Educació mira de resoldre el dèficit a la FP amb 4.000 noves places

El departament obre 60 grups nous i incrementa ràtios per fer front a les 14.000 sol·licituds més per al curs que ve

Augment de places a la FP
29/07/2021
3 min

BarcelonaL'augment excepcional a la formació professional, que ha deixat sense plaça uns 10.000 estudiants, ha forçat la reacció del Govern. El departament d'Educació ha anunciat que obrirà 4.215 places de cicles formatius de grau mitjà per atendre el boom de sol·licituds: es crearan 60 grups nous (1.800 places, totes en centres públics) i en 433 grups hi haurà 33 i no 30 alumnes (2.415 places, tant en centres públics com concertats). "Estem davant d'una situació excepcional i, per tant, hem de donar una resposta excepcional", ha afirmat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Prop de 94.000 persones volen una plaça de FP el curs que ve, 14.000 més que ara fa un any.

"La nova oferta donarà resposta a pràcticament la majoria de sol·licituds", ha assegurat Cambray. Tot i que ha dit que les dades que van donar els sindicats són correctes –parlaven de 10.000 estudiants sense la plaça de grau mitjà desitjada–, el conseller no ha precisat quants alumnes es quedaran sense lloc igualment. "No sabem la dada amb precisió", ha dit, i ha argumentat que molts joves fan la sol·licitud al grau mitjà i després no s'hi matriculen o bé demanen una única opció i alhora fan la reserva al batxillerat. Les noves places, que s'adjudicaran la primera setmana de setembre, s'obriran després d'haver analitzat "grau per grau, institut per institut, municipi per municipi i comarca per comarca", ha dit el director general de Formació Professional, Àngel L. Miguel.

Així doncs, a Barcelona s'obriran 11 grups, a Manresa i Tarragona 5, a Igualada i Terrassa 3 i a Santa Coloma o Badalona 2, entre d'altres, en instituts amb qui ja s'ha parlat i s'ha comprovat que tenen espai i infraestructura suficient. Cambray ha dit que la demanda està molt condicionada al "context laboral" i, per tant, es crearan 12 grups nous del grau de cures auxiliars d'infermeria, que fa anys que és el més demanat, 10 al de sistemes microinformàtics i xarxes i 6 al de gestió administrativa, entre d'altres. Es dona el cas que són els cicles que ja l'any passat, en plena pandèmia, van rebre més sol·licituds.

Els motius de l'augment de la demanda

El fort augment de la demanda també s'explica, segons el conseller, pel gran nombre d'alumnes que no provenen de l'ESO que s'hi han inscrit –entre el 25% i el 30% dels aspirants a un grau mitjà tenen més de 20 anys–, perquè aquest any s'assoleix el pic demogràfic, per l'efecte de les campanyes de sensibilització, perquè l'increment i millora de l'oferta dels últims anys també condiciona la demanda i per l'èxit de la inserció laboral que té la FP. Aquesta conjunció ha provocat que la demanda hagi crescut d'un any per l'altre un 23% als cicles mitjans, quan l'augment que es registrava fins ara era d'entre un 1,5% i un 2% cada curs. La conselleria ho veu com una "molt bona notícia" que, això sí, ara s'ha de gestionar.

Els nous grups, que són "estructurals" i, per tant, es mantindran els cursos següents, comportaran la contractació de 150 professors més. Pel que fa a l'increment de les capacitats en prop de mig miler de classes, Cambray ha defensat que és un mecanisme previst a la llei d'educació de Catalunya i que "no ha de tenir un impacte en la càrrega dels instituts", perquè és probable que alguns dels alumnes acabin abandonant. "Malauradament hi ha molts alumnes que comencen i no acaben", ha dit. El departament diu que la deserció en els graus mitjans està "fregant el 10% o el 15%", tot i que hi ha sindicats que ho han xifrat en un 50%.

Ara bé, els sindicats, que ja fa dies que critiquen la falta de previsió del departament en aquest tema, han denunciat que el gruix de les places que es creen seran a través de l'augment de ràtios, atès que sis de cada deu noves places s'obriran posant més alumnes en una aula. "Sota l'eufemisme d'"increment de capacitat" se soluciona el problema? Amb només 60 grups més?", ha qüestionat Jesús Martín, de la UGT. Des de CCOO, Rodrigo Plaza ha alertat que posar més alumnes a les aules també significarà "menys atenció personalitzada, més abandonament prematur i més augment del risc de contagiar-se".

stats