"Sense les beques de lleure la meva filla estaria tancada a casa"
Un terç dels becats per la Fundació Pere Tarrés viuen amb una renda mitjana anual de menys de 3.000 euros
BarcelonaUn informe de la Fundació Pere Tarrés constata que el 65,8% de les famílies becades en les seves activitats de lleure viuen per sota del llindar de la pobresa. Des de l'entitat apunten que alguns indicadors han millorat lleugerament, però la fotografia que revelen les seves dades constata una "preocupant cronificació de la vulnerabilitat". Un 37,9% de les famílies becades per ells viuen en situació de pobresa greu, és a dir amb uns ingressos per sota del 40% de la mitjana de Catalunya, i un 13,8% fins i tot es queden per sota del 20% de la mitjana catalana i viuen, per tant, en condicions de pobresa extrema.
Un col·lectiu que pateix especialment és el de les famílies monomarentals, que representen la meitat dels sol·licitants de beques a la fundació (49,4%). Jessica Castillo, mare en solitari d'una filla, explica que poder gaudir de les beques de la fundació fa que la nena faci activitats que, d'altra manera, ella no podria assumir. "Fan coses que si tu ets una persona en estat de vulnerabilitat, o que tens una família nombrosa o que no tens la possibilitat d'anar a certs llocs, surten molt a compte. Si no la meva filla estaria més tancada a casa i no faria tantes coses". Però també les famílies nombroses s’enfronten a greus dificultats econòmiques. L'Alberto, pare de 3 fills, hi coincideix: "És un alleujament, perquè és una educació de qualitat que jo no podria assumir".
Durant la presentació de la campanya Cap infant sense colònies, la responsable de l'àrea d'estudis i consultoria de la fundació, Míriam Navarro, ha remarcat que els indicadors de pobresa tenen en compte els ingressos de les famílies, però en deixen fora les despeses, un factor especialment important en un context d'inflació. Per això, ha assegurat que fins i tot famílies que queden per sobre d'aquests índexs es troben en situacions molt complicades. El president adjunt de Pere Tarrés, Rafa Ruiz de Gauna, ha apuntat que la pobresa s'està cronificant perquè l'habitatge s'ha encarit molt, els salaris han crescut però no ho han fet al mateix ritme que les despeses o perquè despeses bàsiques com l'alimentació han augmentat considerablement. "Malgrat que sembla que hi hagi una aparent millora, hi ha molta gent que cada dia pateix molt", ha explicat.
Infància empobrida
Un altre indicador que reflecteix aquesta cronificació de la pobresa és la renda mitjana anual per persona. Mentre que a Catalunya és de 15.830 euros, els sol·licitants de beques de la Fundació Pere Tarrés tenen una renda per càpita de 7.605 euros de mitjana. I una xifra encara més preocupant: un terç de la mostra viu amb menys de 3.000 euros per persona a l'any, és a dir, amb 250 euros al mes. En aquest sentit, Navarro també ha alertat que la infància està "més empobrida que la resta de la societat". Segons dades oficials, el 24,7% de la població catalana viu en situació de pobresa, mentre que entre les criatures aquest percentatge puja fins al 33%; un fet especialment preocupant en una etapa tan fonamental per al desenvolupament personal i cognitiu com és la infància.
De fet, Catalunya té un dels índexs de pobresa infantil més alts de tota la Unió Europea i una despesa molt baixa, perquè no existeix encara una prestació concreta per als menors i sovint són les entitats les que han de donar aquest suport. Ara bé, més enllà de la part econòmica, Brenda Hernández, mare també en solitari de dos fills de 8 i 5 anys, diu que “culturalment és molt beneficiós”, especialment per a una família migrant com la seva. “[A la fundació] tenim un suport psicosocial que ens ha servit com a família, perquè el tema d’integrar-se a una cultura nova a vegades és difícil, i això ens ajuda a fer-ho”.
Més de 6.000 beques
Els resultats de l'informe són fruit de l'anàlisi de la situació de les famílies que van obtenir beques de la fundació durant el 2023, ja siguin beques de curs, que cobreixen part del cost de la matrícula del curs escolar al centre d'esplai; beques d'estiu, que es destinen a les activitats que es fan als centres d'esplai durant les vacances, com ara campaments, colònies i casals, o beques esporàdiques, que sufraguen part del cost d'activitats puntuals com activitats o excursions de caps de setmana o les activitats dutes a terme durant Nadal o Setmana Santa.
Aquest estiu la Fundació Pere Tarrés es planteja poder concedir almenys 6.500 beques, 93 més que l'any passat, quan va invertir 2.045.841 euros en ajudes a infants. "La societat té clar que han d'existir beques menjador, però ningú es preocupa d'aquests tres mesos que les escoles tanquen i no es pot garantir un àpat saludable per a milers d'infants. O de garantir que aquests nens i nenes puguin tenir dret al lleure, o que tinguin estímuls educatius adequats", ha reflexionat Ruiz de Gauna.