Educació obre la porta a regular per llei l'espai del migdia a les escoles
SOS Menjadors celebra el gir de discurs del departament per garantir la gestió directa de les AMPA
BarcelonaEl departament d'Educació ha posat sobre la taula aquest dilluns en una reunió amb la plataforma SOS Menjadors Escolars la possibilitat de regular per llei, i no per decret, l'espai del migdia a les escoles. El plantejament arriba dies després que el departament d'Educació es donés més temps per debatre el decret de menjadors, que en principi s'havia d'aprovar aquest curs i que ha de servir per regular el servei que cada dia reben uns 400.000 alumnes catalans. Aquest decret, però, ha generat molta polèmica entre la comunitat educativa. En una reunió amb el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), el conseller Josep Bargalló ja es va mostrar obert a estudiar totes les possibilitats legals per garantir que les AMPA que ho volguessin poguessin gestionar el servei de menjador i per garantir que aquest sigui un espai educatiu.
Al sortir de la trobada, membres de SOS Menjadors Escolars han celebrat el ''canvi de discurs radical'' de l'administració. El portaveu, Jordi Estarlich, ha reivindicat que el decret és una eina ''obsoleta'' i no serveix per regular els problemes amb què es troben les AMPA a l'hora de fer una gestió directa de menjador. Per resoldre la situació de cara al curs vinent, Educació està estudiant ''la millor fórmula'' per donar seguretat jurídica als consells comarcals i aconseguir que les AMPA puguin seguir fent la gestió directa el curs vinent, sigui amb l'impuls d'una nova llei o amb la modificació d'una norma ja vigent.
Aquest és un dels punts més polèmics del nou decret, perquè preveu que els menjadors es contractin sempre per concurs públic, i a través dels consells comarcals, els ajuntaments o les direccions dels centres, de manera que les famílies tenen garantida “la participació, el seguiment, el control i l’avaluació” del servei, però no la gestió directa. Ara per ara, un terç dels 2.000 menjadors escolars que hi ha a Catalunya estan gestionats per les AMPA.
Estarlich ha concretat que amb una nova llei, tal com ja demanava la coordinadora, es podrà garantir la seguretat jurídica que reclamen els consells comarcals perquè les famílies puguin seguir fent la gestió directa, si ho volen, de l'espai del migdia, ja que actualment falta el ''paraigua jurídic'' necessari per poder-ho dur a terme.
En funció dels pressupostos
Paral·lelament, el departament també acabarà de donar forma, aquest mateix curs, al procés participatiu amb tota la comunitat educativa per començar a elaborar aquest text legislatiu ''que perduri en el temps'' i que, segons Estarlich, hauria de cobrir les necessitats de les AMPA i arribar a una ''universalització de l'espai del migdia''. Estarlich ha reconegut que aquest aspecte té ''implicacions pressupostàries'' que fan que no es pugui implementar en pocs anys, sinó a llarg termini, i ha situat els centres de màxima complexitat com a primers beneficiaris. SOS Menjadors creu que la nova llei seria vigent per aplicar-la el curs 2020-2021.
Malgrat els resultats de la reunió, la plataforma SOS Menjadors Escolars manté les mobilitzacions previstes per a aquest dimecres a les escoles i el 19 de gener al Parlament. Des de SOS Menjadors asseguren que si el procés no acaba de manera satisfactòria per a ells impulsaran una ILP per promoure el marc regulador que consideren necessari.