Amics i "bojos per la física": els dos estudiants que han tret la millor nota de la selectivitat

Amb un 9,9 Pau Palomar i Eric Mateu han tret les notes més altes d'unes PAU que han aprovat el 97% dels aspirants

4 min
Pau Palomar Oliver, l'estudiant de Santpedor amb millor nota de les PAU

Barcelona"No en tenia ni idea; ho he sabut perquè una amiga m'ha passat la notícia de l'ARA i he vist que era la meva nota", ha reconegut Pau Palomar. El que ha sabut per aquest diari és que ell és un dels dos alumnes que ha tret millor nota a la selectivitat, amb un 9,9. "Bé, un 9,96 per ser més exactes", ha corregit rialler. De Castellnou de Bages "de tota la vida", el Pau sempre ha anat a l'INS d’Auro, l'institut públic de Santpedor. Tot i anar a classe al poble de Pep Guardiola, reconeix que "el futbol no l'entusiasma", però que hi ha jugat tot la vida. Això sí, a Castellnou, no a Santpedor.

Explica que l'ha sorprès molt haver tret la millor nota de la selectivitat. "Intuïa que m'havia anat bé perquè en vaig sortir content, però no esperava aquest premi", i assegura que ha estudiat força però "sense tornar-se boig". No s'ha hagut de tornar boig perquè, tal com explica a l'ARA la directora del seu institut, Lluïsa Peralba, al Pau "ja se'l veia brillant des de 1r d'ESO, però amb una humilitat i generositat amb els companys que sempre li hem agraït".

De fet, mentre parla amb aquest diari, el Pau està anant a l'institut per recollir un diploma pels bons resultats que ha aconseguit a la prova Cangur –la prova de matemàtiques que fan estudiants de més de 70 països–. Diu que és precisament en les assignatures de matemàtiques i física on té "més facilitat" i que, en el cas de la segona assignatura, ja anava "preparat", perquè poques setmanes abans de la selectivitat va participar en l'Olimpíada Espanyola de Física, en què va aconseguir ni més ni menys que la medalla de plata.

Per tot plegat, té clar que el que vol fer a partir del setembre és estudiar el grau en física i matemàtiques de la UAB, una carrera amb només 20 places. "El que més m'agrada és la filosofia que hi ha darrere la física. Crec que és apassionant", detalla entusiasmat.

Tot i ser un fanàtic de les ciències, el Pau explica que també li agrada molt tocar la guitarra i la bateria i que els exàmens de llengua castellana i d'anglès també li van anar molt bé. "Brillava des del principi, però ha estat aquest últim any que encara ha crescut més –relata emocionada la directora del seu institut–. Només podem estar contents avui perquè nosaltres l'hem ajudat, però, com li hem dit sempre, el mèrit és tot seu".

De suspendre a primària a brillar

El Pau no és l'únic que ha tret un 9,9 a la selectivitat. La primera posició d'aquest podi la comparteix amb algú que coneix força, Eric Mateu. "Som amics del Bojos per la Física –un curs per a estudiants de batxillerat que l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) organitzen a la Fundació Catalunya la Pedrera–", explica. L'Eric és de Sant Cugat del Vallès i ha fet la secundària i el batxillerat a l'Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès. Ell sí que s'esperava "estar en el top 5 de notes" però no ser un dels que traguessin una puntuació més alta. "Pensava que algú trauria un 10, però veig que no", reconeix a l'ARA.

Eric Mateu, uns dels estudiants que han tret millor nota a les PAU del 2024.

Explica que ara "té certa facilitat per estudiar", però que això no ha estat sempre així. "A la primària vaig tenir alguns problemes i a segon vaig repetir curs, però després vaig canviar d'escola i a l'ESO vaig començar a treure excel·lents sense explicació aparent", recorda. Ara, després de cursar el batxillerat internacional en un institut públic i de "molts esforços per millorar", té clar que estudiar li agrada, i molt. "Soc una persona bastant curiosa i, per exemple, ara estic aprenent esperanto, perquè és un idioma fàcil d'aprendre i em sembla interessant que existeixi una llengua internacional que sigui un incentiu per la pau", explica, i afegeix que també estudia música i toca la bateria a Indubio, un grup de música que va crear amb companys del seu institut i que ja ha rodat per Catalunya fent concerts.

Però la passió real de l'Eric és la ciència. "Per a mi la ciència per excel·lència és la física, perquè explica els fenòmens del nostre dia a dia i de l'Univers, i això és el que a mi m'agrada, entendre les coses", explica. Precisament per això, estudiarà també el grau en física i matemàtiques de la UAB, on es tornarà a trobar amb el seu company de nota i de bogeria per la física.

PAU aprovada però suspens en matemàtiques

Més enllà de les històries del Pau i l'Eric, aquest any el 97% dels estudiants han superat la fase obligatòria de la selectivitat, un percentatge idèntic al de l'any passat. El mateix ha passat amb la mitjana de notes. De la fase obligatòria, la mitjana ha estat un 6,7, i, pel que fa a la nota d'accés a la universitat (la que fa mitjana entre la nota de les PAU i la del batxillerat), aquest any ha estat d'un 7,2. Les dues puntuacions són les mateixes que el curs passat, amb variacions de centèsimes.

Ara bé, el forat negre d'aquesta edició de les PAU han estat sense cap mena de dubte les matemàtiques. És l'única de les 23 assignatures on la nota mitjana ha estat de menys d'un cinc, concretament un 4,87. Una xifra que suposa la nota més baixa dels últims deu anys i que ja feia preveure la patacada a les proves PISA. En canvi, les matèries en què els estudiants han quedat més ben parats han estat alemany (7,74 de mitjana), francès (7,68) i l'optativa de literatura dramàtica (7,61).

stats