Comença la preinscripció més precoç a la FP després de dos anys caòtics
Per evitar el ball de vacants de cursos anteriors, Educació ha avançat els terminis i assegura que a l'inici de curs tots els alumnes tindran plaça
BarcelonaAquest dimecres s'obre el període de sol·licituds per optar a fer un grau mitjà de formació professional. Les preinscripcions per al curs que ve comencen més aviat que mai amb l'objectiu que tots els alumnes tinguin una plaça assignada abans de començar les classes, una circumstància que fins ara no s'havia donat i que havia provocat que en els últims cursos milers d'estudiants arribessin al setembre sense tenir plaça, tot i que al sistema hi havia milers de vacants disponibles. El curs 2023-2024 la formació professional a Catalunya comptarà amb un 6% més de places i amb 273 grups nous. Aquest increment de 8.129 places més vol donar resposta a l'augment d'interès per aquesta opció dins del marc de l'educació postobligatòria. Segons un estudi de La Caixa, en només 10 anys la demanda de graus de formació professional ha crescut un 49% a tot l'Estat. A Catalunya, el departament d'Educació va constatar que només entre 2020 i 2021 la demanda es va disparar gairebé un 20%.
Aquest boom de la FP va ser un dels motius pels quals des del curs passat es va començar a prioritzar en la preinscripció als alumnes que acabaven 4t d'ESO, una mesura que ara també s'ampliarà als alumnes que provinguin de centres de formació d'adults i els que hagin començat 1r de batxillerat i vulguin fer un canvi d'itinerari. Tot plegat per mirar d'evitar la situació que es va viure aquest inici de curs quan a l'estiu encara hi havia 20.000 joves esperant una plaça de FP quan hi havia 26.000 vacants. D'aquesta manera, fins al 18 d'abril podran presentar les sol·licituds els grups amb prioritat (4t d'ESO, primer de batxillerat i formació d'adults) i del 9 al 15 de maig ho podran fer la resta d'alumnes.
Quatre cops menys d'atur
A Catalunya la taxa d'atur dels joves que han cursat un grau de FP és del 12%, quatre vegades menys que la taxa d'atur juvenil, que ja s'enfila fins al 42%. Per aquest motiu la formació professional s'està convertint en la via que més perspectives d'ocupabilitat genera al mercat laboral català, una situació que encara és més optimista en el cas de la FP dual, que combina l’aprenentatge a l’aula amb les pràctiques remunerades en una empresa, i on la taxa d’atur en finalitzar els estudis se situa en el 9,52%.
En aquest sentit, el Centre Oficial de Formació Professional ha analitzat les dades del mercat laboral del SEPE i ha conclòs que, segons les tendències dels últims dotze mesos, els perfils de FP amb més possibilitats de trobar feina aquest 2023 són els dels àmbits de gestió administrativa, cures d'auxiliar d'infermeria, educació infantil, instal·lacions elèctriques i automàtiques, activitats comercials i sistemes microinformàtics i xarxes.
-
1. Gestió administrativa
Durant el 2022 es van firmar més de 161.000 contractes d'aquesta familia professional a tot l'Estat. Entre els perfils més sol·licitats hi ha els administratius, els treballadors d'atenció al client i els assistents de direcció.
-
2. Cures auxiliars d'infermeria (CAE)
Dintre el sector sanitari, l'últim any a Espanya es van firmar 112.000 contractes de tècnic d'auxiliar d'infermeria, 14.000 de tècnic de farmàcia i parafarmàcia i 13.000 de tècnic superior de laboratori clínic i biomèdic.
-
3. Educació Infantil
Les persones formades com a tècnic superior en educació infantil van optar a més de 67.000 contractes l'any 2022. També van trobar feina 32.000 tècnics de serveis socioculturals i a la comunitat i 25.000 del sector d'atenció de persones en situació de dependència.
-
4. Instal·lacions elèctriques i automàtiques
En els últims dotze mesos s'han firmat més de 33.000 contractes de tècnic d'instal·lacions elèctriques i automàtiques i 10.500 tècnics de manteniment electrònic van trobar feina.
-
5. Activitats comercials
Les professions relacionades amb els graus d'activitats comercials van comptar amb més de 24.000 contractes durant l'any 2022.
-
6.Sistemes microinformàtics i xarxes
L'últim any hi va haver més de 14.000 contractes de tècnics de sistemes microinformàtics i xarxes, 13.000 de professionals amb formació en desenvolupament d'aplicacions multiplataforma i més de 12.000 d'especialistes en administració de sistemes informàtics en xarxa.
Més enllà dels graus amb una previsió més alta d'ocupabilitat, segons el mateix estudi, a Catalunya gairebé una quarta part de les matrícules en graus de formació professional són de la família de la sanitat (22%), seguida per informàtica i comunicacions (13%), administració i gestió (12%), serveis socioculturals i a la comunitat (12%) i comerç i màrqueting (7%).