Un camp de golf o un parc? El projecte que plana sobre Rubí i Sant Cugat del Vallès
Entitats ciutadanes proposen reconvertir el gran espai, tancat des de fa tres anys i situat en uns terrenys de l'Incasòl
Sant Cugat/ RubíEntitats ecologistes, plataformes ciutadanes i comerços del Vallès Occidental treballen en l'objectiu comú d'aconseguir un gran parc interurbà entre les ciutats de Rubí i Sant Cugat al camp de golf de Can Sant Joan, tancat des de fa tres anys. L'Incasòl, l'empresa pública de la Generalitat propietària de les prop de 90 hectàrees de terreny, vol recuperar-hi l'activitat del golf, però els col·lectius que defensen el parc ja tenen fins i tot una proposta sobre com imaginen aquest gran espai verd en el futur i l'han traslladat als ajuntaments amb l'encàrrec que exigeixin a la Generalitat la titularitat dels terrenys i siguin ells els que prenguin la decisió final sobre el seu ús.
Els partidaris del gran parc argumenten els beneficis que té el projecte per "mitigar el canvi climàtic i promocionar la salut" davant d'una alternativa que destinarà recursos públics "a una activitat esportiva restringida que comporta un greu impacte ambiental". Tant la Plataforma Reconvertim el Camp de Golf com les entitats Rubí d'Arrel, l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) proposen la creació d'un futur pla especial en què les administracions municipals defineixin l'acord per gestionar l'espai verd. Es tractaria d’un punt de partida per configurar després un òrgan gestor, que podria tenir forma de consorci, mancomunitat o associació de municipis.
Les entitats han definit fins i tot una proposta d'estratègia per reconvertir el camp de golf basada en dos quadriennis: un entre el 2021 i el 2025, en el qual quedaria resolta tota la burocràcia i es fixaria un pressupost inicial, d’uns 5.000 euros per hectàrea; l'altre, del 2026 al 2030, seria el període per acabar de consolidar la proposta. El president de l’ADENC, Joan Carles Sallas, confia que les administracions públiques “segueixin i no es desmarquin” del programa plantejat per les entitats ecologistes.
Biodiversitat i funció social
Els ecologistes plantegen que la dimensió del futur parc interurbà dels Alous - Can Sant Joan permetria una distribució en quatre ambients: un de fluvial; un altre de forestal; un d'agrícola; i un destinat a funcions socials, esportives i culturals. Mireia Gascón, de l’entitat Rubí d’Arrel, recalca que també caldrà "una actuació prioritària de biodiversitat per restaurar el paisatge malmès amb la construcció del camp de golf”. Gascón subratlla que cal “protegir” les 104 espècies de vertebrats terrestres que hi ha en aquests terrenys.
L'espai, defensen les entitats, millorarà la connectivitat ecològica i la biodiversitat amb l'espai proper del torrent dels Alous i la bassa dels Alous, i conformarà un itinerari d'interès natural compartit en el límit dels municipis veïns de Rubí i Sant Cugat del Vallès.
La decisió, en mans dels Ajuntaments
La decisió de voler aquest parc i lluitar per aconseguir-lo, defensen les entitats, ha de sortir de les pròpies ciutats, i per això fan una crida als ajuntaments per aprovar mocions per iniciar estudis de viabilitat del parc interurbà. "Tenen la potestat de definir els usos del terreny i poden suspendre la iniciativa d’Incasòl", remarca Sallas. "Les administracions públiques han d’agafar el nostre relleu, impulsar el projecte i blindar-lo”, afegeix Gascón.
L'Ajuntament de Rubí, segons la portaveu de Rubí d'Arrel, està disposat a "no recuperar el camp de golf", mentre que no veu la mateixa "contundència" en la resposta de Sant Cugat. "L’alcaldessa va dir en el seu moment que havia enviat una carta a l'Incasòl per deixar clar que no volien recuperar el camp de golf, però ara ens diuen que estan a l'espera de veure què diu l’empresa pública", va dir Gascón.
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat confirmen a l'ARA que no tenen cap intenció de recuperar el camp de golf, tot i que reconeixen que de moment no han valorat el Pla Especial presentat per les entitats ecologistes per crear un parc interurbà a la zona. El mateix passa amb l'Ajuntament de Rubí. De fet, les dues administracions demanen "uns dies" per poder valorar a fons la proposta.
Territori veu compatible el camp de golf i el parc
La Generalitat -en concret el departament de Territori i Sostenibilitat que liderava Damià Calvet en l'anterior legislatura- sempre ha defensat que veu compatible en un espai "tan ampli" una zona lliure per a la ciutadania i una "escola de golf". L'exconseller de l'àrea, ara reconvertida en el departament de Polítiques Digitals i Infraestructures amb el vicepresident Jordi Puigneró al capdavant, explicava que el golf de Can Sant Joan és un equipament esportiu que ha estat utilitzat durant molts anys com a camp de golf públic i que ha generat "cert dinamisme econòmic" a les dues ciutats.
La proposta de l'Incasòl, que segons Calvet va en aquesta línia, està pendent de presentar-se als dos municipis implicats perquè estudiïn quina és la seva proposta definitiva per a l'espai.