La por a contagiar-se incrementa el risc d'absentisme escolar entre la comunitat gitana

El departament detecta un "absentisme significatiu" en escoles amb alumnat vulnerable

Educació demana ara no portar a l'escola els alumnes pendents dels resultats de la PCR
Laia Vicens
15/09/2020
3 min

BarcelonaA l'Escola Font de la Pólvora, a Girona, hi ha matriculats 84 alumnes, però dilluns només van anar a classe 11, i aquest matí 18. El 100% dels infants, de P3 a sisè de primària, són de famílies gitanes, un col·lectiu especialment vulnerable en termes d'absentisme, abandonament i fracàs escolar. I així com la pandèmia ha agreujat les desigualtats que ja hi havia al sistema educatiu, la por al contagi també ha accentuat l'absentisme en aquests centres. "Fins ara, el motiu era que moltes famílies no donaven a l'escola la importància que es mereix. I ara, a més, tenen por", resumeix Pilar Marco, la directora.

Al departament en són conscients: "S'ha donat un absentisme significatiu en algunes escoles amb alumnat especialment vulnerable, on ja hi ha un absentisme normalment. Malauradament, ahir es va donar més", ha confirmat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a TV3. Ho ha atribuït a dos factors: ha dit que hi ha famílies que no han tornat de vacances dels països d'origen i també que hi ha col·lectius més sensibles al "discurs de la por" que estaria difonent una "entitat nova" entre les comunitats gitanes.

A la comunitat gitana admeten que el “pànic” al virus està dissuadint moltes famílies de dur els nens a l’escola. “Algunes eren absentistes abans i d’altres mai havien fallat a l’escola, però ara tenen desconfiança”, explica Mercedes Porras, presidenta de la Fundació Privada Pere Closa, que lamenta que les paraules de Bargalló “estigmatitzin” més aquest col·lectiu.

Convèncer més que perseguir

Des de les direccions es donen uns dies de marge per revertir una situació que no els ve de nou. "Ens ho imaginàvem", admeten els centres consultats. Marco, que diu que és "desesperant i molt trist" veure que els alumnes es queden a casa, confia que des de l'escola siguin capaços de fer entendre als pares que les mesures de seguretat són efectives. "Jo surto a la plaça i els intento convèncer. Els dic: «No et puc assegurar que el teu fill no es contagiarà, però sí que et puc dir que estarà més segur a l'escola que al carrer»".

Així mateix ho vol fer el departament, que "començarà a actuar" aquesta setmana a través de la figura dels promotors. De fet, Bargalló sempre ha apostat públicament per "l’empatia" i per "convèncer" les famílies que tinguin por als contagis, abans de perseguir-les judicialment, com va anunciar que faria la Fiscalia en cas d’absències injustificades i reiterades. "Intentarem convèncer a tothom que l’escola és el lloc més segur. Convèncer que els seus fills tenen dret a l’educació", va dir el conseller a l'inici del curs. Per això, els directors també apel·len a la responsabilitat dels mitjans de comunicació, perquè no creïn alarmisme fent un minut i resultat constant dels grups i centres tancats. Ara mateix hi ha 17 classes confinades, de les més de 33.000 que hi ha a Catalunya en total.

El paralitzant virus de la por, però, costa molt d'aturar i el cas de la Font de la Pólvora no és aïllat. Malgrat que Bargalló ha parlat de "tres o quatre" centres afectats per aquests alts percentatges d'absentisme, la preocupació arriba en molts barris del país: a Sant Cosme, al Prat de Llobregat, la directora d'un institut ha trucat família per família per intentar convèncer-les que hi duguin els fills, mentre que a la Mina, de Sant Adrià de Besòs, vuit de cada deu nens de primària no va anar a classe el primer dia de curs. A Lleida, tres quarts del mateix. A l'Institut Castell dels Templers hi van els nens i nenes de la Mariola, un dels barris més pobres de la ciutat. Entre el 80 i el 90% dels alumnes són d'ètnia gitana, i calculen que el 30% no han anat a classe, sobretot els de primer d'ESO. Conjurats per "combatre els rumors" que es propagaran pel WhatsApp, pels bars i pels parcs, des del centre treballen amb mediadors i serveis socials per aconseguir que els alumnes tornin a l'escola. "Tindrem un problema si hi ha molts centres que comencen a tancar...", assegura Marta Rovira, cap d'estudis de l'institut.

Les direccions consultades admeten "preocupació" i reivindiquen l'escola com a espai on aprendre, socialitzar i recuperar "bons hàbits" que havien adquirit abans del confinament. Diuen que les mateixes famílies els demanen uns dies per veure com evoluciona la pandèmia. "Prefereixen esperar-se, i creuen que per uns dies que faltin no passarà res", assegura la directora d'un centre de Lleida on només la meitat dels alumnes han anat a classe. Garantir que l'escola sigui un espai segur serà la millor vacuna contra el virus de la por.

Educació demana que els alumnes pendents d'una PCR no vagin a l'escola

El departament d'Educació demana a les famílies que no duguin els fills a l'escola si estan a l'espera del resultat d'una prova PCR o si tenen sospites que puguin ser positius. La petició arriba després que el primer dia de curs s'hagi hagut de confinar un grup d'una escola de Girona perquè la família va dur un nen a classe que estava pendent del resultat d'una PCR, que finalment ha donat positiu. "Ens ho podíem haver estalviat", ha afirmat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a TV3.

Així, i com era d'esperar, segueix el degoteig de casos positius i alumnes aïllats. Si ahir hi havia 9 grups estables confinats, aquest dimarts n'hi ha prop del doble: fins a 17 classes estan aïllades, cosa que afecta 338 alumnes. En total, hi ha 70 professionals de l'educació contagiats per activitats prèvies a l'inici de curs i 275 confinats. També s'han detectat 45 alumnes positius. Els grups aïllats són a Barcelona (3 centres), Salou, Tarragona, Igualada, Mollet, Granollers (2 centres), Rubí, Montgat, Badalona i Girona (2 centres). Així ho ha informat la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, que a partir d'ara sortirà regularment a informar de l'afectació del virus als centres.

Cuenca ha dit que ara ja són quatre els centres tancats: a banda del centre de Terrassa que no ha pogut obrir per una plaga de vespes i de les dues escoles amb molt professorat contagiat (a Sant Vicenç dels Horts i a Montellà i Martinet), una llar d'infants privada de Barcelona ha decidit tancar per un positiu en un alumne.

stats