Educació

Creixen les inscripcions a l'escola concertada de cara al curs vinent

Nou de cada 10 alumes han estat admesos al centre demanat en primera opció

ARA
i ARA

BarcelonaCreixen les sol·licituds per entrar a l'escola concertada a infantil 3 (I3) i a primer d'ESO i baixen a la pública. Això és el que revelen les dades definitives de sol·licituds de cara al curs 2024-2025, que aquest divendres ha fet públiques el departament d'Educació. Més concretament, a I3 s'han registrat 1.041 sol·licituds més a la concertada en comparació al curs passat, mentre que n'hi ha hagut 1.077 menys als centres públics. En el cas de primer d'ESO, 294 famílies més han sol·licitat la concertada com a primera opció, mentre que l'institut públic ha perdut 936 peticions. Així, entre primària i secundària, la concertada ha guanyat 1.335 sol·licituds, mentre que la pública n'ha perdut 2.014.

Ara bé, les dades evidencien de manera clara que l'opció preferida continua sent l'escola pública, tant a I3 com a l'ESO. De fet, a infantil 338.176 famílies han optat per l'escola pública davant de 17.729 que han escollit la concertada. És a dir, un 68,2% del total continua preferint la pública. En el cas de l'ESO, les sol·licituds per inscriure's a un institut públic s'enfilen a les 48.627, enfront de les 6.801 que han triat la concertada com a primera opció, el que representa gairebé un 88%. En aquestes dades també hi influeix el fet que hi ha molts més centres concertats que no pas públics que permeten continuar de la primària a l'ESO, i en els quals no cal fer sol·licitud per passar d'una etapa educativa a l'altra.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la resolució de les sol·licituds, la majoria han tingut un resultat favorable per a les famílies. Educació ha assignat en primera opció el 90,75% de les peticions de preinscripció a I3, mentre que a primer d'ESO les assignacions fetes en primera opció han estat el 89,21%.

Més sol·licituds d'alumnat vulnerable

Les sol·licituds per a les places reservades per a l'alumnat amb necessitats educatives per motiu de vulnerabilitat econòmica també han augmentat: a I3 se n'han registrat 11.163 (455 més que el curs anterior) i a l'ESO, 15.791 (1.396). Ara bé, a I3 aquest increment ha xocat amb una disminució de l'oferta respecte al curs passat, ja que hi havia 13.388 places disponibles, 58 menys que l'any passat. Davant d'aquesta reducció, Educació ha defensat que s'ha mantingut l'oferta en un context de baixada demogràfica però de millor detecció d'aquest alumnat. A primer d'ESO, en canvi, se n'han ofert 16.418 (10.070 més que el curs passat). El departament ha afirmat que la planificació ha acabat tenint correspondència amb la realitat social i el sistema educatiu ha absorbit "satisfactòriament" aquest alumnat.

Cargando
No hay anuncios

Divuit grups menys a I3

L'oferta final de grups a les escoles i instituts ha confirmat, segons el departament, la planificació feta al març, la qual està marcada per la davallada de naixements a Catalunya. Així, el curs vinent hi haurà 1.800 infants menys a I3 i 1.100 a primer d'ESO respecte al curs anterior. Ara bé, mentre que a I3 aquest fet es traduirà en una baixada de ràtios –els alumnes aniran a aules amb menys de 20 companys– a l'ESO no baixaran i continuarà havent-hi una mitjana de 28 adolescents per grup.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, a I3 s'han ofert 3.006 grups, 18 menys que els previstos a l'oferta inicial. D'aquests, 2.018 en escoles públiques i 898 a les concertades. A primer d'ESO s'han ofert 2.898 grups, un més que a l'oferta inicial: 1.951 a instituts públics i 947 als concertats.

D'altra banda, el curs que ve hi haurà tres centres educatius més que el curs actual. Es crearà l'Institut Escola Mas Lluí a Sant Just Desvern, així com la Nova Escola de Lloret a Lloret de Mar i l'Escola Pedraforca a Saldes (Berguedà). A més, hi haurà set instituts escola nous que sorgiran de fusionar centres que ja existien.