BarcelonaEl departament d'Educació es posa les piles per evitar la situació de calor que es va viure l'estiu passat en moltes aules del país a causa de les altes temperatures cada cop més habituals. Abans que comenci el curs que ve la conselleria instal·larà aire condicionat en 100 centres educatius i preveu que la mesura s'estengui a tots els centres del país en els pròxims 5 anys. Mentrestant, enviarà més ventiladors i engega un sistema d'alertes perquè escoles i instituts puguin adaptar la seva activitat quan es preveu un pic de calor. Des d'aquest mes de maig s'activarà al Procediment d'Organització dels Centres per Altes Temperatures (Pocat). Segons la guia d'actuació, si es preveu un episodi de calor, la direcció del centre rebrà tres dies abans una alerta del Meteocat via Telegram perquè prengui mesures. Entre les propostes per mitigar la calor, el departament proposa que es pugui flexibilitzar l'activitat lectiva, donant opció de no fer classe, però mantenint l'horari d'obertura d'escoles i instituts, i també deixar marxar els alumnes a casa si les famílies ho requereixen.
A la vegada, es donarà recomanacions de protecció i es demanarà als centres que localitzin espais amb millors condicions de benestar tèrmic. En cas d'emergència també es detalla com s'ha d'actuar quan hi ha una situació d'esgotament o un cop de calor. El llindar de calor a partir del qual s'enviarà l'alerta serà més baix que el que marca el Servei Meteorològic i en funció de les condicions climàtiques de la zona variarà entre els 29 °C i els 35 °C.
Llindar de temperatura per als avisos de calor
Alt Pirineu i Aran: 32 °C a l'exterior
Lleida: 34 °C a l'exterior
Maresme - Vallès Oriental: 29 °C a l'exterior
Baix Llobregat: 30 °C a l'exterior
Girona: 34 °C a l'exterior
Catalunya Central: 35 °C a l'exterior
Camp de Tarragona: 30 °C a l'exterior
Terres de l’Ebre: 35 °C a l'exterior
Penedès: 32 °C a l'exterior
Vallès Occidental: 32 °C a l'exterior
Barcelonès: 30 °C a l'exterior
Barcelona: 30 °C a l'exterior
Espais comuns climatitzats
Més enllà del protocol d'actuació contra la calor, el departament enviarà 2.500 ventiladors més i començarà a instal·lar aires condicionats als centres. Aquesta mesura en els pròxims mesos arribarà a 20 llars d'infants, 11 escoles d'educació especial i 69 instituts, però d'una manera molt específica: no totes les aules tindran aire condicionat, sinó que cada centre tindrà un únic espai comú climatitzat que s'haurà de fer servir en funció de les necessitats, sense que l'objectiu sigui que tots els alumnes d'un centre es concentrin en aquest espai. Per decidir per quins centres es comença, Educació ha prioritzat els que tenen alumnat vulnerable, els que tenen la majoria d'aules orientades cap al sud –estan més exposades al sol–, els que tenen classes on la ventilació creuada no és eficient i els construïts abans del 2007 (moment en què es van començar a construir les estructures amb criteris climàtics).
Aquests 100 centres s'afegiran als 287 instituts i 252 escoles que ja havien habilitat espais d'aquest tipus pel seu compte, però que a hores d'ara no arriben al 20% del total en el cas de les escoles i al 40% pel que fa als instituts. A aquests centres caldrà afegir-hi les escoles que depenen dels 50 ajuntaments que ja han sol·licitat climatitzar els edificis que són de la seva titularitat, entre els quals hi ha Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat o Sitges.
De fet, és aquesta titularitat del patrimoni la que fa que la majoria d'escoles no depenguin directament de l'acció del departament per instal·lar aire condicionat. A diferència del que passa amb l'activitat lectiva, que és competència d'Educació, el patrimoni que suposen les infraestructures de la majoria d'escoles és titularitat de l'ajuntament de cada municipi. Per això, de moment no s'inclouen escoles públiques ordinàries dintre dels 100 primers centres que el departament climatitzarà. Tot i això, Educació sí que autoritzarà els ajuntaments que ho demanin a climatitzar els centres que depenen de cada consistori.
Dintre del Pla d'Adequació al Canvi Climàtic que ha presentat el departament, es farà una prova pilot en 15 centres on implantarà la tecnologia free-cooling, una tècnica que consisteix en aprofitar les baixes temperatures de l'exterior per refredar els espais interiors agafant l'aire fred de fora i expulsant el calent de dins. També es preveu instal·lar elements per mitigar l'impacte de les altes temperatures com tendals i proteccions solars o més fonts i punts d'aigua. A més, també es pretén impulsar la renaturalització dels patis, sobretot els de ciment, amb la plantació de més arbres per potenciar les zones d'ombra.