Nou curs escolar

Uns 20.000 joves esperen una plaça de FP, on hi ha 26.000 vacants

El 96% dels alumnes de 4t d'ESO han entrat en una de les opcions sol·licitades

BarcelonaFins a 20.083 alumnes que volen estudiar un grau de formació professional estan esperant que se'ls assigni una plaça. I de places lliures n'hi ha: en total, han quedat 26.652 vacants, que ara el departament d'Educació confia omplir reorientant els joves que no han entrat a l'opció desitjada cap a opcions on sí que tenen lloc. Les dades que ha presentat aquest dimecres el departament d'Educació indiquen que els graus mitjans han rebut 48.678 sol·licituds per 45.152 places i els graus superiors 40.616 sol·licituds per 35.408 places. Però després de la primera fase d'assignació, 9.136 joves que ja tenien una plaça assignada en un grau mitjà (el 23,5%) i 6.181 en un grau superior no s'han acabat matriculant, ja sigui perquè han acabat repetint 4t d'ESO (1.701 dels que ja tenien plaça de FP han acabat repetint curs) o han entrat a batxillerat (1.774) o, en el cas dels graus superiors, han optat finalment per anar a la universitat. "Hi ha més vacants que sol·licituds en llista d'espera", ha indicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha garantit que "tothom qui vulgui cursar una FP tindrà plaça per fer-ho". El problema, però, és que no tots podran estudiar el que volien.

El repte, ha dit el conseller, passa ara per aconseguir que l'oferta de graus estigui més adaptada al mercat laboral (i ja ha avisat que caldrà obrir grups però també tancar-ne en cas que sigui necessari), orientar millor els estudiants (sobretot el que es queden sense plaça perquè puguin reconduir la seva trajectòria) i potenciar l'oferta integrada acreditant treballadors que no tenen títols o que volen millorar les seves habilitats. Amb tot, no es descarten noves ampliacions de ràtio i nous grups si aquests joves mantenen la seva sol·licitud en la nova fase d'assignació, que es farà al setembre, però no serà fàcil perquè cal tenir en compte, també, que entre el 5% i el 15% dels estudiants que van començar un grau mitjà el curs passat, al desembre ja l'havien abandonat.

Cargando
No hay anuncios

Prioritzar els de 4t d'ESO dona resultat

El que sí que ha millorat molt respecte a l'any passat és l'assignació als graus mitjans dels alumnes que aquest curs han acabat l'ESO. Per primera vegada –i després del caos de l'any passat en què centenars d'estudiants es van quedar sense plaça–, el departament ha decidit prioritzar la preinscripció d'aquest col·lectiu, que s'anomena "estudiants de continuïtat", perquè tingui lloc en algun dels graus de la família que escullin. Són prioritaris perquè tenen entre 15 i 16 anys i el Govern creu que sí que està obligat a donar-los una sortida acadèmica més enllà de l'ESO, per reduir així les vergonyoses xifres d'abandonament escolar prematur a Catalunya, que la Unió Europea va definir com la taxa de persones d'entre 18 i 24 anys que només tenen estudis obligatoris. L'objectiu europeu és no superar el 10%; a Catalunya ja s'arriba al 19%. L'aposta "ha donat resultats", ha dit Cambray: el 96,2% dels alumnes de 4t d'ESO tindran plaça en alguna de les opcions sol·licitades, i el 88,6%, en la primera. És una millora molt gran respecte a l'any passat, quan van tenir plaça només el 65% dels alumnes de 4t d'ESO que volien fer un grau mitjà. "És on volíem arribar, perquè són xifres semblants a les que tenim en l'accés a P3 i 1r d'ESO", ha afirmat el conseller. I això que la meitat d'aquests estudiants només havien fet una única petició, és a dir, un grau concret en un institut concret.

Cargando
No hay anuncios

Després dels estudiants de 4t d'ESO es van poder matricular als graus mitjans la resta d'aspirants: alguns provenen de la formació d'adults, d'altres del món laboral, alguns havien deixat els estudis i també n'hi ha que havien optat pel batxillerat però l'havien deixat i ara s'apunten a un grau mitjà. Si se sumen els alumnes de continuïtat i els de no continuïtat, en total el 75,9% ja tenen assignada una plaça en una de les opcions sol·licitades, deu punts més que l'any passat. Educació ha explicat que aquesta millora ha estat possible pel gran increment de l'oferta inicial (s'han obert 276 grups més de FP) i l'augment de la capacitat als grups més demanats, que han tornat a ser sistemes microinformàtics i xarxes (25 grups més) i cures auxiliars d'infermeria (30 grups més).

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als graus superiors, que cursen fonamentalment estudiants que venen de batxillerat, el 66,9% han obtingut una plaça en la primera fase d'assignació i el 86,8% han entrat a la seva primera opció. Encara hi ha, però, 8.361 sol·licituds pendents, que podran esperar a veure si corre la llista d'espera o bé recol·locar-se en algunes de les 13.000 places lliures que queden. "Hi ha vacants per a tothom que vulgui cursar formació professional", ha insistit el conseller, tot i que un terç dels que s'han quedat sense plaça (de moment) només han escollit una petició. Ara caldrà veure què passa amb aquestes 20.000 persones que esperen ser assignats en alguna de les places vacants i si es poden derivar cap a estudis que tenen molta inserció laboral però no demanda, com instal·lació de telecomunicacions, jardineria, fusteria o instal·lacions frigorífiques i climatitzades. La llista definitiva sortirà el 21 de setembre, amb el curs ja començat.