Del centre de tutelats a la universitat
Vuit joves de la DGAIA entren a les facultats gràcies a la reserva de places per a aquest col·lectiu
BarcelonaLes universitats reservaven fins ara places per a estudiants amb discapacitat, esportistes d'alt nivell, alumnes d'ètnia gitana, majors de 25 anys i majors de 45 anys. La Norai Taheri no forma part de cap d'aquests col·lectius, però podrà estudiar educació social a la Universitat de Barcelona (UB) gràcies a una nova reserva de places que s'ha començat a aplicar aquest any: es guardarà una plaça a cada grau de les universitats públiques per a joves tutelats o extutelats per la Generalitat. En aquesta primera convocatòria, vuit tutelats o extutelats per la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) han entrat a la universitat, sis dels quals ho han fet sense necessitar la quota reservada perquè tenien prou nota. La Norai diu que hauria pogut estudiar en una altra universitat. "Però el meu objectiu era fer-ho a Barcelona", assegura, cosa que podrà fer gràcies a les places reservades per a joves com ella. "La mesura facilita l'accés a la universitat a nois que per situacions personals no tenim les oportunitats suficients per poder estudiar i treballar alhora", explica la Norai, que demana "més places" perquè saber que hi ha lloc pot "incentivar" els altres extutelats a fer el pas d'anar a la universitat.
La idea va sorgir d'un grup de quatre professores universitàries que es dediquen a la recerca sobre temes d'infància i adolescència. "Van detectar que no hi havia cap mesura que promogui l'accés a la universitat per als tutelats i van buscar un instrument que ho facilités", relata Cristina Gelpí, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya. L'acord amb la DGAIA va ser força ràpid. "És una mesura de discriminació positiva en favor de l'equitat", argumenta Gelpí, que diu que es desconeix "el potencial" que pot tenir la mesura perquè no hi ha cap registre dels tutelats que volen anar a la universitat. Ara mateix, a les universitats catalanes hi ha 122 estudiants que són o han estat joves tutelats per la Generalitat.
Una desena de beneficiats cada any
A la DGAIA creuen que la mesura beneficiarà uns 10 o 12 estudiants cada any. "La reserva de places és una bona oportunitat per a ells, que no tenen referents ni un context estable i que hi ha risc que abandonin els estudis si la nota de tall els impedeix entrar", apunta la directora de la DGAIA, Ester Cabanes. Però no tothom ho veu així. La Rosa té 22 anys i als 16 va arribar a un centre residencial d'acció educativa (CRAE). "Sempre m'ha agradat estudiar i tenia molt clar que volia anar a la universitat", afirma. Va treure quasi un 12 a la selectivitat i va poder entrar al grau de matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). I diu que si no hagués entrat, hauria estudiat una altra cosa: "Et fots, com tothom, perquè les circumstàncies perfectes no les té ningú". La Rosa està en contra de la reserva de places per als tutelats. "La gent que viu als CRAE té molts problemes, però també hi ha gent que està a casa amb els pares i en té, i haurien de tenir les mateixes oportunitats que nosaltres i no és així", argumenta.
La Rosa sent que els reserven una plaça per dos motius: el primer, perquè guardar una plaça als graus "és més barat" que invertir en "bons contractes als educadors i en fer els centres més petits", i el segon, "per pena". "I no m'agrada i no hauria de ser així perquè jo soc molt capaç, igual que els meus companys", afegeix. Cabanes, però, recorda que no tots els joves tutelats "tenen la mateixa capacitat per lidiar amb el que porten a la motxilla": "Són nois que han patit, i quan tens experiències traumàtiques no tens les mateixes facilitats per aprendre", argumenta. Per això, la Generalitat justifica donar una "petita empenta, un petit ajut" en l'accés a la universitat als joves dels quals té la tutela perquè són menors estrangers que han arribat sols, joves a qui els pares han desatès o són a la presó o bé han patit situacions d'abusos i maltractaments a casa.