Educació

Acaba el conflicte per l'Escola Sant Felip Neri: un lloguer durant 20 anys atura l'expropiació

El Consorci d'Educació de Barcelona arriba a un pacte amb la Congregació de l'Oratori que inclou una ampliació de l'escola

Convent de la Plaça Sant Felip Neri
31/07/2023
3 min

BarcelonaFinalment, l'Ajuntament de Barcelona no expropiarà els edificis de l'Escola Sant Felip Neri. Després que el març passat el consistori i el departament d'Educació anunciessin que iniciaven un procés d'expropiació de diversos espais de la plaça perquè no s'havia aconseguit arribar a un acord amb la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri, ara el cas fa un gir de 180 graus: el Consorci d'Educació ha firmat un contracte de lloguer de 20 anys perquè l'escola pugui continuar utilitzant els espais en la seva nova etapa com a institut escola públic.

El nou acord preveu un lloguer de 20 anys amb la possibilitat de prorrogar-lo 10 anys més i també inclou una ampliació dels espais de què fins ara havia disposat l'escola. Concretament, s'incorpora dins l'acord el lloguer de la Casa del Gremi dels Sabaters (l'edifici del costat de l'escola actual) i la planta baixa del convent. Una ampliació d'espais que suposarà tenir més de 1.000 m² nous a disposició del centre escolar. Aquesta ampliació ja està firmada, però no serà fins a finals del curs 2023-2024 que aquests dos espais podran ser utilitzats per l'escola, ja que la Congregació necessita un temps per retirar els materials de l'activitat que hi feia fins ara i adequar-los per a l'ús escolar.

El nou pacte també resol el problema amb la cessió de l'oratori, l'espai que fins ara l'escola sempre havia fet servir com a menjador, però que la congregació religiosa havia reiterat que no podia continuar cedint perquè era un espai que també feien servir membres de la comunitat religiosa. El contracte firmat –del qual encara no es coneixen els detalls ni el preu que pagarà el Consorci d'Educació pel lloguer– inclou aquesta part de l'oratori, un fet que la primera tinenta d’alcaldia de l’àrea d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha qualificat de "molt positiu" perquè era necessari poder garantir no només l'activitat lectiva, sinó també que els espais de menjador fossin els idonis per poder continuar desenvolupant-se.

Una inversió de 4 milions

Els 359 alumnes de l'Escola Sant Felip Neri començaran el curs als mateixos equipaments que han tingut fins ara, però a partir de demà mateix es començaran unes obres per adaptar-los a la normativa de centres públics. Entre les intervencions que es faran a l'espai durant el mes d'agost hi ha la sectorització de la primera i la segona plantes de l'escola, la instal·lació de ruixadors d'aigua perquè s'activin en cas d'incendi i un nou cablejat per fer arribar la connexió a internet a diversos punts tant de l'edifici de la plaça Sant Felip Neri (on es troben els cursos d'educació infantil i primària) com al del carrer de la Palla (on hi ha els d'ESO).

D'altra banda, aviat també s'iniciarà una licitació per encarregar el projecte per redissenyar l'escola tenint en compte tots els espais de què disposarà arran del nou acord. Un disseny i una adequació d'equipaments que tindran un cost de 4 milions d'euros que seran finançats per l'Ajuntament de Barcelona i per als quals encara no hi ha una data d'execució.

En un comunicat la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri ha assegurat que "es congratula per l'acord" que permet mantenir l'activitat religiosa desplegant un nou pla d'usos de l'espai, mentre continua endavant el projecte escolar. De fet, insisteixen que mai han posat "cap impedient a la continuïtat de l’activitat educativa" i justifiquen que la reforma del convent per ampliar l’escola que es va posar sobre la taula inicialment "hauria produït greus alteracions arquitectòniques en un edifici històric de la ciutat". També fan una crítica contra l'anterior govern municipal per haver obert un procediment d’expropiació mentre hi havia un contracte signat amb el Consorci d'Educació.

Amb aquest nou pacte, s'acaba el periple que va començar el maig de l'any 2021 quan la Fundació Torras i Bages –propietària de la titularitat de l'escola, però no dels espais que utilitza–, juntament amb la comunitat educativa i el Consorci d'Educació, van decidir incorporar el centre a la xarxa pública perquè era inviable continuar funcionant com una escola concertada. Segons la consellera d'Educació, Anna Simó, el motiu de la complexitat de les negociacions ha estat precisament el gran nombre d'actors que formen part d'aquest croquis escolar i el fet que la titularitat del centre escolar no coincidís amb la propietària de l'espai de l'escola, juntament amb la situació poc habitual que fos el consell escolar de l'Escola Sant Felip Neri (format per pares i mares i membres del claustre de l'escola) qui fes la primera demanda d'incorporar l'escola a la xarxa pública.

Amb la incorporació de l'Escola Sant Felip Neri, ja són 8 els centres concertats de la ciutat de Barcelona que han passat a formar part de la xarxa pública. Un procés que també ha suposat un increment de 2.718 places al sistema educatiu públic.

stats