Vaga de docents

Cambray cedeix: els centres podran no aplicar els nous currículums el curs que ve

El conseller descarta dimitir i assegura que té el suport d'Aragonès

BarcelonaNo dimitirà ni tampoc farà canvis en el calendari escolar, però el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha concretat una petita concessió pel que fa al currículum en el segon dia de vaga: el departament aprovarà els decrets de currículum però permetrà que els centres que ho vulguin no apliquin les transformacions educatives el curs que ve. El conseller ja va dir en una carta als docents la setmana passada que els canvis es desplegaran "progressivament i amb flexibilitat" i que es deixaran tres cursos de marge, i aquest dimecres, l'endemà d'una gran aturada educativa en contra de les seves polítiques, Cambray ha detallat que hi haurà una moratòria voluntària perquè els centres que ho vulguin puguin seguir aplicant els currículums actuals encara el curs vinent. Per als sindicats, l'anunci és una cortina de fum.

El conseller havia d'inaugurar el Saló de l'Ensenyament, on l'esperaven desenes de docents per expressar-li la seva indignació, però finalment ha comparegut des de la seu de la conselleria. Novament, ha recordat que no és el departament "qui decideix canviar els currículums el curs que ve", sinó que és la Lomloe (aprovada el 2020 amb els vots d'ERC) la que fixa els terminis i que, per tant, no és possible posposar l'aplicació dels currículums. Tot i això, ha anunciat el relaxament del calendari: ha assegurat que hi haurà "la transitorietat que faci falta", conscient que el "trasbals" que aquests canvis causen als claustres és un dels motius que ha empès els docents a la vaga. "Traiem tota la pressió de prendre decisions precipitades i fer canvis de forma accelerada", ha afegit. Els nous currículums, que fixen què i com s'ha d'ensenyar als alumnes i com se'ls ha d'avaluar, introdueixen l'aprenentatge per àmbits a l'ESO per avançar cap a un model més competencial i creen una nova modalitat de batxillerat, entre molts altres temes.

Cargando
No hay anuncios

Cambray també ha dit que la setmana que ve s'enviarà als centres el currículum definitiu de primària i ESO, després d'haver-hi incorporat el mig miler d'aportacions i de "millorar-lo". Així doncs, els centres que ja estiguin en procés de canvi tindran "cobertura jurídica" per tirar endavant qualsevol iniciativa i els que no vulguin canviar res també ho podran fer. La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha donat una pista de com es farà aquesta distinció: les hores de gestió autònoma –els esborranys preveuen que un 20% de les hores lectives les organitzi cada centre en funció del seu projecte– permetran a escoles i instituts dedicar-les a treballar "per àmbits competencials o com feien fins ara". Com va resumir el subdirector de Currículum en una entrevista a l'ARA, el departament "obre carrils d'autopista" per a qui vulgui canviar de carril i accelerar. Qui no ho vulgui fer, podrà seguir a la mateixa velocitat un any més. "Això vol dir que hi ha diàleg i que el conseller ha considerat oportú donar un marge de temps perquè els canvis es puguin fer de manera consensuada", ha celebrat el portaveu de Junts, Josep Rius, en una entrevista a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, per als sindicats no n'hi ha prou. Des d'USTEC han dit que l'anunci de Cambray és "insuficient" i han avisat que si el conseller és "immobilista" ells també ho seran, mentre que des de CCOO, "sorpresos" amb la notícia, li retreuen que "no són maneres de treballar" i que no es pot "improvisar" amb un tema tan important com és el currículum. "No acceptem la proposta d'un desplegament progressiu, volem una moratòria per tenir un debat serè i tranquil", ha dit Teresa Esperabé. També ha criticat l'anunci el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena: "Currículums diferenciats en funció dels centres pot generar més desigualtats", ha dit, i ha afegit que la solució passa per "congelar les mesures anunciades i negociar amb la comunitat educativa".

La moratòria voluntària anunciada per Cambray pot donar un respir a alguns centres, però obre molts interrogants: Tindrà algun impacte a la preinscripció escolar? Les famílies apostaran més pels centres que decideixin implantar ja el curs que ve el model més competencial o pels que s'esperin un curs? Com es garantirà que tant uns com els altres arribin al 2024 amb la feina feta per respondre als canvis que també hi haurà a la selectivitat aquell any? I com reaccionarà l'Estat si el departament deixa per escrit que els centres que ho vulguin poden no implementar el nou currículum? Des del ministeri d'Educació recorden que la Lomloe és una llei orgànica i és d'obligat compliment per a totes les comunitats, tot i que és ben cert que els currículums de Wert mai es van arribar a aplicar a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Cambray admet el "cansament" dels docents

Pel que fa a la resta de reivindicacions que han dut els mestres a la vaga, tot segueix igual. Cambray ha defensat que el seu departament ja ha donat resposta a les "demandes històriques" que han portat els sindicats a fer vaga: ha dit que ja ha començat a reduir ràtios (es començarà el curs que ve a P3, aprofitant, tot sigui dit, que baixa la natalitat), que s'estabilitzaran les plantilles a través de convocatòries d'oposicions, que els terços de jornada es convertiran en mitges jornades i que es donaran recursos econòmics als centres per als alumnes vulnerables que tinguin escolaritzats. Amb tot, però, ha admès que la protesta demostra "el cansament" dels docents i ha garantit que la conselleria "el tindrà en compte".

Cargando
No hay anuncios

El que ha quedat clar és que Cambray no dimitirà. "En cap cas", ha remarcat, i ha dit que té el suport del president de la Generalitat, Pere Aragonès: "Estic al servei del president i del país per donar resposta a la millora del sistema educatiu català i això passa per prendre decisions".

Mentrestant, la segona jornada de mobilitzacions segueix, tot i que va a la baixa: dimarts la van secundar el 33,05% dels docents als centres públics i el 8,2% dels concertats, i aquest dimecres l'aturada s'ha reduït a la meitat a la pública (15%) i fins al 7,6% a la concertada. Al carrer han seguit les protestes: uns 10.000 docents s'han manifestat amb una marxa des de l'Estació de Sants fins al Saló de l'Ensenyament, que se celebra a la Fira, i on 200 manifestants han intentat entrar tombant les tanques metàl·liques i sacsejant les reixes del recinte, i les mobilitzacions contra els plans del conseller s'han estès pel territori, en ciutats com Girona, Lleida, Tortosa o Manresa.

Cargando
No hay anuncios