Universitats

Les claus del nou protocol contra l'assetjament sexual a les universitats

El nou text unificarà criteris i posarà el focus en l'acompanyament més enllà de la sanció

Joves manifestants durant les mobilitzacions del 8-M defensant el només sí és sí.
22/02/2023
2 min

Barcelona"Un protocol pioner a escala estatal i internacional que fixarà els estàndards de les universitats a l’hora d’abordar els casos de violències masclistes i LGBTI-fòbiques”. Així ha definit la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, el nou protocol contra l'assetjament sexual que hauran d'adoptar les universitats –tant públiques com privades– de Catalunya. Tot i que les universitats ja comptaven amb protocols propis, aquest nou marc farà que la manera d'abordar els casos d'assetjament sexual o per raons d'orientació sexual i identitat de gènere sigui comuna a totes les universitats.

Entre les obligacions i les recomanacions que recull el document hi ha la d'adaptar l'avaluació per als estudiants i la feina del personal que hagi patit una situació d'assetjament o violència, l'acompanyament encara que el cas no hagi tingut lloc a la universitat i sense que el responsable sigui cap membre de la comunitat universitària i la coordinació entre centres quan víctima i agressor pertanyin a institucions diferents.

Claus del nou protocol

  • Situacions previstes
  • Casos de violència masclista i assetjament per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere.
  • Acompanyament a la víctima:
  • Per als estudiants es podran adaptar les classes i l'avaluació i permetre el canvi de grup o el trasllat d'expedient a altres universitats.
  • Per a membres de la comunitat universitària, mesures de protecció dins les instal·lacions, mecanismes compensatoris perquè la situació no penalitzi la trajectòria professional i mesures de reparació.
  • Sancions:
  • Per als estudiants, expulsions de dos mesos fins a tres anys, obertura d'expedients disciplinaris i pèrdua de drets de matrícula parcial.
  • Per al personal de la universitat, suspensió de funcions, acomiadament disciplinari, demèrits que poden penalitzar la carrera acadèmica i professional.
  • Prevenció:
  • Difondre la informació del protocol, campanyes de sensibilització periòdiques adreçades a tota la comunitat universitària i implantar programes formatius sobre igualtat de gènere, diversitat sexual i no discriminació.

El text que han presentat Verge i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, a la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) suposa un canvi de paradigma, ja que fins ara es concebien els protocols com una eina sancionadora i en el nou document "el focus principal passa a ser la prevenció i l'acompanyament", ha explicat la titular de Feminismes. El conseller de Recerca i Universitats ha insistit que el protocol tindrà aspectes d'obligat compliment perquè es desprenen de les lleis vigents i d'altres que seran de simple recomanació per assolir la màxima capacitat de resposta de totes les universitats.

stats