El pròxim curs escolar començarà el 6 de setembre
Educació fixa que l'inici sigui sempre el quart dia laborable de setembre, mentre els sindicats es queixen que no se'ls ha tingut en compte per fer el calendari
BarcelonaEl curs 2023-2024 començarà el 6 de setembre a infantil, primària i ESO amb tardes lectives, i arrencarà una setmana més tard a batxillerat i formació professional, en què les classes no començaran fins al 12 de setembre. El final de curs serà el 21 de juny a l'educació bàsica i el 17 de juny a la postobligatòria. Així ho ha comunicat el departament d'Educació a les direccions dels centres en una carta on especifica que les tardes seran lectives el setembre del 2023. Educació també ha anunciat que es fixa un criteri estable d'inici de curs: a infantil, primària i ESO es començarà sempre el quart dia laborable de setembre i a FP i batxillerat l'inici de les classes serà el primer dia laborable després de la Diada.
Segons la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, la mesura donarà estabilitat a les famílies perquè "sempre sabran la data exacta de l’inici de curs dels seus fills". El conseller d'educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha justificat l'elecció de la data d'inici del curs vinent dient que el que han fet "és agafar el camí del mig", ja que "no és possible posar d’acord les famílies que volen començar tan aviat com sigui possible i els sindicats que deien que s’havia de començar el dia 8 de setembre". Però l'anunci ha sorprès els sindicats, que asseguren que el nou calendari escolar s'ha comunicat sense passar per la mesa sindical.
No hi haurà més dies de vacances
Tot i que s'avanci el dia d'inici de curs, el canvi entra dintre la forquilla dels dies lectius que marca la llei d'educació de Catalunya (Lec), que va dels 175 als 178 dies lectius. El curs vinent es faran el màxim de dies permesos (178) però no caldrà adoptar cap mesura compensatòria i cada centre tindrà quatre dies de lliure disposició, tal com ja tenen al curs actual. Pel que fa al calendari concret de les vacances escolars, Educació diu que es valorarà en les pròximes trobades amb els sindicats i el Consell Escolar. Segons ha pogut saber l'ARA, el departament proposa que el curs 2023-2024 les vacances de Nadal siguin del 21 de desembre al 7 de gener i les de Setmana Santa del 23 de març a l’1 d’abril.
Els canvis anunciats arriben després que el mes de setembre passat el curs s'avancés una setmana. Va començar el dia 5, però amb jornada intensiva: classes al matí i activitats amb monitors a la tarda. Una opció que va generar crítiques d'escoles, sindicats i fins i tot de veus de dins del mateix Govern. De fet, Educació va encarregar una avaluació externa per analitzar el funcionament de la mesura implantada que va concloure la necessitat de més hores lectives, més monitors, i que les activitats formessin part del projecte educatiu. Ara es manté l'inici de curs a principis de setembre però amb l'horari habitual de classes.
El nou calendari escolar s'ha anunciat un dia abans que se celebri la mesa sectorial amb els sindicats d'educació, que s'han queixat d'haver-se'n assabentat abans per la premsa. Cambray ha insistit que aquest matí s'ha enviat un informe als representants de la mesa en què s'explicava la proposta del departament, però des dels sindicats critiquen que no se'ls ha tingut en compte. Membres del sindicat USTEC han entrat per sorpresa al departament d'Educació abans que s'hi fes la compareixença pública per donar detalls del nou calendari. En declaracions a l'ARA la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha criticat que la conselleria hagi comunicat el calendari escolar abans de parlar-ne amb ells. "Suposadament aquest divendres ens havien convocat per negociar les seves condicions i han tornat a fer com el curs passat. Això és una provocació i, evidentment, actuarem en conseqüència", ha advertit.
Segura explica que començar el 6 de setembre no els deixa prou marge per preparar el curs. Des del sindicat majoritari es plantegen mobilitzacions de protesta contra el conseller Josep Gonzàlez-Cambray i no descarten convocar una nova vaga a l'inici de curs. També ho critiquen des del sindicat de Professors de Secundària –que va obtenir el segon millor resultat a les eleccions sindicals del març passat–. El secretari general, Xavier Massó, ha insistit: "Se suposa que aquesta data s'hauria de negociar a la mesa tenint en compte que afecta les condicions laborals dels docents, és a dir dels treballadors. Ens sembla de tenir molt poca consideració blindar la proposta sense donar cap marge a la negociació de la mesa sectorial". Des d'UGT també alerten que tres dies no són suficients per preparar el curs i acusen Cambray "d'incendiar l'escola catalana amb decisions unilaterals".