Educació

Catalunya lidera el camí cap a la primera universitat oberta d'abast europeu

La UOC coordinarà una aliança que ha de permetre la creació de titulacions conjuntes i un campus virtual comú

Teletreball
Natàlia Pinyol / Gemma Garrido
15/01/2025
3 min
1
Regala aquest article

BarcelonaUn estudiant matriculat a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) podrà cursar un grau a la seva universitat, però fer un tramde la formació seguint el pla docent del mateix grau a la Universitat a Distància de Hagen, a Alemanya, i un altre a la Universitat Oberta dels Països Baixos. Aquest és l'exemple més clar dels ambiciosos objectius que, en un futur, vol assolir l'OpenEU, una aliança entre deu universitats europees en línia que es coordinarà des de Barcelona. A efectes pràctics, aquesta coalició es traduiria en la creació de la primera universitat a distància integrada a la Unió Europea (UE). Es calcula que uns 368.000 alumnes podrien accedir-hi per curs acadèmic, tenint en compte el nombre actual de matriculats.

Aquesta iniciativa, avalada per la Comissió Europea en el marc del programa Universitats Europees, s'anuncia com una eina per garantir oportunitats d'aprenentatge a través de la tecnologia "en qualsevol moment i lloc, independentment de les limitacions de temps, el lloc de residència o les circumstàncies personals o professionals" dels estudiants que opten per aquesta modalitat d'estudis superiors. En aquest sentit, els seus impulsors remarquen que permetrà els estudiants "no tradicionals" –amb una edat mitjana de 36 anys– accedir a una educació superior de la qual "sovint han estat exclosos" al llarg de la seva vida laboral.

"En un moment en què les universitats privades en línia amb objectius comercials proliferen arreu, OpenEU ofereix l'oportunitat de reivindicar la necessitat d'una educació superior en línia de qualitat per reforçar l'Espai Europeu d'Educació Superior", afirma la rectora de la UOC i presidenta de l'aliança, Àngels Fitó. De fet, l'expansió d'aquestes universitats privades és una preocupació que han traslladat tots els rectors que participen en l'aliança i que veuen com, sovint, els interessos econòmics s'avantposen a la qualitat formativa que s'ofereix en línia, alerta en declaracions a l'ARA.

Fitó explica que la idea de base de l'aliança és "aprofitar al màxim" els marges que atorga l'ordenació acadèmica, competència exclusiva de cada estat, per tal que la formació universitària a distància estigui el màxim integrada possible. "Ara mateix la mobilitat entre estudiants, professors i investigadors queda parcialment limitada per les ordenacions de cada país i l'OpenUE servirà per demostrar que la formació en línia pot ser la palanca per superar-ho i canviar-ho", diu. Per exemple, demostrant que es poden homogeneïtzar els requisits acadèmics mitjançant microcredencials i graus i màsters conjunts i oberts.

A curt termini ja està en marxa un procés de creació d'una titulació conjunta i transnacional, que serà de desenvolupament de programari i que iniciaran la UNED i la Universitat Oberta dels Països Baixos, i d'un màster en canvi climàtic accessible per als matriculats de totes les universitats membre. L'aliança també preveu un campus virtual comú que permeti la interacció entre els diferents membres de la nova comunitat universitària sense fronteres.

Borsa de pràctiques i paneuropea

Actualment, Europa compta amb 64 aliances d'universitats europees, però, segons Fitó, la diferència d'OpenEU rau en l'ús de la tecnologia i que un dels objectius prioritaris és la millora de la inserció laboral de l'alumnat. "Cada vegada tenim una vida laboral més llarga i el mercat és canviant. L'aliança es pren seriosament l'acompanyament d'un alumnat que al llarg de la vida busca reciclar-se formativament", afirma la rectora de la UOC. Per això, a l'horitzó hi ha la idea de crear una borsa de pràctiques i de treball conjunta, així com una fira virtual d'ocupació i una eina virtual d'orientació professional.

Entre els centres que formen part de la iniciativa hi ha la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), així com la Universitat Oberta dels Països Baixos, la Universitat a Distància de Hagen (Alemanya) i la Universitat Oberta de Portugal. També hi participen la Universitat Oberta de Xipre, la Universitat Hel·lènica Oberta (Grècia), la Universitat de Bifröst (Islàndia), la Universitat de Sant Ciril i Sant Metodi de Veliko Tarnovo (Bulgària) i la Universitat de Daugavpils (Letònia).

Reunió amb la Generalitat

Els rectors de les deu universitats europees impulsores d'OpenEU es reuniran aquesta setmana i la previsió és que es comencin a definir els primers passos per a la creació d'aquest projecte pioner i s'aprovin els sistemes organitzatius i els plans d'acció. A més, el 16 de gener també hi haurà una trobada amb el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, per abordar com l'aliança pot contribuir a la competitivitat del país.

stats