Assetjament escolar
Societat Educació 10/10/2023

Educació no preveu pagar als responsables 'antibullying' d'escoles i instituts

El Govern defensa que la figura ve d'una normativa estatal i diu que dependrà de "les possibilitats pressupostàries" la possible retribució de la tasca

2 min
Manifestació a l'institut de Cassà contra l'assetjament escolar

BarcelonaPrimeres dificultats per implantar la nova figura que ha de vetllar per evitar l'assetjament escolar als centres educatius de Catalunya. La nova funció de coordinador COCOBE (coeducació, convivència i benestar) que el departament d'Educació ha estrenat aquest curs 2023-2024 no té cap pressupost al darrere. Ho demostra un correu electrònic que el departament ha fet arribar els últims dies als centres escolars. S'hi comunica que aquest nou càrrec l'haurà d'assumir un docent que ja tingui un càrrec d'una altra coordinació perquè "les dotacions de coordinació dels centres s'han mantingut en el mateix nombre que el curs passat" (quan encara no s'havia implantat la coordinació antibullying).

Concretament, al comunicat que diverses direccions d'institut han confirmat a l'ARA que havien rebut, es reconeix que es va establir "que el nou càrrec fos de pagament obligatori", però que, com que no s'ha augmentat la dotació per a coordinacions, si qui assumeix aquesta funció no té un càrrec de coordinació o direcció o no és tutor d'una classe d'ESO, no cobrarà "l'import corresponent".

De facto, doncs, els coordinadors antibullying no cobraran ni un euro de més per ser els responsables d'implementar les mesures que el departament d'Educació ha fet arribar als centres per lluitar contra el bullying, que va impactar el curs passat en escoles i instituts amb casos molt greus. El mateix correu demana que "per poder donar compliment a les instruccions", les escoles i els instituts han de revisar abans del 7 de novembre les assignacions de coordinadors antibullying que havien fet al principi de curs. La idea és que recaiguin en una persona que ja tingui assignat un càrrec directiu, una coordinació o una tutoria d'ESO. I es torna a fer un advertiment: "Només d'aquesta manera podrem validar les assignacions de càrrecs".

Per tant, si res no canvia, totes les escoles i instituts que havien confiat en un docent ras per fer de coordinador antibullying, que en moltes ocasions ja havia començat la formació per fer la tasca, hauran de canviar-lo amb el curs començat.

Normativa estatal

Fonts del departament d'Educació defensen que la figura del coordinador COCOBE s'ha creat amb una normativa estatal i "no ha vingut acompanyada de cap finançament del govern de l'Estat". També insisteixen que, "veient la importància del càrrec", el departament tenia previst retribuir-lo a partir del curs vinent. Però asseguren que avui mateix han dit a les direccions escolars que "es treballarà per avançar també a aquest curs la previsió inicial, pendents de les possibilitats pressupostàries".

stats