Societat12/10/2014

El comitè especial, sobre l'auxiliar amb Ebola: "Hi ha indicis que ens poden indicar certa esperança"

El coordinador del Centre d'Alertes i Emergències del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, assegura que Romero continua estable i matisa l'informe preliminar dels experts de la UE

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridLa càrrega viral de Teresa Romero, l'auxiliar infectada d'Ebola, "comença a reduir-se". Un procés que dóna "altes esperances" perquè pugui arribar a controlar la malaltia. Ho ha expressat aquest diumenge el coordinador del Centre d'Alertes i Emergències del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, membre del comitè científic integrat al comitè especial de la Moncloa per abordar la crisi de l'Ebola, que s'ha reunit aquest matí i ha ofert una roda de premsa.

"Teresa Romero està estable i hi ha indicis que ens poden indicar certa esperança", ha assenyalat Simón, si bé ha puntualitzat que cal agafar aquesta informació amb "cautela" perquè la situació d'algú amb Ebola és sempre "crítica" i pot afectar els òrgans. El coordinador del Centre d'Alertes i Emergències ha matisat, a més, que no és la millor persona per valorar l'estat de salut de Romero perquè no l'està tractant i que la pacient ha demanat expressament que es respecti la confidencialitat sobre el seu estat de salut.

Cargando
No hay anuncios

Informe dels experts de la UE

Simón ha passat de puntetes per les conclusions preliminars de l'informe d'experts de la UE, que consideren que la infraestructura del Carlos III no està preparada per a una emergència sanitària d'aquest tipus. Els 'homes de blanc' van visitar l'hospital durant tres dies i està previst que "els pròxims dies" emetin l'informe definitiu. El portaveu del comitè ha assenyalat que els experts havien "considerat que s'està fent un treball a molt alt nivell al Carlos III". Repreguntat per aquesta afirmació, ha matisat que els dos experts són grans amics personals seus i que "en cap moment volien dir que les característiques de seguretat fossin inferiors a les necessitats".

Cargando
No hay anuncios

Ha assegurat que consideren totes les "estructures de l'hospital de gran qualitat", si bé això no vol dir que "es puguin millorar". En concret, apunta que un dels punts que s'han de tenir en compte és el de les encluses on es canvia el personal sanitari, que s'haurien d'ampliar. "És un dels punts que han reclamat els experts", ha dit.

Hipòtesi del contagi

Cargando
No hay anuncios

El comitè continua treballant en les possibles causes del contagi de Romero. Per Simón, la hipòtesi més plausible és que va ser "un accident fortuït". "Podria ser una causa plenament justificativa la retirada del guant, però podria haver-hi més punts. Quan s'hagin conclòs els informes es donarà tota la informació", ha afegit.

Pel que fa les altres 15 persones que continuen ingressades al Carlos III, el portaveu del comitè ha assenyalat que continuen en quarantena per evitar que, si n'hi ha una que desenvolupa els símptomes de l'Ebola, contagiï algú.

Cargando
No hay anuncios

"Molts primers cops"

Simón ha volgut justificar el caos inicial i la falta d'informació dels primers dies assegurant que es tracta d'un cas de "molts primers cops". És el primer cop d'una epidèmia d'Ebola d'aquest abast, que afecta zones urbanes a l'Àfrica, que hi ha casos superdisseminadors que han produït molts contagis secundaris al continent, que afecta països que no tenen frontera i que també arriba a Europa, ha indicat. Per això el comitè està preveient "tots els possibles escenaris, per estranys que siguin".

Cargando
No hay anuncios

Cas de contagi a Dallas

Espanya ja no és l'únic estat fora de l'Àfrica que afronta un contagi d'Ebola. Els Estats Units han detectat un segon cas a Dallas, un sanitari que va tractar el primer pacient malalt, que va morir dimecres passat. Simón ha dit que hi ha plena coordinació amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea (UE) per seguir aquests casos.

Cargando
No hay anuncios

Sáenz de Santamaría ha presidit per segon dia consecutiu la reunió del comitè especial a la Moncloa, després que presidència decidís apartar la ministra de Sanitat, Ana Mato, i agafar les regnes de la crisi sanitària.

El comitè va emetre dissabte dos informes sobre l'estat dels pacients. A la tarda es va confirmar que el segon test d'Ebola d'una de les infermeres aïllades que havia estat en contacte amb el missioner infectat pel virus Manuel García Viejo havia donat negatiu i que havia estat donada d'alta, si bé continuarà sota observació fins que s'acabi la quarantena.