Universitats

La catalana Anna Fontcuberta serà la primera rectora de la principal universitat tecnològica de Suïssa

La física agafarà les regnes de l'Escola Politècnica Federal de Lausana el 2025

ARA
i ARA

BarcelonaLlicenciada en física, referent en nanotecnologies sostenibles i catalana. Aquest és el perfil d'Anna Fontcuberta, que s'ha convertit en la primera dona que dirigirà l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), la principal universitat tecnològica de Suïssa. El consell federal del centre ha escollit la investigadora catalana com a futura rectora, i prendrà possessió del càrrec en substitució del suís Martin Vetterli a partir del 2025.

Fontcuberta (Barcelona, 1975) és professora de ciència dels materials i física a l'EPFL, on ja participa en l'administració acadèmica com a vicepresidenta associada. Es va llicenciar a la Universitat de Barcelona (UB) i després es va doctorar a l'École Polytechnique Palaiseau de França. La seva formació en física experimental la va completar a la Universitat Tècnica de Múnic el 2009, després de fer d'investigadora visitant a l'Institut Tecnològic de Califòrnia. A més del català i el castellà, parla amb fluïdesa tres llengües: francès, alemany i anglès.

Cargando
No hay anuncios

El seu laboratori de materials semiconductors és "líder mundial" en nanotecnologies sostenibles i, a més, és cofundadora de l'empresa emergent Aonex Technologies, que va impulsar durant la seva etapa als Estats Units. A partir del 2008, Fontcuberta va fer el salt a l'EPFL Materials Institute com a professora de titularitat condicional i ha anat escalant dins de la institució fins a arribar al capdamunt de tot per convertir-se en la primera presidenta del centre suís.

Docència i promoció científica

La investigadora treballa activament en diversos consells científics, comitès i organitzacions. A més de la recerca, també es dedica a la promoció de joves científics i a la docència. De fet, ha rebut diverses distincions en l'àmbit formatiu, com el premi dels estudiants de la Facultat d'Enginyeria a la millor docència. També ha estat guardonada com a investigadora amb el Marie Curie Excellence Grant el 2005, l'ERC Starting Grant el 2009, el SNF Back-up Schemes Consolidator Grant el 2015 i la distinció Emmy Noether de la Societat Europea de Física.