Què és l’economia del dònut, a la qual vol apuntar-se Barcelona?
La ciutat s'emmiralla en Amsterdam per reenfocar el creixement econòmic tenint en compte el sostre ecològic
BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona se suma a la xarxa de ciutats que treballen amb el que es coneix com a economia del dònut, que pretén lligar dos conceptes que habitualment es tracten per separat: el nivell de vida i els temes ambientals, segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.
El model, que es basa en les idees de l’economista Kate Raworth, es dibuixa en el que en geometria es coneix com a corona circular, (d'aquí l'etiqueta d'economia del dònut). La part plena del dònut és on se situa la vida, un espai segur i just que funciona a través d’una economia regenerativa i distributiva. La línia interior representa la base social, on es té en compte aspectes com l’aigua, els aliments, la salut, l’educació, la veu política, la pau i la justícia, l’habitatge i el treball, entre d'altres. I el marge exterior és el sostre ecològic. Per fora s’hi troben indicadors com el canvi climàtic, l’acidificació dels oceans, la contaminació, la pèrdua de la diversitat o la reducció de la capa d’ozó, per exemple.
“Barcelona comença a mirar-se a ella mateixa des de la perspectiva de l’economia del dònut” resumeix el catedràtic del departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona Enric Tello. Aquest és un pas que diverses ciutats ja han fet últimament, com Copenhaguen o Portland. Amsterdam és, però, la primera ciutat que ho va implementar i on s’emmiralla Barcelona per dur a terme la transformació.
El primer pas és “saber d’on venim i on estem anant”, ha explicat Badia. L'Ajuntament, conjuntament amb la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i el laboratori Doughnut Economics Action Lab, i amb el suport de la xarxa mundial de ciutats que s'encaminen a fer front a l’emergència climàtica C40, ha començat a cercar els indicadors per avaluar el punt de partida. Un cop això estigui fet, es vol involucrar en el procés entitats i actors de la ciutat per garantir que sigui un procés participatiu, iteratiu i de cocreació.