Educació

Canvis en els vals per material escolar: baixen a 70 euros, però també es donaran a l'ESO

Les famílies podran cedir els xecs als centres a canvi de pagar menys quota

ARA
2 min
La lletra petita del nou val 
de 100 euros per a material escolar

BarcelonaNovetats en l'ajuda que el Govern dona a les famílies per adquirir material escolar. Tal com va anticipar fa uns mesos el president, Pere Aragonès, a partir del curs que ve l'import d'aquest xec es retallarà 30 euros i passarà dels 100 als 70 euros. A més, la mesura ja no només beneficiarà els alumnes de primària, sinó que també arribarà als estudiants de secundària. Segons ha anunciat la consellera d'Educació, Anna Simó, en la compareixença al Parlament per detallar el pressupost de la seva cartera, el curs que ve s'assignaran dos vals de 35 euros cadascun a tots els alumnes de primer de primària fins a quart d'ESO escolaritzats en centres públics i concertats.

En total, doncs, les famílies rebran dos vals que sumaran 70 euros (un valor inferior a l'actual, que és de 50 euros cadascun i, per tant, 100 euros en total) i que són bescanviables per material escolar –llibres, papereria, calculadores o jocs educatius– en unes 2.000 botigues arreu del país. La consellera també ha explicat que les famílies podran cedir, si així ho volen, un o els dos vals als centres educatius per tal que aquests gestionin les compres de material escolar. A canvi, se'ls reduiran les quotes destinades a aquest material.

Segons Simó, en els casos en què les famílies hagin optat per cedir el xec, els centres disposaran de l'import total dels vals i podran bescanviar-los pel material que considerin necessari. Aquesta era una demanda per part de les famílies que, en el poc menys d'un any que la mesura està vigent, havia generat molta controvèrsia. "No entenc que em deixin comprar un Lego de Star Wars, però no una flauta dolça" o "En una botiga no m'han acceptat un llibre infantil com a material escolar i en una altra sí" eren algunes de les queixes de les famílies, tal com va recollir l'ARA. De fet, algunes Associacions de Famílies d'Alumnes ja recollien els vals i les dades per fer-los servir i comprar elles mateixes el material.

En el curs actual (2023-24), i amb els vals escolars restringits a la primària, el departament afirma que més de 451.500 alumnes els han fet servir, un 95% dels escolaritzats a la pública i la concertada. Aquest ajut és universal, perquè s'atorga sense tenir en compte la renda familiar, i inicialment formava part del pla per pal·liar els efectes de la inflació. Ara, Educació estima que el curs que ve se'n podran beneficiar uns 300.000 estudiants més, amb la incorporació de l'alumnat de secundària, i que fins a 800.000 infants i adolescents podran rebre la prestació.

stats