Educació

Educació critica que els jutges sentenciïn sobre la immersió quan és un "debat 100% pedagògic i educatiu"

La conselleria, en mans d'ERC, insisteix que la llei Celaá "ratifica" que la competència lingüística és de la Generalitat

BarcelonaEl departament d'Educació creu que la immersió lingüística a les aules és "un debat 100% pedagògic i educatiu" i que hauria de quedar al marge de les decisions judicials. L'endemà que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fes públiques dues sentències en què anul·lava els projectes lingüístics de dues escoles públiques (Bogatell, de Barcelona, i Josefina Ibáñez, d'Abrera) perquè no fan el 25% de classes en castellà i avisi que la nova llei Celaá "no canvia les coses" en aquest sentit, la conselleria que encapçala Josep Bargalló ha rebatut que era "difícil d'entendre" que els jutges del TSJC "vagin molt més enllà de les funcions legislatives que els són atribuïdes" i entrin en un debat que, segons el Govern, no és polític sinó educatiu.

Cargando
No hay anuncios

El tractament de les llengües i la immersió lingüística a l'escola "correspon a la Generalitat", remarca el departament, i així ho estableix la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), validada constitucionalment, i "ho ratifica" també la nova llei d'educació. Segons el Govern, la llei Celaá "estableix que correspon a la Generalitat les decisions en matèria lingüística". "El TSJC està actuant en base a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut i d’uns recursos de l'època del PP, quan era vigent la llei Wert, la norma educativa més regressiva que s’ha fet mai a l’Estat en matèria educativa", diu Educació. 

El departament pensa recórrer la sentència

Ara els serveis jurídics del departament i del Govern estan estudiant "amb deteniment" el recorregut judicial per saber si les dues sentències es poden recórrer. Això és, precisament, el que va fer la conselleria al desembre, quan una sentència del TSJC va establir que tots els alumnes havien de rebre "de manera efectiva i immediata" el 25% de les classes en castellà (a més de castellà, almenys una assignatura troncal més s'ha d'impartir en aquesta llengua). Aleshores el conseller va afirmar que Educació portava al Suprem la resolució del TSJC i també va criticar que els jutges volguessin "regular la política educativa", una competència que és del Parlament. Bargalló va afirmar, a més, que la sentència judicial no tindria "cap efecte ni cap conseqüència" perquè la nova llei Celaá la deixaria "sense efecte" quan entrés en vigor.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, en les dues sentències fetes públiques aquest dilluns el TSJC posa en qüestió les paraules de Bargalló perquè assegura que la nova llei d'educació "no canvia les coses", atès que el caràcter vehicular del castellà dins el model educatiu català "deriva directament de la Constitució". És a dir, per molt que ara la nova llei Celaá "suprimeixi la menció que el castellà és llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat", com sí que deia explícitament la llei Wert, "no altera el règim del castellà com a llengua vehicular" a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El comunicat de la conselleria d'Educació, en mans d'ERC, defensant que la llei Celaá garanteix a les comunitats la competència lingüística contrasta amb els missatges que arriben des de Junts per Catalunya, el partit que està negociant amb els republicans un nou Govern. El mateix tema ja va aixecar polseguera entre els dos socis quan es va debatre al Congrés, perquè JxCat es va oposar a l'esmena que ERC va pactar amb el PSOE i Podem per eliminar la referència introduïda pel PP amb la llei Wert que establia que el castellà era llengua vehicular a l'escola a tot l'Estat. Segons va dir aleshores JxCat, el canvi legislatiu "ni protegeix ni blinda" la immersió.