Astronomia

Pendents dels núvols per veure l'eclipsi

Si el temps ho permet, un eclipsi parcial de sol serà visible a tot Catalunya durant aquest matí. Diverses webs permeten seguir-lo en directe.

Eclipsi parcial de sol a Catalunya
M. Bernis / M. Bausells
03/01/2011
2 min

BarcelonaEl sol surt aquest matí eclipsat a Catalunya, i ho estarà fins a les 10.18 del matí. El fenomen arribarà al seu màxim a les 8.58, quan la lluna taparà un 63% del disc solar. Els que no pugueu observar-lo directament, teniu l'opció de fer-ho per internet, a través de diverses webs, com Serviastro, el servidor de notícies astronòmiques del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona o la del Parc Astronòmic del Montsec i la Societat Astronòmica de Lleida.

Els mapes del temps apunten que en indrets de la Costa Brava, del Maresme o a les Illes els núvols poden espatllar l'eclipsi. A la Catalunya Central i al pla de Lleida les boires també en dificultaran la visió, de manera que és recomanable que busqueu llocs alts si us voleu assegurar de veure'l. Hi ha força possibilitats, en canvi, que els núvols es trenquin a l'entorn de Barcelona, on ahir van persistir bona part del dia.

A www.ara.cat/meteo hi trobareu les previsions per a totes les poblacions amb especial interès pel fenomen.

Com i on veure'l: precaucions i consells

-On es vegi bé la sortida del Sol

Situeu-vos a qualsevol lloc des d'on es vegi bé l'horitzó pel sud-est, per on surt el Sol. Quan l'estel aparegui –a les 8.19 h– ja haurà començat l'eclipsi, que arribarà al màxim a les 8.58 h –moment en què la Lluna cobrirà el 63% del Sol– i s'acabarà a les 10.18 h.

-Observacions programades

Si preferiu veure'l en companyia d'altres aficionats, l'Agrupació Astonòmica de Barcelona (Aster) ha organitzat una observació des del castell de Montjuïc, amb sessió de fotos, vídeos i activitats diverses. L'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la d'Osona i altres, així com el Parc Astronòmic del Montsec, han preparat les seves seus i ofereixen telescopis especials per al públic.

-Com hem de mirar-lo?

Mai s'ha de mirar el Sol directament. Exceptuant els primers instants, en què estarà vermellós i sí que el podrem mirar, és molt perillós: pot ocasionar lesions irreversibles als ulls, fins i tot la ceguesa total. No valen les ulleres de sol, les radiografies, els negatius ni els vidres tintats: cal utilitzar filtres dissenyats per a aquesta finalitat.

Per fotografiar-lo n'hi ha prou amb un teleobjectiu, sempre amb un filtre adequat a la part frontal, no a l'ocular, cosa que també hem de complir en altres instruments òptics, com telescopis o prismàtics. Mai hem de mirar directament l'eclipsi per cap d'aquests instruments.

També hi ha tècniques d'observació indirecta. Podem projectar la imatge del Sol sobre una superfície plana a través d'un telescopi o uns binocles, o foradant una superfície de cartró.

(Fotografia cedida per Josep Masalles, 'caçador d'eclipsis' entrevistat a l'Ara Tu d'ahir).

stats