El català a les aules

Què passarà amb el 25% quan comenci el curs? El nou escenari en quatre respostes

El pronunciament del TC podria arribar de cara a l’any vinent i seria definitiu

BarcelonaDesprés que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi anunciat que veu una “impossibilitat legal” aplicar la sentència del 25% en castellà a les aules, perquè s’han aprovat un decret llei i una llei per blindar el català, s’obre un nou escenari. El professor de dret administratiu de la Universitat de Girona (UdG) Josep Maria Aguirre respon en quatre preguntes quin serà el recorregut judicial a partir d’ara.

Inici de curs

Què passarà als centres educatius quan arrenqui el curs escolar?

"El curs començarà com ha acabat i podria molt ben ser que durant uns mesos no se senti a parlar de la sentència del 25%. Ara és un temps mort en què el TSJC ha instat les parts a pronunciar-se sobre la necessitat de plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat. En un termini molt breu veurem què diuen la Fiscalia, la Generalitat i l’Estat i tindrem una nova resolució del TSJC. En principi això s’elevarà al Tribunal Constitucional (TC) i la sentència del 25% quedarà en suspens. Se suspèn la seva execució, però no el desplegament del que diuen el decret llei del Govern i la llei del Parlament del català. Això ha de continuar funcionant, inclosos els projectes lingüístics. El que està pràcticament garantit és que el curs arrencarà sense aplicar-se la sentència del 25%".

Cargando
No hay anuncios

Estratègia

Ha funcionat l’aposta que han fet el Govern i el Parlament?

"L’estratègia del Govern i el Parlament era que el decret llei i la llei elevessin el problema al TC. Per tant, és un èxit de l’estratègia. Però quan arribem al final del circuit, es podrà valorar el conjunt. Ara s’ha aconseguit que el tema no depengui del TSJC, sinó de la doctrina constitucional. Torna on es va originar, perquè tot això va començar amb la definició del castellà com a llengua vehicular en la sentència del TC de l’any 2010 sobre l’Estatut. És el tancament del cercle".

Cargando
No hay anuncios

Terminis

Quant pot trigar el TC a dictar una sentència?

"El TC gestiona els temps d’una manera curiosa perquè encara té la sentència del matrimoni homosexual pendent des de fa més d’una dècada. Realment hi ha ritmes molt diferents, però es resol amb mesos. Primer el TC ha de valorar si admet el tema. És de rellevància constitucional i el normal seria admetre’l. Si no s’admetés, l’escenari seria bastant diferent perquè la impossibilitat legal d’executar la sentència del 25% la deixaria en un cul-de-sac, però és poc probable. És un tema que no només afecta el català i el castellà en el sistema educatiu, sinó que pot tenir efectes en els models sociolingüístics de tot l’Estat. Si no s’admetés també hi hauria els recursos que han anunciat alguns partits contra la llei del Parlament. Pot ser que tinguem una sentència en un termini relativament curt, que constitucionalment són mesos. Dubto que sigui el 2022. Serà més de cara al 2023".

Cargando
No hay anuncios

Transcendència

Què ha de decidir el TC i quin pes tindrà la seva posició?

"Quan el TC es pronunciï, pot anul·lar, validar o qüestionar el tema, però la seva decisió ja no serà objecte de cap recurs. El 25% en castellà ve d’una interpretació que el TSJC i el Tribunal Suprem fan de la doctrina constitucional. El TC mai va fixar el 25%. Ara es juga l’última partida i s’accelera el resultat final. Han d’estudiar una discussió molt concreta, que són els percentatges. Portem més d’una dècada donant-hi voltes i el TC té una finestra d’oportunitat. Es plantegen tres coses: una adequació del marc jurídic a la doctrina constitucional sobre les llengües vehiculars que deriva de la sentència de l’Estatut; si el decret llei i la llei s’han fet per eludir el compliment d’una sentència i impedir la tutela judicial efectiva, i que el decret llei ha de ser d’una extraordinària i urgent necessitat. La baula més dèbil de l’entramat és el decret llei, i la sentència del TC serà important".

Cargando
No hay anuncios