Formació professional

L’inici de curs més complicat a FP: 9.000 alumnes renuncien a la plaça i 31.000 continuen a l’espera

Avui s'obre el nou procés de preinscripció amb 19.514 vacants disponibles

3 min
Debat d'estudiants al Centre d’estudis Roca

BarcelonaMés de 160.000 alumnes han començat aquest dijous les classes de Formació Professional (FP), però es tracta d'un dels inicis de curs més complicats: ja amb l'activitat lectiva en marxa, encara hi ha més 31.000 estudiants als quals encara no s'ha adjudicat cap plaça per fer un grau mitjà o un grau superior.

El canvi en el calendari de preinscripció i el retard en l'assignació de places han fet que sigui avui, ja amb el curs en marxa, quan es reobri el procés perquè els alumnes que no tenen una cadira a l'aula puguin saber quines places queden lliures i tornar a provar sort. En total, són 14.932 estudiants que esperen per entrar en un grau superior i 16.472 en un grau mitjà.

Segons les dades publicades aquest dijous pel departament d'Educació, a hores d'ara hi ha fins a 19.514 places disponibles, mentre que a principis de setembre n'hi havia al voltant de 10.000. La nova dada implica que, durant el procés de matriculació, hi ha hagut 9.130 alumnes que havien aconseguit una plaça a la preinscripció i que finalment han optat per no utilitzar-la i no matricular-se als estudis que se'ls havien assignat. Els motius darrere aquesta situació poden ser diversos: que els alumnes en qüestió hagin decidit fer batxillerat, que hagin aconseguit entrar en un grau universitari, que hagin optat per anar directament a treballar o que s'hagin decantat per entrar en un grau de FP a la privada.

Tot i que des d'aquest dijous i fins al 16 de setembre es torna a obrir el sistema per sol·licitar plaça, els alumnes que n'aconsegueixin una no es podran matricular fins d'aquí a dues setmanes: entre el 26 i el 30 de setembre. Per tot plegat, encara que aconsegueixin una vacant als estudis que volen, quan entrin a l'aula a l'octubre hauran perdut ben bé les tres primeres setmanes de curs.

A aquest desgavell s'hi suma una altra dificultat: dels 31.404 aspirants que encara no tenen plaça, només 16.914 han aconseguit que Educació els validi la sol·licitud per poder tornar a entrar al nou procés de preinscripció; és a dir gairebé la meitat no han rebut aquesta llum verda. Fonts d'Educació expliquen que això es pot deure al fet que falta documentació per tramitar la sol·licitud o bé que s'ha fet la sol·licitud per estudis als quals no es té la titulació necessària per accedir. Tot i això, des del departament es recorda que encara hi ha temps per tornar a fer la sol·licitud de manera correcta o per fer-la de zero en el cas dels alumnes que fins ara no l'haguessin fet.

Ara com ara els estudis de grau mitjà on hi ha més places vacants són Gestió administrativa (1.025), Sistemes microinformàtics i xarxes (995), Atenció a persones en situació de dependència (590), Cures auxiliars d'infermeria (544), Guia en el Medi Natural i de Lleure (492) o Activitats comercials (418).

Els cicles de grau mitjà amb més vacants
Nombre de places vacants un cop finalitzat el procés de preinscripció

Mentre que en el cas dels graus superiors els estudis amb més places lliures són Administració i finances (854), Integració social (643), Educació infantil (572), Automatització i robòtica industrial (437) o Màrqueting i publicitat (318).

Els cicles de grau superior amb més vacants
Nombre de places vacants un cop finalitzat el procés de preinscripció

El ball de places que ha provocat el patiment i la desconfiança d'alumnes i famílies ha arribat tot i que aquest curs es va avançar i modificar el període de preinscripció precisament per evitar aquesta situació. La nova consellera d'Educació i FP, Esther Niubó, en conèixer les dades va demanar disculpes a les famílies i en les seves últimes intervencions ha assegurat que ja s'està treballant perquè de cara al curs que ve tots els alumnes marxin de vacances al juliol sabent quina plaça tenen, una fita que també havien intentat els seus predecessors.

Mentrestant, aquest dijous la síndica de Greuges ha obert una actuació d'ofici per investigar per què 31.000 alumnes encara no tenen plaça de FP. Des de l'òrgan han remarcat que "els estudis postobligatoris són un dret de l'alumnat" i que "les places han d'estar garantides".

Dos milers de places noves, sense data

Diversos experts han insistit que Catalunya té un problema de nombre de places a la FP, tant pel que fa al nombre de vacants com per la discordança entre les places que hi ha per cada estudi i la demanda que en fan els alumnes i el sector empresarial. Mentrestant, aquest dimarts el govern espanyol va anunciar que Catalunya rebria al voltant de 4 milions d'euros per crear unes 2.200 places noves de FP, encara sense data. Una inversió que prové d'una partida de 130 milions d'euros per a tot l'Estat que es va aprovar al consell de ministres amb l'objectiu de "continuar consolidant la nova FP".

Més enllà del desgavell de places, aquest curs la FP haurà d'afrontar un altre important repte: la falta d'empreses per acollir tots els alumnes que hauran de fer pràctiques en empresa per la implantació de la nova llei de FP, que estableix que tots els cicles hauran de ser –d'una manera o una altra– en format dual.

stats