Nou curs escolar

Cambray, any 1: "Jo venia a transformar i potser m'ho vaig creure massa"

El conseller d'Educació demana per carta a l'Estat mantenir els reforços covid a les aules

BarcelonaHa estat el conseller més controvertit i polèmic del primer any de legislatura del Govern i també l'únic que ha organitzat un acte per lloar les mesures impulsades durant aquests 365 dies. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s'ha envoltat d'una mestra, una directora i una alcaldessa per fer balanç i treure pit de les accions que ha tirat endavant, sobretot la baixada de ràtios a P3 i la gratuïtat de P2 a les escoles bressol públiques. "El que fem és bo per a l'alumnat", ha reivindicat. Però des de fa uns mesos, els actes de Cambray tenen una banda sonora particular: els xiulets dels sindicalistes, que aquest curs han fet nou jornades de vaga contra les seves mesures i amenacen amb seguir mobilitzant-se en l'inici del curs que ve. La primera frase de l'acte ha estat per a ells: "Darrerament venen a tot arreu i jo el que voldria és que vinguessin a la mesa sindical", ha deixat anar. No ha estat l'única al·lusió a la cinquantena de representants dels sindicats que s'han concentrat a les portes de la seu de l'Institut d'Estudis Catalans.

"Oriol Junqueras em va dir que jo no venia a gestionar, que venia a transformar. I m'ho vaig creure, potser massa i tot", ha dit. Ha explicat que per a ell, que és fill de mestres, va ser un "honor" que el president del Govern, Pere Aragonès, i també el del seu partit li proposessin ser conseller d'Educació. "El primer que vaig pensar és que havia de connectar amb els mestres. I hi connectarem. El soroll és soroll, i passarà", ha insistit en una segona referència als sindicats, que des de fora no han parat de xiular i cridar consignes en contra del conseller. A dins, en canvi, la conversa semblava una lloança a la figura de Cambray i a la feina de la conselleria.

Cargando
No hay anuncios

S'ha parlat, òbviament, dels polèmics canvis al calendari, a través de la projecció d'un videoanunci en què surten dues nenes abraçant-se després de l'estiu i que gràcies a l'avançament del curs "ho poden fer abans". Just quan el vídeo s'ha acabat, els sindicats han fet explotar una traca de petards, cosa que ha donat joc a la conversa. "Ho estan celebrant", ha ironitzat el conseller. "Una mesura que al principi va ser de traca i ara és bona per als alumnes vulnerables i per als no vulnerables", ha defensat la directora de l'Escola del Mar, Teresa Guillaumes, que ha celebrat que gràcies al nou calendari "és la primera vegada" que a finals de juny ja ha pogut dir qui farà cada tutoria el curs que ve. La mestra de l'Escola Puig-Agut de Manlleu Maite Anglada ha excusat també l'afectació que la mesura provoca al mes de juliol, en què els docents hauran d'anar a treballar presencialment cinc dies: "De debò que no podem posar-nos a treballar 5, 10 o 15 dies durant el mes de juliol?" Cambray ha insistit que les condicions laborals dels mestres "no canvien" tot i l'avançament de curs. En total, s'han fet 400 nomenaments més que l'estiu passat.

Cargando
No hay anuncios

Més recursos per a la inclusiva

En l'apartat de l'escola inclusiva no hi ha hagut massa espai per al triomfalisme. "Tenim un decret, però falten recursos i implementació", ha reclamat la directora de l'Escola del Mar. Cambray ha tornat a dir que la solució passa per fer una partida oberta, com passa amb les beques menjador i amb l'escolarització dels alumnes, perquè per augmentar la partida de la inclusiva no calgui disminuir-ne cap altra. "Mentre tinguem els recursos tancats i els distribuïm en funció de les necessitats que tenim, no hi arribarem, perquè sempre hi haurà algun alumne que no estarà ben atès", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

I encara sobre recursos a les aules, ha anunciat que aquest dimarts enviarà una carta a la ministra d'Educació, Pilar Alegría, per demanar-li que mantingui els recursos addicionals del covid-19 (els anomenats reforços covid): en total, 5.566 professionals perquè "els efectes de la pandèmia no han passat", ha dit. "Tenim més alumnat vulnerable i el que ja ho era ho és més", ha emfasitzat. Mentre repassava altres mesures, com la resposta sobre el català, la lluita contra la segregació o la calendarització de la reversió de les retallades, de lluny seguien els xiulets en contra seva. "Que algú pugui imaginar que el que fem no és per al bé dels mestres no només és injust, sinó que se'm fa molt estrany", ha dit. Ha acabat l'acte abraçant-se a la seva mare.