Formació professional

Català "professional": la nova assignatura a les FP d'hoteleria, màrqueting i sanitat

El curs 2024-2025 hi haurà un 7,7% més de places i 300 nous docents, però no seran de català

La Mahalalee i la Heidy fan exercicis pràctics de cures
22/04/2024
3 min

BarcelonaEl curs vinent els alumnes que facin un grau de formació professional (FP) que comporti atendre persones o estar de cara al públic, com l'hoteleria o la sanitat, hauran de fer un nou mòdul de formació: el de català professional. Aquesta assignatura és una de les principals novetats de cara al curs vinent que aquest dilluns ha presentat el Govern, i entre les quals també hi ha un augment d'un 7,7% de les places de FP i la incorporació de 300 nous docents.

Pel que fa al català, el curs vinent s'introduirà un mòdul de llengua catalana "professional" a tots els graus de FP dels àmbits d'administració i gestió, comerç i màrqueting, hoteleria i turisme, sanitat i també al grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència i al grau superior d’Educació Infantil. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha defensat que introduir un mòdul de català professional havia sigut una demanda reiterada des de fa anys als sectors que formen especialistes per sectors d'atenció i tracte amb els ciutadans i ha detallat que aquest mòdul consistirà en formar els estudiants en "vocabulari i lèxic especialitzat de l'àmbit que s'estudia".

Ara bé, aquestes 99 hores de català professional no les impartiran docents especialitzats en llengua, sinó que seran els professors que ja imparteixen ara especialitats concretes de FP els que assumiran aquesta tasca. "Serà un català molt finalista i molt funcional i ja estem preparant el material perquè aquests docents el puguin aplicar al centre", ha defensat Simó, que ha assegurat que la mesura contribuirà a "millorar l'ocupabilitat dels alumnes i a garantir els drets lingüístics dels usuaris".

Crida a les empreses perquè s'impliquin

Segons la llei de FP espanyola, el curs que ve tots els graus de FP hauran de ser duals, és a dir, que combinin la formació teòrica a l'aula amb la formació pràctica a l'empresa. Davant aquest escenari, Simó ha fet una crida a empreses i entitats perquè s'animin a acollir alumnes: "Necessitem la seva col·laboració".

A l'espera de veure quin serà el grau d'implantació d'aquesta dualitat, Educació calcula que el curs vinent es donaran d'alta a la Seguretat Social gairebé 142.000 de les 174.737 places de FP. Tot i això, només 20.150 places seran de dual intensiva, que és la modalitat que combina totalment la teoria i la pràctica amb la meitat de la jornada a l'aula i la meitat a l'empresa.

En total, el curs vinent el Govern destinarà un pressupost de 955,9 milions d'euros a la FP. El curs 2024-2025 hi haurà 88 grups més que aquest curs i s'arribarà als 6.067 arreu del país. Les famílies professionals que augmentaran més l'oferta són sanitat, informàtica i comunicacions i serveis a la comunitat i la majoria de grups seran per a cicles de grau superior.

Centres integrats i canvis en la preinscripció

Tal com ja es va anunciar fa uns mesos, el curs vinent la preinscripció per a la FP canviarà: el procés per inscriure's a un cicle mitjà o superior serà del 24 al 30 de maig i les places s'assignaran en funció de la nota, i no de l’ordre de petició com fins ara. A més, l’alumnat que ha acabat el batxillerat o un cicle formatiu de grau mitjà relacionat amb el grau que vol cursar tindrà prioritat respecte als que provenen d’ensenyaments no relacionats.

Entre les novetats de cara al curs que ve hi haurà la posada en marxa dels nous centres integrals de FP. Concretament, se n'obriran quatre a Barcelona i la majoria són centres que ja funcionaven i s'han reconvertit, fet que ha provocat la indignació de famílies i docents. Són l'Institut de FP Sanitària Vall d'Hebron, per a les famílies professionals de sanitat i atenció a les persones; l'Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta, per a les famílies professionals de seguretat i medi ambient, transport i manteniment de vehicles; l'Institut del Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, per a les famílies professionals d’arts gràfiques i comerç i màrqueting, i l'Institut de Formació Empresarial de Barcelona, per als ensenyaments del sector de serveis a les empreses i les famílies professionals d’administració i gestió i comerç i màrqueting.

stats