Formació professional

El caos a la FP continua: es tanca la repesca amb 5.400 aspirants sense plaça

Encara queden 9.142 vacants que s'hauran de sol·licitar directament als instituts

3 min
Un institut de Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl desgavell per aconseguir estudiar un grau de formació professional (FP) a Catalunya continua, però entra ja en l'última fase d'aquest curs. Després que divendres passat es tanqués el procés extraordinari de preinscripcions per intentar aconseguir una plaça a la repesca, la xifra d'estudiants que encara continuen penjats s'ha reduït considerablement, però continua sent alta: 5.458 alumnes que compleixen els requisits per fer FP continuen sense una cadira a l'aula dels estudis que volen cursar.

Aquest dimecres, el departament d'Educació ha fet públiques les dades d'aquest procés extraordinari en el qual s'han assignat 10.372 noves places per als alumnes que s'hauran de matricular del 26 al 30 de setembre. Aquests estudiants començaran el curs amb gairebé un mes de retard. A hores d'ara, però, continua havent-hi 9.142 places vacants, una xifra que, probablement, tornarà a créixer després del període de matriculacions perquè alguns estudiants desistiran d'inscriure's al grau que se'ls ha assignat.

Aquestes dades són només dos exemples del ball de xifres que hi ha hagut des de finals d'agost pel que fa a la gestió de vacants de grau mitjà i grau superior.

Qui ha quedat fora?

Tot i que a principi de curs hi havia 31.000 aspirants sense plaça, en la repesca de la setmana passada Educació només va rebre 19.666 sol·licituds per estudiar un grau mitjà o un grau superior. Aquests gairebé 20.000 aspirants estan formats per tres grups: 7.810 persones noves que no havien participat en el procés ordinari de preinscripció que es va iniciar a l'abril i que ara sí que ho han fet; un gruix d'estudiants que no van obtenir plaça en l'anterior convocatòria (en el seu moment eren prop de 17.000), i un grup d'aspirants que no havien pogut preinscriure's perquè no complien els requisits i en les últimes setmanes han regularitzat la seva documentació per poder optar a la repesca.

Per tant, tot i que el departament no ofereix dades concretes sobre aquests dos últims grups, és evident que hi ha una part important d'estudiants que no van aconseguir plaça que han decidit matricular-se en altres estudis o fer FP a la privada, en lloc d'esperar-se a la repesca i entrar a l'aula amb el curs començat.

El que sí que sabem és que més d'una quarta part dels alumnes que han participat en aquest procés extraordinari s'han quedat sense plaça (5.458). Concretament, 2.817 queden a l'espera per poder estudiar un grau mitjà i 2.641 per fer un grau superior. A més, també hi ha gairebé 4.000 aspirants que han tornat a quedar fora del procés per no complir els requisits; una situació que també van viure prop de 15.000 aspirants a la primera tanda d'inscripcions i que inclou situacions tan preocupants com no poder-se inscriure's perquè no s'ha aconseguit el graduat a l'ESO, així com problemes d'errors en la paperassa o manca de convalidació de titulacions amb altres països.

I ara, què?

A partir d'ara, el procés perquè l'aspirant que no ha aconseguit plaça n'aconsegueixi una de les 9.142 que encara no s'han assignat és molt més rutinari: hauran de veure en quin centre hi ha plaça dels estudis que vol cursar i anar-hi presencialment a inscriure's i matricular-se. En aquest procés ja serà igual la nota obtinguda, dependrà de qui arribi abans a l'institut en qüestió i de si el centre ja tenia una llista d'espera.

Per facilitar aquest procés des del departament han presentat un "paquet de mesures". A grans trets, tots els aspirants rebran un correu electrònic en què se’ls informarà dels recursos a la seva disposició. A la pàgina web d'Educació ja tenen disponible un mapa de vacants de FP que s'actualitza diàriament per poder consultar l’oferta de places disponibles per centres i territoris. A més, per als estudiants que han quedat penjats, el Govern farà difusió de l'oferta de certificats professionals i formació no presencial, així com de l'opció de fer proves d'accés per entrar en un grau mitjà o grau superior.

El desgavell es multiplica a Madrid

Catalunya no és l'única comunitat autònoma que té problemes amb la gestió de les places de FP. De fet, la situació a Madrid és força més greu. Segons un estudi de CCOO, la meitat dels estudiants que han volgut fer FP a la comunitat que governa Isabel Díaz Ayuso no han aconseguit plaça. Segons les xifres del sindicat, 48.255 alumes s'han quedat sense plaça, una xifra que representa el 52% dels aspirants. Tot i això, tal com passa a Catalunya, hi ha alumnes sense plaça i places que no s'han cobert. En el cas de Madrid, encara hi ha 13.200 places públiques per assignar.

stats