"Probablement no em moriré mai": les 10 frases amb què Eduard Punset qüestionava el funcionament del món

El divulgador científic, advocat i economista ha mort als 82 anys després d'una llarga malaltia

Imatge d'arxiu del científic Eduard Punset al Parc Natural de Montsant.
Ara
22/05/2019
3 min

BarcelonaEduard Punset ha mort aquest dimecres a l'edat de 82 anys a causa d'una "llarga malaltia", segons ha anunciat la seva família a les xarxes. Possiblement el divulgador científic més conegut a Catalunya i també a l'Estat va ser un pes pesant en l'àmbit empresarial i polític: arribada la democràcia, va ser conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Josep Tarradellas i, més tard, ministre espanyol de Relacions amb la Comunitat Europea amb Adolfo Suárez. L'ARA ha recopilat 10 frases que definien com era Eduard Punset (Barcelona, 1936-2019).

1. La mort

"Probablement no em moriré mai. No està demostrat que em moriré". El divulgador científic va fer aquesta afirmació l'any 2010 en una entrevista al programa de TV3 'El convidat'. El periodista Albert Om, sorprès, va recordar-li que, fins ara, tothom es moria. "Això no és una prova", va etzibar-li Punset.

2. Les emocions

"És molt probable que les millors decisions no siguin fruit d'una reflexió del cervell, sinó del resultat d'una emoció", va concloure Punset en una entrevista a l'extint programa 'TeleMonegal' de Betevé (abans, Barcelona Televisió). El científic defensava la importància de normalitzar l'exteriorització de les emocions i denunciava l'arraconament a què eren sotmeses en la societat.

3. Els consensos

"Fins i tot els bacteris funcionen per consens, o no funcionen". Ho va destacar al programa 'Escala Catalunya', que s'emetia al Canal Internacional de Televisió Espanyola (TVE).

4. La intuïció

"El que compta no és el pensament racional, sinó la intuïció". En una entrevista amb el director fundador de l'ARA, Carles Capdevila, Punset va assenyalar la gestió emocional, les intuïcions i les xarxes socials com els tres pilars fonamentals del nou coneixement.

ARANWS20131020_0017Eduard Punset: "El que compta no és el pensament racional, sinó la intuïció"

5. La fe

"Déu és cada vegada més petit i la ciència és cada vegada més gran", va afirmar en una entrevista en el programa de televisió 'Noche Hache' de Cuatro.

6. La monarquia

"Per a mi la llibertat és que el rei no tingui més drets que jo", va afirmar en una entrevista al programa 'La ventana' de Cadena SER l'any 2012, durant la presentació del seu llibre 'Viatge a l'optimisme'.

7. La felicitat

"La felicitat és a la sala d'espera de la felicitat". En paraules de Punset, la felicitat es trobava en el camí cap a la felicitat, en la recerca de la felicitat, i no només en la seva culminació. Hi va reflexionar en una entrevista amb l'ARA, en què va tornar a posar d'exemple els bacteris per defensar l'amor: "L'amor és l'instint que es va manifestar primer per garantir la supervivència dels bacteris, fa 2.300 milions d'anys".

8. Els joves

"Vinc de fer classe amb uns xavals –tot són xavals, per a mi– de secundària i m'han ensenyat moltíssim", va dir en una entrevista amb Andreu Buenafuente l'any 2008. En anys posteriors, qüestionaria que als consells d'administració i a les grans empreses només hi hagués "vells" i asseguraria que aquest és "un dels grans errors que hem comès".

9. La ciència

"Cap de les teves neurones sap qui ets... ni els importa" és la frase que el divulgador científic va cedir a Mikel Urmeneta, creador i director creatiu de la marca pamplonesa Kukuxumusu, per a una col·lecció de samarretes destinades a aconseguir beneficis per a la ciència. Punset era un ferm defensor de la irrupció de la ciència en la cultura popular: "[Amb la ciència] ens hem adonat que hi ha vida abans de la mort i que val la pena viure-la".

10. L'aprenentatge i les opinions

"Desaprendre la major part de les coses que ens han ensenyat és més important que aprendre". La innovació, la tecnologia, els avenços, els dilemes morals... El món canvia, i Punset era defensor de qüestionar-se les conviccions heretades i canviar d'opinió perquè el cervell "ho necessita". "Malgrat la reticència natural de les persones a reconèixer i rectificar errors, el cervell humà pot i necessita canviar d'opinió per evolucionar".

stats