El Govern fa marxa enrere: les literatures es queden a segon de batxillerat com a assignatura de modalitat
Es manté la idea de fusionar física i química en una única assignatura a primer curs
BarcelonaMarxa enrere dràstica del departament d'Educació i Formació Professional. Després que ahir es fes pública la decisió de relegar les assignatures de literatura de batxillerat a optatives –per un requeriment d'obligat compliment del ministeri d'Educació–. Aquest dimarts, ni 24 hores després, la consellera Esther Niubó ha comparegut en una roda de premsa d'urgència per assegurar que "el Govern té una línia vermella, que és la literatura". Ha afirmat que continuaran "fent que les literatures catalana i castellana continuïn sent una matèria de modalitat a segon de batxillerat", tal com fins ara.
D'aquesta manera, el Govern rectifica i descarta que les literatures es releguin a ser una optativa a primer de batxillerat. De fet, Niubó ha dit que el document que s'ha fet públic els últims dies era un "document de treball" no definitiu, tot i que dilluns el mateix departament va emetre un comunicat reconeixent els canvis i assegurant que les literatures passarien a ser una matèria optativa. "No s'ha pres cap decisió encara pel que fa al batxillerat. Estem en converses amb el ministeri i veiem bona receptivitat pel que fa a entendre i a respectar sobretot la singularitat cultural i lingüística de Catalunya.", ha insistit la consellera.
Fonts del ministeri d'Educació confirmen a l'ARA aquestes converses, però insisteixen en el fet que no pot ser que un alumne que es mogui a un altre punt de l'Estat no se li pugui convalidar l'assignatura de literatura catalana. Tot i que admeten que encara n'estan parlant i que s'està buscant una fórmula definitiva, també apunten que la Generalitat no tindria marge per no complir el requeriment i evitar que la literatura catalana acabi sent una assignatura optativa. "El ministeri i la conselleria estem mantenint converses per buscar una solució tècnica", han dit des del ministeri.
Més enllà de si s'acaben produint nous canvis en el currículum del batxillerat català o no, cal tenir en compte que el fet que una matèria sigui de modalitat i no optativa no implica que l'assignatura sigui obligatòria. De fet, a hores d'ara amb el decret d'ordenació dels ensenyaments de batxillerat a la mà, la possibilitat que un alumne faci el batxillerat humanístic a Catalunya sense fer literatura catalana ni literatura castellana ja existeix. Ara bé, això depèn de la mida de l'oferta d'assignatures de modalitat de cada centre; és a dir, de si es pot escollir totes les matèries contemplades per decret o si el mateix centre fa una tria abans d'oferir-les. En les darreres proves d'accés a la Universitat (PAU), només 1.412 estudiants d'un total de 41.736 es van examinar de literatura catalana, la qual cosa suposa només un 3,3% dels alumnes que es va presentar a la selectivitat. Una situació semblant es va viure amb l'assignatura de literatura castellana que només van escollir 1.172 alumnes, un 2,8% del total.
Pel que fa als canvis en les matèries científiques, Niubó ha apuntat que estan "treballant per arribar a una proposta consensuada que tingui el mínim impacte al nostre sistema educatiu i preservi les hores de totes les matèries". D'aquesta manera, doncs, la consellera no ha descartat ni desmentit que es fusionin les assignatures de física i química i les de biologia i geologia i ciències ambientals, tal com es va fer públic ahir. La consellera s'ha limitat a dir que en la modificació del batxillerat científic es treballarà per "trobar itineraris formatius [...] que ens permetin mantenir el mateix nombre d'hores de les diferents matèries que a dia d'avui s'estan impartint".
Respecte al treball de recerca, Niubó ha admès que, tot i que el document de treball fet públic no és definitiu, "l'escenari és mantenir el treball de recerca, però efectivament es reduiria una mica el seu pes". Segons el comunicat que Educació va emetre dilluns, passarà de suposar un 10% de la nota del batxillerat a comptar com una assignatura més.
La polèmica arriba al Parlament
La possibilitat que Catalunya relegués les matèries de literatura a assignatures optatives al batxillerat ja havia generat els primers retrets de Junts i d'Esquerra, que aquest dimarts havien instat el Govern a revertir la decisió. Els republicans han aprofitat una moció de Junts sobre educació per registrar una esmena que demana "aturar" el decret català 171/2022, el que marca com ha de ser el batxillerat. La formació de Junqueras ha qualificat el canvi "d'imposició per la porta del darrere de l'Estat que reduirà la literatura catalana a un segon pla com a optativa".
El text de l'esmena d'ERC també critica que "es rebaixi" el pes del treball de recerca (TR), que fins ara suposava el 10% de la nota del batxillerat i amb el canvi comptarà com una assignatura més. Els republicans consideren el TR una "eina fonamental per al desenvolupament de les competències investigadores i crítiques de l'alumnat". Encara pel que fa als canvis en el batxillerat català, ERC tampoc veu amb bons ulls unificar quatre matèries de la modalitat de ciències i tecnologia en dues, fusionant les assignatures de física i química i les de biologia i geologia i ciències ambientals.
Junts també ha criticat la decisió i ha instat el Govern a fer marxa enrere. En una piulada a la xarxa X, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha insistit que "apropar la literatura als joves és imprescindible per fer camí, per aprendre i descobrir altres reptes, altres contextos i altres situacions". Sales també ha assegurat que "quan Madrid ataca, el Govern acata", i ha titllat la mesura d'intolerable.