Vaga de docents

El 6% de docents fan vaga, la xifra més baixa fins ara

Unes 3.000 persones surten al carrer, mentre la conselleria demana "renúncies" als sindicats

BarcelonaDel 33% de docents en vaga que hi va haver el 15 de març, el primer dia de protestes, al 6,19% que s'han aturat aquest dimecres. Al carrer també s'ha notat que la mobilització ha perdut ritme: s'han manifestat unes 3.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 10 cops menys de les que ho van fer el primer dia. Segons dades comunicades per més del 81% de centres, Barcelona és el territori més mobilitzat (han fet vaga el 12,3% dels docents), després que les direccions dels centres públics de la ciutat publiquessin una carta en què avisaven el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, que hi ha un "risc real que el sistema educatiu públic es col·lapsi". La xifra contrasta amb l'escàs 1,7% de docents en vaga a Lleida.

Precisament aquest dimecres l'ARA ha publicat que el seguiment mitjà de les vagues als centres públics durant el mes de març va ser del 14,3%. La d'avui és la sisena jornada de vaga convocada unitàriament per tots els sindicats, tot i que en els últims dos mesos també hi ha hagut una jornada en contra de la sentència del 25%, el 23 de març, i una altra aturada parcial de dues hores, el 17 de maig, que va tenir un seguiment del 2%. Les reivindicacions dels sindicats són si fa o no fa les mateixes que al març: retirar el nou calendari i el nou currículum, suprimir el decret de plantilles, equiparar els sous dels professors de FP i estabilitzar el personal interí i laboral, entre d'altres. Tot i això, al final els sindicats han centrat les seves reivindicacions en la rebaixa de les hores lectives a primària (com el Govern havia proposat als sindicats), però també a l'ESO, a partir del curs que ve, cosa que el departament diu que és tècnicament impossible.

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats han assegurat que mantenen el "pols i la pressió" al departament d'Educació malgrat el "desgast" de la mobilització i la coincidència amb la fi del curs escolar. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha acusat el departament d'enviar "missatges de coacció i amenaces" en contra del dret a vaga, i algunes inspeccions "de cridar l'atenció" als directors que han enviat notes a les famílies sobre les vagues. Els representants dels docents han avisat que no s'aturaran si no hi ha cap moviment de la conselleria i han alertat d'un inici de curs "caòtic" si Educació no pren mesures ja.

Cargando
No hay anuncios

Educació demana als sindicats que siguin conscients del "cansament" i acceptin "renúncies"

Davant d'una participació a la baixa, el departament d'Educació ha demanat als sindicats que siguin conscients del "cansament" i els ha advertit que en un procés de negociació com aquest "hi ha d'haver renúncies". Així ho ha afirmat la directora general del Professorat, Dolors Collell, que ha recordat que en el context econòmic actual, sortint encara de la pandèmia, l'educació "no és l'únic sector que ha patit retallades". "No menystenim les manifestacions ni les xifres de la gent que fa vaga. Però les xifres indiquen un cert cansament i corroboren que quan hi ha una mobilització que comença amb molt de seguiment però no s'arriba a cap acord es pot generar desencís i frustració", ha afirmat. 

Cargando
No hay anuncios

Collell ha recordat que dilluns els sindicats van tornar a seure a la taula per parlar sobre el macroprocés d'estabilització del personal interí, però que l'endemà, quan s'havien de tractar temes sobre el pròxim curs, els sindicats ja no s'hi van presentar. La conselleria ha dit, davant les demandes dels sindicats, que estan disposats a reunir-se amb el comitè de vaga, però ha demanat un "esforç de responsabilitat" per tancar el conflicte.