El 76% dels catalans defensen la immersió lingüística, segons el CEO

El 68% dels enquestats consideren que la vacuna contra el covid-19 hauria de ser obligatòria

Una aula de l’Institut Escola Mirades, al districte d’Horta de Barcelona.
09/02/2022
3 min

BarcelonaAmpli consens a favor de la immersió. El 76% dels catalans estan molt o més aviat d'acord en defensar el model d'immersió lingüística a les aules, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El suport a la immersió encara és més ampli entre els catalanoparlants, ja que el 95% la defensen. També ho fa el 75% dels que parlen de forma bilingüe català i castellà i el 88% dels parlants d'altres llengües. En canvi, baixa considerablement quan es pregunta als castellanoparlants, ja que només el 50% hi estan d'acord. El consens amb la immersió, però, contrasta amb la situació del català: el 78% dels catalanoparlants consideren que la situació de la llengua ha empitjorat en els últims anys i, a més, el 68% d'aquests creuen que es tracta d'un idioma amenaçat. L'anàlisi és diametralment diferent si es pregunta als castellanoparlants: el 48% creuen que el català s'ha mantingut com estava i el 22% que és una llengua amenaçada.

"Fins a quin punt està d'acord o en desacord amb les següents mesures per promoure el català: defensar el model actual d'immersió lingüística a l'escola". Aquesta és la pregunta concreta que ha plantejat el CEO a l'enquesta. El 76% a favor de la immersió és el percentatge de ciutadans que responen "totalment o més aviat d'acord" d'entre els que han triat alguna de les quatre opcions que se'ls plantejaven. El 24%, doncs, estan "totalment o més aviat" en contra de la immersió. No és l'única pregunta vinculada a la promoció de la llengua que incorpora l'enquesta. A favor que tots els productes s'etiquetin en català hi ha el 67,2% dels catalans, i el 32,8% hi estan en contra (excloent, de nou, els que no contesten la pregunta, que sempre estan al voltant del 10% dels enquestats). També es pregunta per mantenir el català com a requisit per treballar a l'administració pública (71,8% a favor / 21,2% en contra); fer campanyes per promoure el català entre la població que no el parla (71,8% / 21,2%), i establir quotes de català en les plataformes audiovisuals com Netflix o la HBO (59,3% / 40,7%).

Aquestes són les dades que es desprenen d'una enquesta telemàtica del CEO a 1.929 persones entre el 23 i el 28 de desembre del 2021. Segons ha explicat el director del centre, Jordi Muñoz, han volgut preguntar sobre quatre temes "importants en el debat públic": el català, la immersió, la gestió del covid i el canvi climàtic. Pel que fa a la pandèmia, destaca que el 68% dels enquestats consideren que la vacuna contra el coronavirus hauria de ser obligatòria. Són els majors de 65 anys els que –amb un 75%– són més favorables a aquesta tesi, mentre que entre el jovent –el 58% en la franja dels 16 als 24 anys– no hi ha tant consens. Alhora, el 90% dels enquestats estan d'acord amb el fet que els països desenvolupats financin la vacuna als estats més pobres, i fins i tot el 76% pagarien més impostos perquè això passés.

D'altra banda, el passaport covid –ara ja eliminat, tot i que en el moment de l'enquesta estava vigent– també gaudeix d'una gran acceptació. Concretament, de mitjana el 80% dels catalans estan d'acord en implementar aquesta mesura a l'oci nocturn, a la restauració, als teatres, als cinemes, als espectacles i també als equipaments esportius. També hi ha més persones a favor d'executar-lo als llocs de treball, al transport públic o als comerços que en contra, però no hi ha tant consens a favor del sí.

El director del CEO, Jordi Muñoz, aquest dimecres en roda de premsa.

El català en les converses informals

Muñoz ha explicat que amb aquesta enquesta el CEO ha volgut innovar amb diverses preguntes, i una d'elles tracta el canvi de llengua en les converses informals. Per exemple, un 60% dels catalanoparlants canvia d'idioma quan es troba algú que parla en castellà, però, en canvi, només un 41% dels castellanoparlants la canvia quan algú el tracta en català. En paral·lel, i sobre la llengua a les aules, el 58% dels enquestats creu que l'ús del català a l'ensenyament és adequat, mentre que el 20% el considera insuficient i el 22% excessiu.

Quan es traslladen les dades als electors dels diversos partits polítics, s'observa que més del 90% dels votants d'ERC, Junts, la CUP i els comuns defensen la immersió. I un 64% dels electors del PSC també ho fan. En canvi, Més d'un 70% dels votants de Cs, PP i Vox s'hi oposen: en el cas de la formació ultra el percentatge puja fins al 92%. Alhora, els electors de Vox també són els que tenen menys predisposició a implementar polítiques per fer front al canvi climàtic. D'aquestes, la que té més consens és "implantar renovables encara que tinguin impacte al paisatge". Ho defensa el 86% dels votants de la CUP, el 91% dels comuns, el 82% d'ERC i el 79% de Junts. Alhora, el 61% dels enquestats creu que el canvi climàtic és una prioritat, tot i que àmbits com l'educació o la sanitat passen per davant quan es planteja als ciutadans on volen que vagin a parar els seus impostos.

stats