Selectivitat

Cap universitat privada demanarà la prova d'aptitud per accedir als estudis per ser mestre

Als graus privats es flexibilitzaran els criteris d'admissió i les PAP es podran aprovar durant el primer curs

Un grup d'estudiants fent les PAP l'any 2017.
11/04/2024
3 min

BarcelonaL'estratègia catalana per assegurar que els aspirants a mestre arriben a la universitat amb cert nivell comunicatiu i logicomatemàtic patirà nous canvis. L'any 2017 Catalunya va implantar que tots els alumnes que volguessin estudiar un grau d'educació, a més d'obtenir la nota necessària a la selectivitat, havien de superar una prova d'aptitud personal (PAP). Va ser la primera comunitat de l'Estat a crear un procés com aquest i, en el seu moment, es va aconseguir que totes les universitats acceptessin aplicar aquest filtre als futurs mestres. Ara bé, en els últims dos anys aquest acord ha anat perdent integrants fins al punt que el curs vinent, a l'hora de matricular-se a graus d'educació, només s'exigirà haver superat les PAP a les universitats públiques, però no a les privades.

La primera a demanar fer-se enrere va ser la Universitat Ramon Llull - Blanquerna (URL). L'any 2022 va demanar a l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU) i al Consell d'Universitats que permetessin acceptar estudiants d'educació que no haguessin superat la prova. En aquest sentit, la universitat es comprometia a requerir la prova durant el primer curs. Tot i que en aquell moment aquesta petició va ser mal vista pels degans de les facultats d'educació públiques, que van assegurar que "trencar la unitat sobre les PAP desprestigia la professió de mestre", la proposta va rebre llum verda. Poc després també la va adoptar la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). D'aquesta manera, per primera vegada en set anys, aquest curs, la URL i la UIC no han exigit el títol de les PAP per matricular-se als graus d'educació.

Aquesta decisió ha tingut una conseqüència directa: les dues universitats han vist com s'ha disparat el nombre d'alumnes que volien cursar un grau d'educació a les seves facultats i en només un any han duplicat el nombre de matrícules en aquestes carreres. Davant d'aquest panorama, fa un parell de mesos la Universitat Abat Oliba també va pujar al carro i va anunciar que per "equiparar-se a la resta d'universitats privades", el curs vinent tampoc exigiria les PAP als aspirants a mestre per poder matricular-se. L'última universitat privada a desdir-se de demanar la prova d'aptitud per ser mestre als seus futurs estudiants ha estat la Universitat de Vic (UVic-UCC). Tal com ha avançat Unportal i han confirmat fonts de la UVic a l'ARA, el curs que ve ja no caldrà haver superat les PAP per accedir als graus de la universitat privada que habiliten per ser mestre.

Les mateixes fonts de la UVic expliquen que la universitat “està en procés de flexibilitzar el moment d'assoliment de les PAP a partir del curs 2024-2025”. Justifiquen que els aspirants a mestre s'hauran d'examinar de les PAP, però “en el cas de no aprovar-les abans d'iniciar el grau, podran cursar-lo igualment i les hauran de superar en el transcurs dels estudis”. En aquest sentit, insisteixen que no serà possible acabar sent mestre sense aprovar les PAP, ja que a la UVic serà “condició indispensable” per aprovar dues assignatures de primer curs.

Criteri unificat

Més enllà de justificar el canvi de requisits per accedir a un grau d'educació, des de la UVic també reiteren que fa anys que demanen que es faci “un debat en profunditat sobre l'oportunitat de les PAP com a requisit dels estudis d'educació”. A parer seu, existeixen altres mètodes per assegurar la qualitat dels graduats dels estudis d'educació més enllà d'aquestes proves que mereixen ser explorats.

En aquest sentit, fonts del departament de Recerca i Universitats defensen que totes les universitats catalanes, siguin públiques o privades, aplicaran les PAP per cursar els graus d'educació, bé com a requeriment d'inici o bé durant el primer curs. Expliquen que la modificació en què s'ha treballat amb totes les facultats d'educació del sistema català d'universitats per flexibilitzar el moment de l'acreditació de la superació de les proves es portarà a aprovació del Consell Interuniversitari de Catalunya el mes que ve. D'aquesta manera, es permetrà accedir als estudis sense superar les proves. Ara bé, per aprovar certes assignatures de primer i segon serà indispensable haver superat les PAP.

Aquesta nova opció l'aplicaran només les universitats privades, ja que les públiques han preferit mantenir l'aprovació de les PAP com a requisit per accedir als estudis per ser mestre. Ara bé, els estudiants de la privada que no aprovin les PAP el primer any no tenen per què haver de deixar el grau d'educació que estan cursant: això dependrà del règim de permanència de cada centre. Per exemple, en el cas de la Blanquerna, que aquest curs ja havia aplicat la modificació, i també de la UVic, que ho farà el curs que ve, l'estudiant pot tirar endavant el grau fins que aprovi la prova d'aptitud. De fet, des de la mateixes universitats ajuden els alumnes a preparar-se per a la pròxima edició de les PAP, que se celebrarà aquest dissabte, 13 d'abril.

stats