Vaga de docents

Barcelona accepta que les escoles bressol públiques mantinguin l'inici de curs el 12 de setembre

L'Ajuntament dona un any de moratòria per buscar consens sobre l'avançament del calendari

BarcelonaLes 103 escoles bressol públiques de Barcelona es desmarquen del calendari escolar anunciat per la Generalitat i mantenen l'inici del curs que ve el dia 12 de setembre, i no el 5 com passarà a la resta de centres educatius de la ciutat (i del país). Segons ha sabut l'ARA, aquesta és la proposta que l'Ajuntament de Barcelona ha plantejat als sindicats de les escoles bressol, després que se sumessin a les jornades de vaga del mes de març, convocades amb el detonant de l'avançament de curs, tot i que finalment hi van incorporar també altres demandes laborals. L'Ajuntament confia arribar a un acord amb CCOO, UGT, CSIF i CGT, perquè van ser els mateixos sindicats qui van demanar una moratòria d'un any en l'avançament del curs.

Aquesta diferència amb la resta d'etapes s'explica perquè el primer cicle d'educació infantil (l'etapa dels 0 a 3 anys) no entra dins de l'ordre del calendari del departament d'Educació, que només afecta els cursos a partir de P3. Així, els municipis tenen marge per fer el calendari que vulguin per a les llars d'infants. A Barcelona, però, no hi havia gaire diferència fins ara perquè el conveni laboral de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) recull que les llars d'infants comencen el curs al mateix temps que primària. És per això que, si finalment l'acord tira endavant, caldrà modificar aquesta normativa. Amb tot, però, el departament d'Educació encara no ha publicat l'ordre oficial que decreta que el curs començarà el 5 de setembre. Precisament, al consistori barceloní estaven esperant aquest document per després adaptar la nova normativa a les escoles bressol. Finalment, però, han accedit a les peticions dels sindicats i el curs que ve les llars d'infants públiques, que escolaritzen uns 8.600 infants, començaran el dia 12 de setembre i acabaran el 15 de juliol.

Cargando
No hay anuncios

Les treballadores de les llars d'infants han aplaudit la decisió de l'Ajuntament. D'una banda, perquè dona "certeses" a les famílies, només 24 hores abans que obri la preinscripció –comença el dijous dia 5–: "Aquests dies venien famílies a preguntar quin seria l'horari i les educadores no sabien què dir", explica Raquel Pérez, responsable d'educació de CCOO a l'Ajuntament de Barcelona. D'altra banda, perquè els permet "guanyar temps per negociar en condicions i amb temps" les condicions laborals de les educadores. Segons fonts municipals, la moratòria permetrà que durant el curs que ve s'obrin les converses que calgui, amb els sindicats i les entitats, per "construir un nou calendari que s'ajusti a totes les sensibilitats". "Ningú dubta de les bondats d'avançar el curs, però cal fer-ho amb consens", argumenten des de l'Ajuntament.

Reclamaran acabar el curs sense nens

En aquest procés de negociació, els sindicats de les bressol reclamaran que els canvis que es facin serveixin per "poder preparar millor el curs i acabar-lo sense infants", una reivindicació que fa molt de temps que s'arrossega. Ara les llars d'infants acaben el curs el 15 de juliol, així que tenen poc marge de temps per fer entrevistes amb les famílies. En la negociació caldrà concretar també com es reparteixen els tres dies de festa anuals que tenen per conveni (dos per recuperar els dies festius durant el curs i un dia per compensar que no tenen la flexibilitat horària que tenen la resta de treballadors de l'Ajuntament). Fins ara s'acumulaven tots tres a principis de setembre per no interferir en el funcionament habitual del curs, però quan l'Ajuntament avanci finalment l'inici de curs a les bressol potser hi ha canvis i es podrien col·locar a final de curs per acabar abans i fer-ho sense alumnes a les aules.

Cargando
No hay anuncios

Ajornar un curs l'avançament del curs escolar a Barcelona contrasta amb el que ha passat a escala catalana. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar que el curs que ve començaria una setmana abans sense consultar-ho amb la comunitat educativa, que es va revoltar pel "menyspreu" del conseller. El Consell Escolar de Catalunya, l'òrgan de debat, va demanar al Govern que ajornés un curs aquests canvis per buscar un nou calendari de més consens, però el Govern ho ha descartat i segueix defensant que el canvi "no pot esperar" perquè és una bona mesura per als alumnes (en l'àmbit pedagògic), per a les famílies (conciliació) i per a la societat (més equitat). Tot plegat va generar una polèmica enorme que els sindicats van considerar "la gota que va fer vessar el got" i van convertir en el detonant de les cinc jornades de vaga durant el mes de març, malgrat que hi van acabar afegint altres reivindicacions.