Coronavirus

Confusió en el primer dia sense mascaretes a les escoles i instituts

L'ordre exclou el professorat, el personal i els alumnes de FP i batxillerat, que continuaran portant-ne fins dimecres

BarcelonaConfusió i reticències a les escoles i instituts catalans en el primer dia sense mascaretes a les aules. Més de 700 dies després, la mesura més simbòlica de la pandèmia ha deixat de ser obligatòria per als alumnes d’educació primària i secundària d’arreu de Catalunya, però no per als de batxillerat i FP o el personal i professorat dels centres, que han quedat exclosos de l’ordre del departament de Salut publicada aquesta matinada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). La resolució del Govern s’avançava unes poques hores a la decisió de l’executiu espanyol de posar fi de manera generalitzada a l’ús obligatori de la mascareta a gairebé tots els espais interiors, un decret aprovat aquest migdia tal com estava previst, que entra en vigor aquest mateix dimecres i que només en preveu l'ús en espais de risc com els centres sanitaris, les residències de gent gran i el transport públic. 

Aquest dimarts una part important dels adolescents i tot el personal educatiu i professors encara havien de portar la mascareta a l’aula, seguint la resolució signada pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que adapta el pla d'actuació per al curs 2021-2022, que establia l'ús obligatori de la mascareta per als alumnes a partir de sis anys. El nou text suprimeix l'obligatorietat "dins el centre per als alumnes dels cicles d'educació primària i d'educació secundària", però no diu res específicament de les etapes de batxillerat i cicles formatius, ni tampoc del personal dels centres. El resultat: alumnes que s'han tret la mascareta quan no podien, docents que la duien en alguns centres i en uns altres no. Això, sumat a les reticències d'alguns alumnes de primària i secundària que no volien desfer-se'n tot i poder després de gairebé dos anys habituats a conviure-hi, ha fet que la desaparició de la mesura s'hagi implementat a mig gas als centres.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la confusió sobre qui es podia treure i qui no la mascareta ja fa dies que s'arrossega. L'últim dia de classe del segon trimestre, els consellers d'Educació i Salut van enviar una carta als directors de tots els centres en què se'ls informava que el Govern proposava "flexibilitzar l'ús de la mascareta als centres d'educació primària i secundària" el primer dia de represa de l'activitat lectiva després de Pasqua, és a dir, aquest dimarts 19. Els centres ho van comunicar amb alegria a les famílies i durant tota la Setmana Santa tota la comunitat educativa va donar per fet que s'havia acabat la mascareta per a tothom i que el tercer trimestre començaria amb infants i mestres veient-se per fi les cares.

Però diumenge, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va aigualir la mesura en un article a La Vanguardia: "Els alumnes de batxillerat, cicles formatius i el personal dels centres hauran d'esperar fins a l'entrada en vigor de la nova normativa estatal, tal com vam avançar per carta el conseller d'Educació i jo mateix als directors dels centres", va escriure, malgrat que a la carta als centres no s'hi deia res. La concreció al DOGC ha arribat de matinada, només unes hores abans d'obrir les portes de les escoles.

Cargando
No hay anuncios

"Estem acostumats a assabentar-nos de les coses de manera poc ortodoxa", lamenta a l'ARA Toni Burgaya, director general d'Escola Pia. Tenint en compte que a partir d'aquest dimecres tots els alumnes –inclosos els de batxillerat i FP– i també el personal ja podran anar sense mascareta gràcies a l'aval de la normativa espanyola, Burgaya creu que "per sis hores més de classe amb mascareta no calia tant d'enrenou". Des del sindicat de mestres Ustec han dit que és "vergonyós" que les instruccions hagin arribat "un dia abans" i consideren "absurd i incoherent" diferenciar les instruccions per etapes educatives. "Això no s'entén, o tots avui o tots demà", ha dit la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, a l'ACN. Des de l'Affac (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya) diuen que tenen una "sensació agredolça" perquè la mesura arriba tard, segons recull Betevé.

Més evidència científica

A l'hora de retirar la mascareta, el departament de Salut té en compte també l'impacte que el seu ús ha generat entre la població infantil pel que fa a l'aprenentatge i la interacció als centres. En aquest sentit, la cap de medicina preventiva i epidemiològica de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Magda Campins, ha assegurat en una entrevista a l'ARA que no s'hauria d'haver imposat mai aquesta mesura en l'alumnat, tenint en compte que alguns estudis, com ara el de BIOCOM-UPC, han apuntat que la mascareta a les escoles no ha servit gaire de res, sobretot pel que fa als més petits. "S'hauria d'haver fet ressò de l'evidència científica", ha dit Campins.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les escoles, Campins s'ha mostrat partidària de la retirada de les mascaretes als interiors, tot i que ha advertit que continuen sent necessàries al transport públic o en entorns on hi hagi persones vulnerables, fins i tot si es tracta d'un centre laboral en què treballin persones d'aquest col·lectiu. També ha avisat que la retirada de les mascaretes pot comportar que algunes malalties de transmissió per via respiratòria, com ara la grip, tornin a créixer.

Les excepcions

Aquest dimecres a primera hora, quan al Butlletí Oficial de l'Estat aparegui publicat el nou decret del govern espanyol, les mascaretes deixaran de ser obligatòries amb caràcter general, però hi haurà excepcions. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha concretat en roda de premsa posterior al consell de ministres que als hospitals, centres de salut, centres de transfusió i farmàcies caldrà continuar-la portant. Als hospitals, les persones ingressades no l'hauran de dur a la seva habitació. Als centres sociosanitaris, els treballadors sí que hauran d'anar amb mascareta, mentre que els residents no.

Cargando
No hay anuncios

Al transport públic continuarà sent obligatòria: al metro, l'autobús, als avions, al taxi i també als vaixells, per bé que en aquest cas no caldrà si es pot mantenir la distància d'un metre i mig. Ara bé, a l'estació de l'autobús o a l'andana del tren o el metro no caldrà dur-la; serà quan s'entri al vagó. Hi ha dos punts on s'ha suscitat polèmica: a les escoles Darias ha asseverat que no serà obligatòria en cap cas i als centres de treball tampoc ho serà "amb caràcter general". Això sí, els departaments de prevenció de riscos laborals poden establir mesures sanitàries com la de portar mascareta si, amb posterioritat a una avaluació dels riscos en l'entorn de treball, conclouen que és millor dur-la. En aquest sentit, la patronal Foment del Treball ha criticat que el govern vulgui "traslladar a l'empresa la responsabilitat sobre l'ús de la mascareta" sense que el covid sigui un risc laboral, i ha advertit que pot ser font de "conflictivitat laboral" a més de crear "inseguretat jurídica".

Als estadis de futbol i pavellons tampoc s'haurà de portar mascareta, per bé que el govern espanyol recomana que en alguns supòsits se'n segueixi fent ús. Per exemple, per a persones majors de 60 anys, persones amb malalties i factors de vulnerabilitat i en casos de grans aglomeracions que així ho aconsellin. També en reunions familiars si hi ha algun integrant de risc.

Cargando
No hay anuncios