Selectivitat

La comprensió lectora puntuarà la meitat que fins ara als exàmens de català i castellà de les PAU

Alguns docents alerten que la dificultat de les proves és més alta que amb els models anteriors

Estudiants a punt de començar la selectivitat a la UPC.jpg
10/10/2024
3 min

BarcelonaEl degoteig de queixes per com seran els nous exàmens de la selectivitat continua. Més enllà de la preocupació pel fet que ja amb el curs començat ni professors ni alumnes coneixen encara com seran les noves proves d'accés a la universitat (PAU), ara diversos docents de llengua catalana i castellana critiquen que els nous models d'examen de la seva assignatura impliquen un increment de temari pel qual els seus alumnes no estan preparats. A diferència del que va passar amb l'examen d'història, on alguns docents van veure amb mals ulls que amb el curs començat canviï gairebé per complet l'estructura de la prova, en el cas de llengua catalana i castellana, els canvis estructurals no són tan grans respecte a models anteriors, però sí que hi ha una modificació molt destacada que ve derivada de l'eliminació de les lectures obligatòries al batxillerat: a les noves PAU la comprensió lectora valdrà la meitat que fins ara.

Tant a català com a castellà, l'apartat de comprensió lectora passarà de valdre 4 punts a valdre'n 2, ja que les dues preguntes que fins ara anaven dedicades a les lectures obligatòries de batxillerat no s'han substituït per altres qüestions de comprensió lectora, sinó que directament s'han suprimit. "És molt més complicat que es pugui ensenyar una competència literària de manera tan poc acotada, i més amb tan poc temps", lamenta un docent de català del Maresme. A grans trets, segons s'ha comunicat a les reunions d'aquesta setmana amb els professors de batxillerat, les proves de les dues llengües comptaran amb quatre grans apartats: comprensió lectora (2 punts), expressió escrita (3 punts), reflexió lingüística (3 punts) i coneixements literaris (2 punts).

Un dels canvis pel que fa al temari que hauran d'estudiar els alumnes de batxillerat és que, tant a castellà com a català, pot aparèixer una pregunta relacionada amb les varietats dialectals. Això sí, formaria part d'un bloc de preguntes opcionals, entre les quals també hi haurà qüestions sobre fonètica, detecció d'errors o els parells mínims (paraules que només varien per un sol fonema com 'tan' i 'tant').

Per altra banda, una de les parts que més preocupa als docents consultats per aquest diari és la dels coneixements literaris on s'introdueix la mètrica (quan s'analitza l'estructura dels poemes), que fins ara no s'incloïa en les proves i també diverses preguntes teòriques sobre figures retòriques i elements i temes literaris. "És una llàstima perquè tot plegat ens fa perdre temps per estudiar la història dels autors catalans. Està bé que sàpiguen què és una hipèrbole, però també estaria molt bé poder-los explicar bé qui és Josep Pla", critica una docent de llengua catalana.

Per tot plegat professors de castellà i també de català adverteixen que els exàmens d'aquest any seran més difícils i que inclouran aspectes memorístics que no s'havien hagut d'estudiar en els últims 6 o 7 anys. "Van dir que seria més competencial, però ara hi ha més teoria que els alumnes no han fet a primer de batxillerat i són continguts difícils de transmetre amb el que queda de curs i amb només dues hores setmanals d'aquesta assignatura", insisteix una responsable de departament de castellà d'un institut del Vallès. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, ja hi ha un grup de docents de castellà que està redactant una carta de reclamació als coordinadors de les PAU, en la qual critiquen que la informació que han rebut sobre les proves és "confusa".

Vaga d'estudiants

Tot i que en les dues últimes setmanes el departament de Recerca i Universitats ha anat fent reunions amb els docents de batxillerat per explicar-los els nous models d'examen de cada assignatura, a hores d'ara, les noves proves encara no es poden consultar enlloc. Per aquest motiu, el sindicat d'Estudiants ha convocat una vaga d'estudiants arreu del territori a batxillerat, però també a secundària i FP, per reclamar que "es publiquin ja" els nous models.

Paral·lelament, el Govern ha fet una convocatòria també aquest divendres per explicar en quin punt es troba el procés d’adaptació de les proves del 2025 a la nova normativa estatal i explicar algunes de les principals novetats de les PAU.

stats