UE

Brussel·les vol crear un títol universitari vàlid a tota la UE

La Comissió Europea pretén potenciar la mobilitat d'estudiants i joves treballadors arreu dels estats membres

Brussel·lesBrussel·les vol continuar incrementant la col·laboració entre universitats d'arreu de la Unió Europea i potenciar la mobilitat d'estudiants i joves treballadors entre estats membres. Aquest dimecres, la Comissió Europea ha proposat la creació d'una etiqueta de títols universitaris europeus per harmonitzar estàndards als Vint-i-set i impulsar que cada vegada hi hagi més carreres que comptin amb un reconeixement automàtic a tot el bloc comunitari. Dit d'una altra manera, s'establiran les bases per avançar en la creació d'un pla de titulacions conjuntes dins la UE.

Un dels objectius principals de la mesura és permetre que els estudiants es puguin moure per diferents universitats de dins de la Unió Europea amb facilitat i sense entrebancs, i que no se'ls posi traves a l'hora de buscar feina en un país comunitari en el qual no han estudiat el grau o el màster universitari. A més, vol suposar un atractiu per a estudiants de tot el món i, per tant, com un imant de talent.

Cargando
No hay anuncios

La iniciativa no pretén crear nous graus universitaris concrets ni tampoc modificar els models d'ensenyament de cap país, sinó senzillament marcar uns requisits comuns per a tota la UE i facilitar l'homologació dels títols expedits. De fet, les competències en aquest sentit són estrictament de les administracions estatals i regionals. Per això, la mesura és de caràcter voluntari i s'hi podran adherir les universitats europees que vulguin.

En la mateixa línia, la Comissió Europea planteja la creació d'una institució que es dediqui a assenyalar quins plans d'estudis i criteris han de seguir i complir les universitats que vulguin obtenir el reconeixement europeu. Aquests estàndards es decidiran consensuadament amb experts del sector dels diferents estats membres, així com de les universitats, estudiants i actors econòmics i socials implicats.

Cargando
No hay anuncios

Posar fi a la manca de professionals

Un dels propòsits de la iniciativa és posar fi a la manca de professionals qualificats que pateixen alguns sectors clau de la Unió Europea en determinats països, especialment del nord del Vell Continent. Cal recordar que, segons les dades publicades per la mateixa Comissió Europea, mentre la taxa d'atur de la UE es manté en mínims històrics (6,5%), la de vacants ha anat augmentant fins a arribar al 2,9% –més del doble que el 2012–. A més, es preveu que l'envelliment accentuï encara més la falta de mà d'obra i la població europea en edat laboral passi de 265 milions de persones el 2022 a 258 milions el 2030.

Cargando
No hay anuncios

També, tal com considera que s'ha aconseguit amb el programa Erasmus, Brussel·les vol reforçar el sentiment de pertinença dels joves a la UE i acostar-se cap a un model comú d'ensenyament, si bé els estats membres i les regions es mostren molt contràries a cedir competències en aquesta matèria. "És el pròxim pas per continuar impulsant que les nostres universitats treballin de manera conjunta, pel bé dels estudiants, dels professors, dels treballadors i de la competitivitat d'Europa", ha destacat el vicepresident de la Comissió Europea Margaritis Schinas.

Cargando
No hay anuncios