Nou curs escolar
Educació29/07/2022

"Tinc un 9, però no tinc plaça de FP"

La meitat dels aspirants a un grau mitjà que no havien fet 4t d'ESO no tenen lloc en cap centre

BarcelonaQuan l'Emma feia ESO volia fer medicina, però arribat el moment d'entrar a batxillerat s'ho va repensar i va decidir "provar coses més pràctiques". Va entrar al grau mitjà de cures auxiliars d'infermeria, un dels més sol·licitats, i contra tot pronòstic li va agradar molt més del que s'imaginava. Ha tret un 9. I, tot i que ja té feina en una residència de gent gran, ha decidit seguir estudiant, ara la part "més tècnica" del camp de la salut, i ha sol·licitat una plaça al grau superior d'anatomia patològica i citologia a l'Institut Bonanova de Barcelona, especialitzat en aquest camp, amb la idea a l'horitzó de després anar a la universitat. Però el camí ha quedat frustrat perquè s'ha quedat sense plaça de FP: el grau ha rebut més de 400 sol·licituds per a 30 places i ella no hi ha entrat. L'Emma és un dels 8.361 joves que han de confiar que corrin les llistes d'espera per entrar en un dels graus superiors que han demanat i als quals no han entrat.

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha la possibilitat que algú hi renunciï, però veient com està de complicat tenir un lloc, crec que és molt difícil que algú no ocupi la seva plaça", lamenta l'Emma. Ara està pendent de la nova fase d'assignació, que es farà al setembre, però veu "molt remot" poder estudiar el que ella volia el curs que ve. Ha explorat noves vies, com matricular-se a la privada, però diu que "s'aprofiten de la falta de places públiques i demanen molts diners". "Ho visc amb molta frustració. Jo tenia clar el meu camí, i potser és una mica més llarg que els que fan batxillerat, però era la via que jo havia triat i ara sento que no ho puc fer tot i que tinc un 9 al grau mitjà", explica.

L'Emma posa sobre la taula una de les complicacions amb què es troben els estudiants que venen dels graus mitjans a l'hora de fer un grau superior: el 60% de les places dels graus superiors estan reservades per a alumnes de batxillerat, el 20% per als que, com l'Emma, han fet un cicle mitjà, i el 20% restant per als que fan les proves d'accés (normalment són majors de 25 anys). És a dir, de les 30 places que hi havia al cicle que ella volia fer, tot just 6 estaven reservades per alumnes de grau mitjà. Amb un 9 a l'expedient, ha quedat la número 12. "No em sembla bé que els de batxillerat tinguin més opcions que jo, quan ells poden anar a la universitat i jo només tinc la sortida dels graus superiors", reivindica l'Emma. El Govern fa temps que reclama al ministeri que canviï aquestes normatives per garantir la continuïtat dels alumnes de grau mitjà al superior, però de moment no hi ha novetats.

Cargando
No hay anuncios

"Falten places"

Per a l'accés als cicles mitjans la situació és encara més complicada: hi ha 11.722 alumnes esperant una plaça. Un és el fill de la Pilar. Va començar batxillerat l'any passat, però no li va anar bé i ho va acabar deixant. Ara ha decidit reprendre els estudis i fer un grau mitjà d'electromecànica de vehicles: ha demanat plaça –quasi literalment– en tots els centres que hi ha entre el Baix Llobregat i Tarragona, i no ha entrat enlloc. "Falten places", diu la Pilar, força desesperada perquè no veu "cap sortida" a la situació.

Cargando
No hay anuncios

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va dir dimecres que el repte ara és reorientar tots aquests joves sense plaça cap a graus on han quedat vacants (hi ha més de 26.000 places de FP lliures). Per a la Pilar, és una idea difícil de dur a la pràctica: "Si és alguna cosa semblant i vinculada a l'electricitat sí que ho agafaria, però és que aquests graus també estan plens", assegura.

La Pilar diu que el seu fill és un dels perjudicats pel canvi que ha fet aquest any la conselleria en la preinscripció, que ha prioritzat els alumnes "de continuïtat", és a dir, els que venen de fer 4t d'ESO, a l'hora d'entrar als graus mitjans, perquè el Govern se sent responsable de donar-los una sortida acadèmica i així reduir les xifres d'abandonament escolar prematur (a Catalunya, el 19% dels joves d'entre 18 i 24 anys només tenen estudis obligatoris, quan l'objectiu de la UE és no superar el 10%).

Cargando
No hay anuncios

Aquest nou criteri també ha deixat fora moltes persones que estudiaven en centres de formació d'adults. "Han quedat tots fora", diuen des del centre Morera Pomar. En un manifest, el col·lectiu ja va avisar que el nou procés de preinscripció els "discriminava" i recordaven que el graduat que ells emeten "equival" al títol d'ESO i que la seva feina és "recuperar" alumnes que estaven fora del sistema. Segons dades d'Educació, de les 48.677 sol·licituds a un grau mitjà, 28.297 són d'alumnes de continuïtat (el 96,2% han tingut plaça), i la resta, fins a 20.380, no venien de l'ESO, sinó de fer un PFI, d'una escola de segones oportunitats, d'un centre d'adults, de deixar batxillerat o del món laboral. Per les dades facilitades es pot concloure que la meitat dels que no havien fet 4t d'ESO han quedat fora del grau mitjà que volien fer. Davant d'aquesta situació, CCOO ha criticat que el procés de preinscripció és "excessivament complex i poc adequat a les peculiaritats de la FP", i ha demanat al Govern que obri més places utilitzant de manera "extraordinària" centres públics amb hores lliures d'ocupació, mentre que des d'UGT demanen trobar una solució per a tots els que no tenen plaça perquè "el país no es pot permetre tenir gent que no es formi ni treballi".