs.
Veient que no el podien aturar, el professor d'educació física va fer marxar els alumnes del gimnàs i l'equip directiu va intervenir-hi per mirar de mediar amb el menor. Tot i això, segons explica el docent, el menor va sortir corrent i va acabar entrant en una aula de 3r d'ESO amb unes tisores. "Va començar a cridar que mataria tots els professors", assegura el docent, que sap el que va passar perquè els alumnes que hi havia a aquesta aula van venir a la seva classe després que la professora de 3r d'ESO els fes marxar de l'espai. "Al final l'alumne es va quedar a l'aula, van venir els Mossos i la cosa va acabar aquí, però un dia tindrem una mala notícia", diu el professor. I afegeix: "Ara té 12 anys i han estat unes tisores, però amb 13 o 14 anys la situació pot ser molt pitjor".
Fonts dels Mossos d'Esquadra confirmen a l'ARA que van haver d'intervenir-hi per contenir l'alumne, que es va abraonar contra professors i alumnes, però insisteixen en el fet que va ser una acció més assistencial que policial, ja que el menor es troba en un estat de salut complicat, i des del departament d'Educació també confirmen que el centre va activar el protocol de conductes greus.
No té vetlladora
El professor que ha relatat l'episodi a l'ARA explica que el menor ja havia tingut comportaments violents en altres ocasions i que a primària havia arribat a "mossegar els professors que havien intentat contenir-lo i a tirar-los cadires i taules". Tot i això, el docent és molt clar: "A mi em sap molt de greu pel nen, però el problema és que un alumne així s'ha d'incorporar al centre amb una vetlladora. Necessita algú que li doni seguretat física i mental i que pugui respondre per ell".
Explica que, veient que el noi no tenia l'acompanyament d'una vetlladora a l'aula, el centre de secundària va fer una reassignació de recursos per oferir un suport acadèmic individual per a l'alumne a totes les classes a excepció de l'hora del patí i d'educació física (l'assignatura on l'estudiant va patir el brot). "Tenint en compte que el departament ja ha dit que no hi ha diners per incorporar nous vetlladors, no crec que ens arribi cap altre reforç", lamenta. I continua: "L'educació inclusiva costa diners. Estem a favor del sistema, però necessitem algú al costat, si no aquests casos seran cada cop més freqüents". Fonts d'Educació expliquen que, cautelarment, s'ha sancionat l'alumne amb uns dies sense poder acudir al centre, i ara una comissió formada per la direcció de l'institut, inspecció i l'equip d'assessorament psicopedagògic (EAP) decidirà les següents mesures a prendre.