Divisió total pel calendari escolar: acampada a la conselleria d'Educació

Cambray es reuneix aquest matí amb els sindicats que lideren la protesta

Diversos representants sindicals han entrat a la seu del departament
3 min

BarcelonaEl malestar de la comunitat educativa amb el departament ha escalat ràpidament des de l'anunci la setmana passada dels canvis en el calendari escolar. La decisió que el curs vinent comenci una setmana abans i amb jornada intensiva durant tot el setembre sense cap debat previ ha fet esclatar els sindicats de docents, que aquest dijous han ocupat la seu del departament d'Educació i han anunciat que s'hi quedaran fins que es retiri l'ordre del nou calendari escolar o bé els rebi el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray. El conseller sí que té previst reunir-se amb els sindicats aquest divendres al matí, després que una trentena de persones hagin fet nit a la conselleria. Però Educació ja els va respondre ahir que, tot i l'avançament de la tornada a l'escola, "no hi ha un canvi de relacions laborals que obligui a la negociació".

En un comunicat, la conselleria va dir que els canvis en el calendari "no afecten en cap cas els drets laborals dels treballadors, que tindran les mateixes jornades laborals que fins ara". En el mateix text, el departament expressava que "està en tot moment obert al diàleg i a la negociació" però en els "espais generats per a aquesta fi", i no a través de l'ocupació del departament. Unes paraules, però, que contrasten amb les dures declaracions del conseller quan li van preguntar pel debat amb els sindicats. "No escoltarem mai l'immobilisme", va dir, i va lamentar "la crítica per la crítica". Una vegada més, per deixar en evidència els sindicats dels professors, va dir: "Les escoles no haurien obert amb covid, si fos pels sindicats, ja que mai hi hauria hagut prou condicions". Cambray va aprofitar la seva intervenció per refermar el posicionament del Govern. "Hi ha quatre informes del Consell Escolar de Catalunya que diuen que les vacances d’estiu són massa llargues", va destacar, i va afegir que el canvi farà que "guanyin els alumnes". "Es fa en altres territoris i, per tant, es pot fer a Catalunya. Es farà a Catalunya", va concloure..

"Cambray, dimissió"

Els sindicalistes van avisar en un comunicat que no abandonaran la tancada "fins que el conseller no doni la cara i vingui a negociar la retirada de l’ordre del calendari escolar i es comprometi a obrir una negociació real". USTEC, CCOO, la UGT, Intersindical-CSC i Aspepc diuen que és "absolutament intolerable" que Cambray "s'hagi saltat la negociació col·lectiva" i l'acusen de "negar la legitimitat dels sindicats", així com "estigmatitzar i desprestigiar" les organitzacions sindicals qualificant-les d'immobilistes. "

Ahir al matí, els sindicats van llegir un manifest criticant "l'opacitat" del Govern i, més enllà de les discrepàncies amb el canvi al calendari, es van mostrar molestos per com i quan s'ha anuncia, saltant-se els òrgans de participació com la mesa sindical o el Consell Escolar de Catalunya (CEC). Al crit de "Cambray, dimissió", van entrar a la conselleria, a la Via Augusta de Barcelona, on es van acabar reunint amb representants del departament (la secretària general, Patrícia Gomà; la directora general del professorat, Dolors Collell, i la secretària de polítiques educatives, Núria Mora, entre d'altres), però la trobada va acabar sense cap acord ni aproximació en els posicionaments inicials. Les organitzacions sindicals asseguren que els van emplaçar a seguir dilluns la intervenció de Cambray al ple del Consell Escolar de Catalunya.

Els delegats sindicals retreuen la manera de fer del departament per estar allunyada del diàleg i se senten "menystinguts", segons CCOO. A banda dels problemes "logístics i organitzatius" que auguren que els comportarà l'avançament del curs que ve, que ha estat el detonant de la protesta, retreuen a Cambray que altres canvis importants tampoc els han sabut directament sinó pels mitjans de comunicació, com ara que Educació exigirà el nivell C2 de català als futurs docents o els canvis en els currículums escolars que prepara la conselleria. "Des d'inici de curs els professionals de l'educació hem sigut víctimes de la improvisació, la manca de lideratge i la nul·la voluntat de diàleg", va defensar Iolanda Segura, la portaveu d'USTEC.

Els representants dels mestres –dels sindicats USTEC, CCOO, UGT, Intersindical i Aspepc– van assegurar ahir que no tornaran a la taula de negociació amb el Govern fins que el conseller es retracti de les seves declaracions en què defensava que la decisió sobre el calendari no s'havia debatut perquè si no a hores d'ara no estaria presa. En paral·lel, també el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), una plataforma formada per una quinzena d'associacions de pares i mares, alumnes i sindicats, prepara algun manifest unitari per denunciar l'actitud de la conselleria.

stats