Societat13/11/2020

El Congrés rebutja les esmenes de Cs i garanteix la immersió lingüística a la llei d'educació

La norma, que prohibeix a les concertades segregar per sexe, s'aprovarà al ple dijous que ve

M.f.f.
i M.f.f.

MadridLa nova llei d'educació, la que gira full a la polèmica llei Wert, ha superat aquest divendres el penúltim tràmit parlamentari al Congrés. Si no hi ha cap canvi d'última hora, el ple l'aprovarà dijous vinent després que el dictamen de la ponència de la norma s'hagi aprovat a la comissió d'educació de la cambra baixa. El paper del castellà i el català ha centrat l'últim debat a la comissió, després que la setmana passada el PSOE, Podem i ERC acordessin un canvi a través d'una esmena per garantir la immersió lingüística. La decisió va irritar Ciutadans, que dimarts va reclamar tornar a la situació de la llei Wert a canvi d'aprovar els pressupostos generals de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Però tant el PSOE com Unides Podem han fet cas omís a les crides de la líder taronja, Inés Arrimadas, i al text de la llei quedarà recollit el canvi que suposa un pas endavant per desmantellar la llei Wert tot i que no fa intocable la immersió, segons els experts consultats per l'ARA. La comissió ha rebutjat una "esmena de mínims" introduïda a última hora per Ciutadans en què reclamava que la llei Celaá –així es coneix pel nom de l'actual ministra d'Educació, Isabel Celaá– blindés el 25% de les les classes en castellà. En concret, defensava que el castellà i les llengües cooficials "tenen consideració de llengües vehiculars".

Un dia després de superar el primer examen pels pressupostos generals de l'Estat -el debat d'esmenes a la totalitat-, el Congrés avança així mirant en part al bloc d'investidura, en ple debat a Madrid sobre quina via escollirà Pedro Sánchez per aprovar els pressupostos. Però no tots els partits independentistes veuen suficient el pacte arribat amb ERC. Tant el PNB com EH Bildu s'han abstingut en bloc sobre la immersió lingüística.

Cargando
No hay anuncios

A banda, i malgrat que no tenen presència a la ponència –hi té cadira Més País, amb qui comparteixen el Grup Plural-, JxCat i PDeCat han criticat en els últims dies l'acord dels republicans. El diputat del PDeCat Sergi Miquel va afirmar que l'esmena "no protegeix" la immersió lingüística perquè permet el fet que faci referència a les "administracions educatives" i no directament a les "comunitats" fa que el Ministeri d'Educació tingui potestat com a administració de dictar un percentatge de classes que cal fer en castellà a les escoles catalanes.

Cargando
No hay anuncios

El tema de la immersió no és l'últim gran canvi que inclou la reforma educativa. El PSOE, Podem i ERC també van pactar la setmana passada prohibir que les escoles concertades segreguin per sexe, una manera de donar cobertura legal a la decisió de la Generalitat de retirar els concert a onze centres a Catalunya a partir del curs que ve. I és que la llei Wert només incloïa "prioritzar" les subvencions als centres que no segreguessin per sexe. Ara la norma estableix que les escoles sostingudes "parcialment o totalment amb fons públics" han de desenvolupar "el principi de coeducació a totes les etapes educatives" i "no separaran l'alumnat pel seu gènere".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa la concertada, el dictamen també inclou prohibir cedir sòl públic a aquesta mena d'escoles, una mesura molt habitual a la Comunitat de Madrid i, quan hi governava el PP, també al País Valencià. La mesura ha empès alguns sectors de l'escola concertada a concentrar-se davant el Congrés aquest divendres amb globus de color taronja –es poden veure llaços penjats d'aquest color en diferents escoles de l'Estat– en protesta contra la llei Celaá.

Tant el PP com Ciutadans ja han anunciat un recurs al Tribunal Constitucional contra el blindatge de la immersió lingüística.

Cargando
No hay anuncios