La campiona del món de patinatge que ha tret l'únic 10 de la selectivitat
Hi ha set alumnes que han aconseguit un 9,9 i un 97% dels aspirants a Catalunya han aprovat les PAU
Barcelona"Sabia que havia treballat molt i que la nota podia ser bona, però un 10 ni de conya", assegura Carla Vendrell, l'única alumna que ha tret un 10 a la selectivitat el 2023. Ho explica per telèfon a l'ARA des de Menorca, on fa uns dies que està de vacances amb cinc amigues i on va saber la seva nota pocs minuts abans que la resta. "Estàvem fent sobretaula i em va trucar un coordinador de les PAU per dir-me que havia tret un 10. Va ser una mica abans de les sis de la tarda, quan sabíem que sortirien les notes", recorda. Quan va penjar la Carla no va dir res. Havien pactat amb les amigues que no parlarien del tema fins que totes sabessin la nota. "Estava una mica en xoc i gairebé no vaig reaccionar, però elles quan ho van saber es van posar a cridar. Estem molt contentes perquè a totes ens ha anat bé i creiem que entrarem on volíem", diu mentre intenta silenciar el telèfon perquè no para de rebre trucades. De fet, ella mateixa explica que no s'ho esperava perquè sabia que havia tret un 10, però ningú li havia dit que era l'única de tot Catalunya que aquest any havia arribat a aquesta nota en una convocatòria de les PAU en què el 97% dels estudiants han aprovat i la nota mitjana ha estat d'un 6,78.
La Carla ha fet el batxillerat a l'Institut la Garrotxa d'Olot, el mateix municipi on fa només dos anys va ser campiona del món de patinatge artístic amb el grup de xou Trampa Mortal al campionat del Paraguai. La persistència que ha adquirit amb la pràctica d'aquest esport és una de les qualitats que destaca d'ella el director de l'institut, Jordi Antiga, que reconeix que resultats com aquests són una manera de reconèixer la feina ben feta del centre, però que el mèrit és sobretot de l'alumna: "És una persona treballadora i molt perfeccionista. S'hi ha esforçat molt i té molts bons hàbits de treball".
La Carla ha decidit fer el grau de dret a la Universitat Pompeu Fabra: "Sempre ha sigut la carrera que més m'ha cridat l'atenció. Des de petita he estat mirant sèries i llegint articles del tema, i ara encara estava sent més forta la meva vocació pel dret", explica. Tot i això, tenia com a segona opció fer periodisme o filologia. El director de l'institut explica que, per poder fer dret, Vendrell va fer el batxillerat humanístic afegint-hi l'optativa de matemàtiques aplicades a les ciències socials. I precisament aquesta és l'assignatura que la Carla explica que li va anar menys bé (va treure un 9,5). Tot i això, el fet que volgués entrar en una carrera on no es necessita una nota gaire alta –l'any passat dret a la UPF tenia una nota de tall d'un 10,9 sobre 14– i que ja anés amb una molt bona nota de batxillerat va fer que no anés molt amoïnada a les PAU.
El que li ha passat a la Carla és el contrari de la tendència habitual pel que fa a les diferències entre les notes de batxillerat i de la selectivitat de la majoria dels alumnes: ella ha tret una nota una mica més alta a les PAU que al batxillerat, on de mitjana tenia un 9,83. També ho remarca Antiga, que insisteix a dir que una de les coses que més valoren al centre, més enllà dels bons resultats, és que "les notes de la selectivitat vagin alineades amb les de l'expedient del batxillerat".
L'Edgar, un dels set alumnes amb un 9,9
A part del 10 de la Carla, a tot Catalunya hi ha hagut set alumnes que han tret un 9,9, una noia que ha tret un 9,8 i tres que han aconseguit un 9,7 a la fase general. Cap de les notes més altes és d'un mateix institut i no hi ha cap alumne de Barcelona entre els més ben valorats. Entre els que han quedat a una dècima del 10 hi ha l'Edgar Garcia, que ha cursat el batxillerat a Lestonnac l'Ensenyança de Tarragona i que vol fer el grau de física a la Universitat de Barcelona. "Em tira perquè combina moltes matèries que m'agraden, la física òbviament, però també les matemàtiques i una mica de la química. Crec que és la millor manera de barrejar-les totes", explica.
En el seu cas, arribava amb una mitjana d'un 10 de batxillerat i l'única assignatura de la fase comuna on no ha aconseguit la màxima puntuació és anglès, amb un 9,5. Reconeix que no va ser dels que més va estudiar: "Crec que portava un bon coixí de batxillerat i simplement em vaig limitar a repassar allò que ja sabia per consolidar-ho, però tampoc em vaig matar a estudiar sis hores cada dia". Quan no estudiava, dedicava el temps al Conservatori de Tarragona, on fa classes de piano i percussió. De fet, assegura que si no fes física s'hauria dedicat a la música.
Més enllà dels alumnes amb les notes més brillants, als resultats generals l'assignatura amb una mitjana més alta ha estat l'alemany, amb un 8,32; seguida del francès, amb 7,45, i llengua castellana (7,39). Les matèries comunes amb una mitjana de notes més baixes han estat l'anglès, amb un 7,03 de mitjana; llengua catalana, amb un 6,7, i italià, amb un 6,58. D’altra banda, el 95% dels alumnes que s'han examinat han triat fer les proves amb els enunciats en català.