L'Ebre, víctima altre cop dels incendis forestals
Els focs d'Horta de Sant Joan o Rasquera, els pitjors precedents
BarcelonaEls Bombers ho donen per fet: "L'incendi de l'Ebre és un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys, amb un potencial de 20.000 hectàrees". Un foc que, avivat pel vent, ha cremat rapidíssim, i ha obligat els Bombers a afrontar una nit "molt dura i intensa". "La situació és difícil, complicada i extrema", i més tenint en compte que, si bé el vent ha d'aturar-se, les temperatures pujaran encara més a l'Ebre, una de les zones de Catalunya més castigades pels incendis. Tenint en compte aquesta situació, quins han estat els precedents d'aquest gran foc?
Horta de Sant Joan (2009)
1.000 hectàrees cremades i cinc morts
El foc de la Ribera d'Ebre ja ha cremat més que el d'Horta de Sant Joan, que va acabar arrasant 1.140 hectàrees en total. L'incendi va començar el 20 de juliol al vespre i, sense gaire vent, es va creure que els bombers el controlarien aviat. Però l'endemà a la tarda, un canvi brusc en la direcció del vent va fer revifar el foc i un grup de bombers del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) van quedar atrapats entre les flames. Cinc van morir. L'incendi, que no es va extingir fins al 3 d'agost, és un dels més tràgics que es recorden a Catalunya.
Rasquera (2012)
3.081 hectàrees cremades en quatre dies
L'incendi de Rasquera cremar durant quatre dies i va calcinar 3.081,59 hectàrees dels termes municipals de Rasquera, el Perelló, Tivenys i Benifallet. Els bombers van afrontar l'extinció de l'incendi sense l'ajuda dels bombers voluntaris, que suposen pràcticament el 50% dels efectius. El col·lectiu estava molt crispat amb Interior, aleshores comandat per Felip Puig, després de patir diverses "discriminacions" i de "sentir-se utilitzats".
Perelló i Maials (2019)
El foc de l'Ebre està actiu en zones cremades recentment
El foc és molt a prop de zones que aquest any ja han cremat. Al Perelló (Baix Ebre), es van cremar fa només dues setmanes 233 hectàrees de vegetació. El foc el va originar una crema de restes agrícoles de poda d'olivera sense mesures de prevenció. A més, segons els Agents Rurals, el responsable no tenia permís per fer-ho. Serà denunciat per la via administrativa i penal i podria haver de fer front a la responsabilitat civil derivada del sinistre.
I just aquest cap de setmana, els Bombers van acabar controlant un incendi forestal a Maials, al Segrià, que va arrasar 30 hectàrees forestals.
El pitjor incendi des del 2012
L'últim precedent és el foc de l'Empordà, que va cremar 13.000 hectàrees
El conseller d'Interior, Miquel Buch, va avisar que, davant la manca de pluges, "es podria haver d'encarar la pitjor campanya forestal dels últims anys". Durant l'any 2018 es van cremar 140 hectàrees, però Interior temia que les altes temperatures podrien causar situacions similars a les patides entre el 2011 i el 2012, l'any dels incendis de l'Empordà, que van cremar unes 13.000 hectàrees i on van morir tres persones, ja que les condicions són similars a les registrades aleshores.