19 milions a la Generalitat per compensar 16 anys d'impagaments per la gestió de les beques

La decisió acosta el traspàs definitiu d'una competència que fa uns 30 anys que es demana

Un grup d’estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.
3 min

MadridPrimer pas del ministeri d'Universitats per traspassar a la Generalitat la gestió de les beques universitàries, una llarguíssima reivindicació catalana que s'arrossega des de fa uns 30 anys. El consell de ministres d'aquest divendres va aprovar transferir 18,9 milions d'euros a la Generalitat, segons ha avançat el mateix ministre d'Universitats, Manuel Castells, en una entrevista a l'ARA que sortirà publicada aquest diumenge. Aquests diners serviran per compensar el Govern per la gestió de les beques. Per garantir un bon desplegament d'aquests ajuts, el govern espanyol i la Generalitat han signat des del 2005 convenis que preveien que les dues parts acordarien les despeses de gestió que l'Estat havia de compensar a la Generalitat per assumir-ne la gestió, però en aquests 16 anys l'Estat no havia pagat "ni un cèntim per aquestes despeses de gestió", segons fonts del ministeri, i és per això que ara paga aquests gairebé 19 milions a la Generalitat.

Amb tot, fonts de les conselleries d'Universitats i Economia consultades per l'ARA asseguren que encara no tenen constància de la transferència del govern espanyol.

Tot plegat es produeix enmig de les negociacions per la nova llei d'Universitats que prepara el ministeri i que ha rebut un fort rebuig dels rectors catalans. Alhora, la compensació econòmica arriba, també, pocs mesos després que el govern espanyol es comprometés a transferir totes les competències en matèria de beques a Catalunya, tal com té Euskadi. A l'agost, el ministeri de Política Territorial va assegurar en un comunicat que, en el marc de la comissió mixta de transferències, es culminaria en els pròxims mesos el traspàs de les competències en gestió de beques i ajuts als estudis, amb l'objectiu que passi a mans de la Generalitat el curs 2022-23. A partir d'aquest curs, la Generalitat rebrà els diners que li pertoquin en funció dels estudiants becats que viuen a Catalunya i serà la responsable de fer la convocatòria i entrega d'aquests diners, un tràmit que ara fa el ministeri d'Educació.

Fins ara, el govern espanyol convocava les beques, mentre que Catalunya i Andalusia, en base als convenis signats amb el govern espanyol, s'encarregaven de la gestió i els tràmits burocràtics de rebre els expedients dels estudiants, uns passos que Catalunya havia fet gratis perquè mai se li havien compensat aquestes despeses. Així doncs, quan la Generalitat té recollida tota la documentació dels estudiants, la reenvia al ministeri perquè hi doni el vistiplau i transfereixi els diners a les conselleries autonòmiques. Aleshores les conselleries poden fer la transferència bancària als estudiants becats. El fet que el ministeri fos un intermediari entre els estudiants i la Generalitat ha provocat sempre retards en el pagament i ha fet que els alumnes catalans rebessin els primers ingressos una mica més tard que la resta d'estudiants espanyols. Amb l'objectiu d'agilitzar els pagaments, la Generalitat fa anys que reclama el traspàs total de les competències, que ara és una mica més a prop.

Sentències judicials avalen el traspàs

De fet, diverses sentències judicials han donat la raó durant tots aquests anys a la Generalitat i han reconegut el dret del Govern a rebre el traspàs de la gestió del fons de beques i ajuts universitaris. L'any 2001, una sentència del Tribunal Constitucional va reconèixer l'autonomia catalana per assumir la convocatòria de les beques i les seves quantitats. El 2016, una nova sentència del TC va confirmar-ho després de l'incompliment "reiterat" del govern espanyol en aquesta matèria, i retreia a l'Estat que no hagués traspassat la competència tal com demanava la sentència del 2001. El curs passat el govern espanyol va destinar 1.600 milions d'euros a beques, 200 dels quals van anar a parar a Catalunya, i per a l'any que ve estan previstos 2.000 milions, segons el ministeri.

stats