Ni aquest curs ni el vinent: els professors no hauran d'anar al centre al mes de juliol

Educació defensa que l'acord és excepcional i l'atribueix a la coincidència amb les oposicions

Una aula buida, en una imatge d'arxiu.
11/05/2023
3 min

BarcelonaNo serà aquest curs ni el vinent. Finalment, els docents no hauran d'acudir presencialment al centre durant aquest juliol i, de fet, la mesura –confirmada per fonts sindicals a l'ARA– no s'aplicarà fins d'aquí dos cursos, el 2024-2025. D'aquesta manera, de moment aquest mes no lectiu els docents el podran dedicar a fer formacions, tal com havien reclamat els sindicats. Així ho ha anunciat la secretària general del departament d'Educació, Patrícia Gomà, aquest dijous, després d'una trobada de més de tres hores amb la mesa sindical per acordar el document de gestió i organització dels centres.

Gomà ha atribuït el canvi al moment d'excepcionalitat que viu el sector amb el "procés d'estabilització de funcionaris més enorme que s'ha fet en la història". Uns concursos d'oposicions que s'allargaran fins a finals del 2024 i que faran que, per exemple, aquest juliol hi hagi 300 tribunals als centres educatius de Catalunya. Més enllà de si els espais dels centres estan ocupats o no, la secretària general també ha reconegut que amb el procés d'estabilització dels docents, en què participen més de 35.000 professionals, "el primer dia de juliol no tots els claustres tindran nomenats els seus professors per al pròxim curs"; per tant, els equips directius no podran preparar el curs amb tots els docents fins a principis de setembre.

Amb aquesta decisió, Educació fa un pas enrere, ja que, arran de l'avançament del calendari escolar, des del curs passat havia apostat per fer que els professors treballessin presencialment al centre els primers cinc dies laborals del juliol per tenir temps de preparar el curs i no trobar-se que al setembre arribaven justos a l'inici de les classes. Amb el canvi, els docents només tindran 3 dies per preparar el curs, ja que començaran a treballar el divendres 1 de setembre i el primer dia lectiu serà el 6 de setembre. Tot i això, Gomà ha defensat que "en cap cas això afecta l'inici del curs i la preparació per part de les direccions, que tenen totes les eines al seu abast".

Crítiques al pla de xoc contra la calor

Els sindicats veuen aquest acord com una victòria, però alerten que queden molts serrells per tancar sobre la taula. "És un bon pas endavant i ens dona dos anys per seguir negociant que aquest dret laboral no es perdi", ha celebrat la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura. Tot i aquest acostament amb el departament, el sector sindical continua reivindicant que queden retallades per revertir com la recuperació de l'assoliment del primer estadi al cap de 6 anys, l'equiparació salarial dels professors de FP o la reducció de les dues hores lectives per als majors de 55 anys.

Alhora, continuen reclamant que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, reverteixi l'avançament del calendari escolar, que estableix que a partir d'ara el curs sempre començarà el quart dia laboral de setembre, i no després de la Diada com s'havia acostumat a fer. De fet, el portaveu de la Intersindical, Marc Martorell, ha criticat que l'avançament del calendari escolar va en detriment de les mesures contra les situacions de calor que ha anunciat el departament. "Com podem fer un avançament de curs al setembre amb la realitat climàtica que tenim actualment? El curs passat ja ens vam trobar en molts casos de lipotímies i desmais a les escoles i les mesures del pla de xoc contra les temperatures són absolutament insuficients", ha lamentat.

stats