Universitats
Societat Educació 27/04/2023

Dos decrets que prepara el ministeri d'Universitats posen en risc la filologia catalana a les facultats

El Govern presentarà al·legacions perquè considera que els projectes afecten "severament" la continuïtat dels estudis

2 min
Un cartell assenyala els despatxos dels departaments de Filologia Espanyola i Catalana a la UAB.

BarcelonaEl ministeri d'Universitats està desplegant la Losu, la llei d'universitats, aprovada el març passat. Entre els projectes de reial decret que ha elaborat per fer-ho n'hi ha dos que, si s'aproven sense modificacions, capgirarien la situació de la filologia catalana a les universitats. Un dels esborranys proposa canvis pel que fa a l'estructura dels departaments i estableix que, com a mínim, hauran de comptar amb 35 docents o investigadors a temps complet. El problema és que, segons la conselleria de Recerca i Universitats, actualment "hi ha pocs departaments de filologia catalana que tinguin aquesta dimensió".

D'altra banda, hi ha un segon esborrany que modifica i redueix les àrees de coneixement universitàries (que passarien a anomenar-se àmbits de coneixement). La proposta agrupa diverses àrees en un sol àmbit, un canvi que faria que la filologia catalana deixés de considerar-se un àmbit de coneixement propi i passés a integrar-se en l'àmbit de llengües modernes i les seves literatures. La mateixa situació la patirien les especificitats de filologia basca, gallega, portuguesa i llatina, la lingüística general o llengua i literatura espanyoles. Aquests canvis, però, només afectarien l'adscripció dels llocs de treball del professorat universitari, i no l'organització dels graus i els màsters.

Plantejament inacceptable

Aquest dijous el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha anunciat que el Govern presentarà al·legacions als dos projectes perquè afecten "greument la continuïtat i la visibilitat dels estudis de filologia catalana" i els consideren un "retrocés històric". Ho farà aquest divendres —l'últim dia hàbil per presentar escrits contra la norma— i exigirà que s'inclogui un àmbit específic de coneixement de la filologia i que es permeti que cada universitat fixi la dimensió dels seus propis departaments, en defensa de l'autonomia universitària. Des de la conselleria consideren que s’ha de regular l’excepcionalitat a Catalunya de l’àmbit de la filologia catalana i que s’ha d’exceptuar aquesta mesura que tracta de fixar un volum determinat pel que fa a les característiques dels departaments.

Nadal ha insistit que des de la conselleria troben "inacceptable el plantejament que fa el govern espanyol" i ha criticat que el projecte del ministeri "no reculli l’especificitat i la singularitat de la llengua catalana en els estudis universitaris". També ha recalcat que "qualsevol iniciativa de caràcter governamental espanyol que tracti d’invisibilitzar o fer desaparèixer del panorama general les filologies catalanes trobarà l’oposició radical del govern de Catalunya". Més enllà de les mesures que presenti el Govern, segons ha explicat el conseller hi ha diversos professors universitaris de filologia catalana que també presentaran al·legacions a títol individual contra els dos esborranys.

stats