Els sindicats faran cinc dies de vaga i amenacen de no començar el curs per l'avançament del calendari escolar

El conseller diu que no dimitirà perquè transformar el sistema educatiu "passa per prendre decisions"

BarcelonaEls canvis al calendari escolar han obert una divisió total entre el departament d'Educació i els sindicats. Les organitzacions sindicals han anunciat una vaga de cinc dies al mes de març (no han concretat els dies) i amenacen de no començar el curs després que el departament d'Educació els hagi dit que l'avançament del calendari es mantindrà. Tot i això, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que s'obre a escoltar els sindicats si volen fer propostes "per millorar" alguns aspectes de la mesura, que preveu que les classes comencin una setmana abans i durant el mes de setembre es faci jornada intensiva a primària.

Cambray ha emplaçat els sindicats, que han passat la nit ocupant la seu de la conselleria, a parlar "de totes les propostes concretes per fer possible l'avançament de curs" i ha retret que en la reunió d'aquest matí no han fet cap suggeriment per millorar els canvis, sinó que han plantejat un ultimàtum: "Els sindicats ens han dit que o retirem l'avançament del curs o no volen parlar de res més i convocaran una vaga", ha explicat Cambray. Segons el conseller, la tancada dels sindicalistes és "molt poc justificada i molt poc raonable".

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats també acusen el departament d'immobilisme. La portaveu del sindicat Ustec-Stes, Iolanda Segura, ha dit que faran una vaga unitària de cinc dies durant el mes de març i que si Cambray continua amb la seva actitud "prepotent, poc dialogant i immobilista" i continua mantenint l'inici de curs el 5 de setembre, "no començarem el curs".

"Transformar passa per decidir"

El conseller ha dit que ha ofert "diàleg, diàleg i diàleg" i també "mà estesa" a les organitzacions sindicals per "parlar de tot", però en els òrgans habituals, com la taula sindical, on ahir els delegats no es van presentar. El conseller s'ha negat a dimitir tal com li exigeixen els sindicats. "Transformar el sistema educatiu català passa per prendre decisions", ha dit Cambray, molt taxatiu. També ha aprofitat la seva intervenció per defensar l'avançament del curs: ha recordat que "no afecta els drets laborals dels treballadors", que tindran tres dies més de festa durant l'any, i que "és una millora per als alumnes, perquè redueix el temps de desconnexió a l'estiu".

Cargando
No hay anuncios

La reunió s'ha produït aquest divendres al matí, després que membres d'USTEC, CCOO, la UGT, Intersindical-CSC i Aspepc passessin la nit a la seu de la conselleria per protestar i alertessin que no marxarien fins que es retiri l'ordre del nou calendari escolar o bé els rebi el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, que és el que ha acabat passant. En el fons, res no feia pensar que Cambray cediria a les demandes dels sindicats: ahir ja va deixar ben clar que l'avançament del curs "es farà" i que no volia escoltar "l'immobilisme", en referència als sindicats, a qui va recordar que, si fos per ells, les escoles mai haurien reobert en pandèmia "perquè mai hi hauria hagut prou condicions".

Cargando
No hay anuncios

Del que es queixen els sindicats és de "l'opacitat" del Govern: més enllà de les discrepàncies amb el canvi al calendari, estan molestos per com i quan s'ha anunciat, sense passar pels òrgans de participació com la taula sindical o el Consell Escolar de Catalunya (CEC). Diuen que és "absolutament intolerable" que Cambray "s'hagi saltat la negociació col·lectiva" i l'acusen de "negar la legitimitat dels sindicats", així com d'"estigmatitzar i desprestigiar" les organitzacions sindicals qualificant-les d'immobilistes. Els delegats sindicals retreuen la manera de fer del departament, que consideren allunyada del diàleg, i se senten "menystinguts".

Cargando
No hay anuncios

"Pèrdua de confiança" del Muce

De fet, el malestar per les formes del departament d'Educació és força generalitzat en la comunitat educativa. Dimarts el Consell Escolar de Catalunya, l'òrgan de consulta, va lamentar que se'ls hagi exclòs del debat, i aquest divendres el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce), que agrupa sindicats, associacions de famílies i d'estudiants i entitats pedagògiques, ha manifestat la "pèrdua de confiança" en la conselleria d'Educació pel "menyspreu" dels seus dirigents, a qui han retret que hagin pres moltes decisions sense consultar. Més enllà del canvi al calendari escolar, el Muce ha retret que tampoc es debatés la recatalogació dels centres de complexitat, la reestructuració de la FP, el futur decret de concerts o l'esborrany del decret de menjadors, entre altres. Per això, les entitats han demanat "una rectificació pública" de la Generalitat i "dinàmiques de planificació serena i coordinada".