Final feliç (de moment) per a l'escola especial que havia de tancar edificis
L'Ajuntament de Mollet construirà dos mòduls provisionals a Can Vila per evitar recol·locar 70 alumnes d'educació especial
BarcelonaLes famílies de l'escola especial Can Vila de Mollet del Vallès poden respirar tranquil·les, almenys de moment. Al maig les famílies van saber que dos edificis de l'escola havien de tancar perquè no eren prou segurs, i des d'aleshores vivien amb angoixa perquè no tenien cap garantia per continuar al centre escolar a partir del pròxim 5 de setembre. Després d'un desesperant estira-i-arronsa entre les administracions, ahir l'Ajuntament de Mollet va anunciar que construirà dos mòduls temporals perquè els alumnes puguin començar el curs al mateix recinte.
Can Vila és una escola especial de Mollet del Vallès que atén un total de 150 alumnes amb trastorns de l'aprenentatge de 24 municipis del Vallès Oriental, com Caldes de Montbui, Montmeló o Parets del Vallès. El passat mes de març un informe elaborat per l'Ajuntament de Mollet i el departament d'Educació va constatar problemes estructurals en dos edificis i se'n forçava el tancament el 30 de juny, cosa que deixava 70 dels infants sense lloc. Des de llavors l'Ajuntament i el departament van començar a assenyalar-se mútuament per decidir qui havia de ser responsable de la construcció d'un edifici nou, la qual cosa deixava les famílies en una situació d'incertesa. Fins ahir, quan el govern municipal va anunciar que assumirà la construcció de dos mòduls provisionals "davant la inactivitat de la Generalitat de Catalunya".
La solució que oferia el departament d'Educació era recol·locar els 70 alumnes en altres centres, però des d'un primer moment tant la direcció com l'AMPA tenien clar que els nens havien de continuar a Can Vila. "Tenen molta necessitat d'atenció individualitzada, de rutines, d'espais concrets, de referents... La nostra reivindicació era que seguissin dintre del mateix espai de l'escola per poder donar continuïtat i coherència a la trajectòria educativa que els nostres nanos necessiten", assegura Pilar García, directora de l'escola. Les famílies ni es volien plantejar un canvi de centre: "Si un nen amb autisme perd totes les seves rutines, això li pot suposar un augment de medicació, nits sense dormir, un neguit i un retrocés molt greu", explica Pilar Mateos, membre de l'AMPA i del Consell Escolar. A més, no volien canviar de centre sense saber si podrien tornar. "No volem que surtin de l'escola perquè no hi ha un pla que digui quan tornarem. Qui sap si això seria per un mes o sis o quants... Al final no hi ha res definitiu, perquè el que es fa és provisional i a nosaltres ens preocupa", apunta el president de l'AMPA, Amador Rincón. Davant la manca de concreció, la direcció i l'AMPA van manifestar-se el passat 4 de juliol a la seu del departament d'Educació.
Les administracions s'han passat la pilota amb aquest cas. Els terrenys de l'escola són propietat de l'Incasòl, és a dir, de la Generalitat, però la gestió de l'escola és municipal gràcies a un conveni de cessió que fa dos anys que està pendent de renovació. És per això que la Generalitat argumentava que es tracta d'un equipament municipal i, alhora, l'Ajuntament deia que les competències en educació són de la Generalitat i que a més el centre rep alumnes de fora de Mollet. Al Parlament, en resposta a una pregunta del PSC, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha acusat el consistori de “deixadesa” en el manteniment i ha assegurat que se n’ha d’encarregar perquè és de titularitat municipal. Malgrat això, ha “garantit” la continuïtat del projecte.
I mentrestant les famílies s'ho miraven exigint una solució. “Estem molt orgullosos de com funciona Can Vila, és el mirall que hauria de servir per a la resta d’escoles. L’únic problema que tenim és el dels edificis”, afirma Rincón. De fet, conscients que l'anunci dels mòduls és provisional, les famílies segueixen reclamant la construcció d'un edifici nou adaptat a les necessitats dels seus fills. En paral·lel, l'Ajuntament de Mollet ha presentat un recurs contenciós administratiu perquè sigui un jutge qui determini sobre qui recau la responsabilitat d'aquesta inversió.