Detingut el pare d'una alumna per agredir el director de l'institut de Cassà

El claustre de professors del centre condemna la violència

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut aquest divendres al matí un home de 37 anys a l'Institut Cassà, a Cassà de la Selva (Gironès), per haver agredit el director del centre. Segons ha sabut l'ARA, els fets han passat cap a quarts d'onze del matí, quan un home ha anat al centre a demanar explicacions sobre algun tema relacionat amb la seva filla i ha demanat parlar amb el director. Tot i que el director estava reunit, ha accedit a parlar amb l'home, que l'ha colpejat diverses vegades, l'ha empès i l'ha tirat a terra. L'home ha quedat detingut per un delicte d'atemptat a l'autoritat a un funcionari públic.

Des de l'institut han apuntat a l'ARA que el director està "lesionat però bé", i diuen que no volen fer més declaracions sobre el cas. En un comunicat, l'equip directiu del centre ha explicat que tot el professorat de l'institut "condemna els actes violents" i "reivindica la pau" després que "el pare d'una alumna" hagi agredit el director. "Tota la comunitat educativa de l’institut condemna tot acte de violència i reivindica l’educació a favor de la pau, el diàleg i els valors ètics", han apuntat.

Cargando
No hay anuncios

El claustre de professors ha sortit al pati per llegir un manifest de condemna als actes violents i a favor de la pau. "La violència no hauria de ser el camí per resoldre conflictes", diu el manifest, que també apunta que "malgrat que a vegades en puguem sentir enfadats, frustrats o tristos per situacions del nostre entorn que no hem pogut controlar, no és motiu justificat per actuar de manera violenta". El text també defensa la mediació i el diàleg com "l'única eina adequada" per arribar a consensos i resoldre conflictes.

Ara fa un any, quan un alumne va apunyalar una professora amb un ganivet a l'institut de Vidreres, el departament d'Educació va fer públic que tenia comptabilitzades les agressions físiques i verbals a professors, però només les que han arribat als jutjats per les denúncies presentades per via penal. En els últims 15 anys s'han notificat 218 agressions, unes 14 de mitjana cada curs. Hi ha anys, però, que hi ha hagut pics més pronunciats, com el curs 2011-2012, amb 28 agressions, i d'altres on se'n van registrar 6, com el curs 2017-2018.

Cargando
No hay anuncios

En una resposta parlamentària, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va concretar que entre els anys 2018 i 2021 hi han hagut 8 casos de denúncies per atemptat a l'autoritat o a un funcionari públic en l'àmbit dels centres educatius: en dos casos el denunciat era menor d'edat, en dos més tenien menys de 30 anys i a la resta ja tenien més de 40 anys.

El 90% dels docents han patit violència

Els sindicats de docents van alertar que la violència contra el professorat és un tema invisibilitzat. "La majoria d'agressions són poc denunciades per estalviar-se problemes externs: molts docents no denuncien per no tenir problemes i moltes direccions tampoc ho fan per no donar mala fama al centre", va indicar David Rabadà, del Sindicat de Professors de Secundària.

Cargando
No hay anuncios

El sindicat CSIF va publicar que el 90% dels docents espanyols han patit en algun moment situacions de violència als centres escolars, com ara casos de violència física, insults de l'alumnat o famílies, vexacions i actes de vandalisme. En total, segons dades del mateix sindicat, 154 professors catalans han demanat atenció psicològica, pedagògica o jurídica per aquests motius. Són el 13,5% del total de docents que també han sol·licitat algun tipus de suport a l'Estat: 1.136. El sindicat Anpe, que té un Defensor del Professor, té comptabilitzades unes 2.100 denúncies cada any.